main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2021 — 09:14

Nog geen beslissing over avondklok, kabinet wacht op politieke steun

Het kabinet overlegt woensdagochtend opnieuw over een mogelijke invoering van de avondklok. Vandaag zou er meer duidelijkheid moeten zijn, maar het kabinet wacht nog op het doorhakken van de knoop in de hoop op politieke steun uit de Tweede Kamer. Haast is geboden nu de Britse, nog besmettelijkere coronavariant, ook in Nederland is opgedoken.

Zondag en maandag spraken de meest bij de coronacrisis betrokken ministers ook over de omstreden maatregel, die tijdens de harde lockdown tot nóg minder contactmomenten tussen mensen moet leiden. Het zou betekenen dat mensen tussen 20.00 uur ’s avonds en 04.00 uur ’s nachts niet meer op straat mogen zijn. Uitzonderingen zouden er moeten komen voor mensen die van hun werk komen, de hond uitlaten of voor calamiteiten.

Als het kabinet inderdaad tot een avondklok besluit, wil het zoveel mogelijk steun hebben in de Kamer. Bij coronamaatregelen wordt altijd gestreefd naar bredere steun dan alleen die van de coalitiepartijen, maar die is er nog niet. De SP, PVV en GroenLinks zijn tegen een avondklok.

Andere maatregelen

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen eerst kijken naar andere maatregelen. De fracties wijzen op de vele vluchten die nog dagelijks uit het Verenigd Koninkrijk komen. Het reizen moet nog veel verder worden beperkt, vinden ze. Ook wordt er gekeken naar alternatieve maatregelen als het begrenzen van gebieden waarin mensen zich mogen bewegen of het verbieden van samenkomsten in de buitenlucht.

Ook kun je het aantal bezoekers thuis nog verlagen van twee naar één per dag, zegt D66. Of nog meer bij werkgevers erop aandringen dat mensen thuis moeten werken. De partij vindt een avondklok zo ingrijpend voor het sociale leven dat precies duidelijk moet zijn wat het effect is op de verspreiding.

‘Avondklok in België een succes’

In een aantal staten in Amerika is er gebruik gemaakt van een avondklok. Volgens Amerikadeskundige Koen Petersen is het nog onduidelijk wat de effecten waren. “Ik heb er eerlijk gezegd niks over gelezen. Het is een mix van allerlei maatregelen geweest, waardoor je ook niet precies weet of die ene maatregelen echt het verschil heeft gemaakt. Dus het is heel lastig te zeggen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Campagnestrateeg Henri Kruithof verwacht dat er uiteindelijk ook in Nederland een avondklok komt. “Omdat er in België vrij goede ervaringen mee opgedaan zijn”, zegt hij. “Daar zeggen ze dat het heeft geholpen. Ik denk dat een avondklok ook de enige maatregel is die nog een beetje controleerbaar is.” Het verlagen van het aantal bezoekers thuis ziet Kruithof niet als goede alternatieve maatregel. “Achter de voordeur controleren kun je sowieso wel vergeten, dus dat gaat niet gebeuren.”

LEES OOK: Jet Bussemaker nog niet overtuigd van avondklok: ‘Kabinet moet met hele goede argumentatie komen’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA’er vooral bekend toen…

Lees meer

Yeşilgöz verbaasd over houding Wilders bij formatiedebat: ‘Leek alsof het van tevoren bedacht was’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is verbaasd dat PVV-leider Geert Wilders maandag plots vertrok uit een formatieoverleg. Volgens de liberale voorvrouw “gingen we richting consensus op een…

Lees meer

Gemeente Kampen doopt straat om tot ‘Europapa-Allee’

De gemeente Kampen heeft een straat naar het lied Europapa van Joost Klein genoemd, waarmee de artiest meedoet aan het Eurovisie Songfestival. De Europa-Allee is omgedoopt tot…

Lees meer

Muizen nemen Utrechts ziekenhuis ‘over’

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft een enorm muizenprobleem. Het ziekenhuis erkent tegenover RTV Utrecht dat rond de ingang en het restaurant regelmatig muizen worden gespot….

Lees meer

Van der Burg: snel 12.000 extra plekken nodig voor asielopvang

In de asielopvang zijn met spoed 12.000 extra bedden nodig. Die extra opvangplekken moeten er uiterlijk 1 juli zijn, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der…

Lees meer

Ondanks extra geld problemen gemeenten nog niet weg, zegt VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert tevreden op het extra geld dat het kabinet de komende jaren vrijmaakt voor gemeenten en provincies. Maar “het…

Lees meer

Hulp aan PAS-melders schiet niet op, erkent minister Van der Wal

De legalisatie van zogenoemde PAS-melders, ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid, verloopt uiterst moeizaam. Voor een deel van…

Lees meer

Geen hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Rotterdam om wind

Door de harde wind rijden er maandag geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL), meldt de NS….

Lees meer

NS legt zaterdag treinverkeer 3 minuten stil om mishandeling

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist vorig weekend, meldt…

Lees meer

Regionale oorlog in Midden-Oosten in potentie wereldoorlog, waarschuwt hoogleraar: ‘Zwartste scenario’

Als Israël Iran rechtstreeks aanvalt, dreigt een regionale oorlog in het Midden-Oosten die in potentie zelfs kan uitgroeien tot een wereldoorlog. Daarvoor waarschuwt hoogleraar irreguliere…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Den Haag kent weinig grotere kopzorgen dan die van de woningmarkt. Torenhoge huren, een gierend tekort aan koophuizen en verstikkende regelgeving in de bouw. Het…

Lees meer