main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 15:02

Ook in Zuid-Afrika gaat (besmettelijkere) variant op coronavirus rond

Naast de zorgen over de nieuwe coronamutatie in het Verenigd Koninkrijk (VK) is er ook in Zuid-Afrika een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus opgedoken. Deze wordt gevonden bij verschilende coronatesten in het hele land. Het zou gaan om een andere variant dan die rondwaart in het VK.

“De gemuteerde virussen zijn waarschijnlijk niet gevaarlijker”, zegt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij benadrukt daarbij dat een virus altijd muteert. “Maar wat wel het geval is, is dat ze zich sneller kunnen verspreiden. Dus dat virus wordt in de bevolking fitter en kan makkelijker rondgaan, en dat drijft het R-getal omhoog. Dat maakt het erg moeilijk, want we moeten dat getal juist omlaag krijgen.”

Vaccin

Naar verwachting werken de huidige vaccins, zoals het Pfizer-vaccin dat binnenkort naar Nederland komt, wel tegen deze nieuwe varianten van het coronavirus. “De vraag is of het helemaal even goed werkt”, zegt Osterhaus. “In feite zit er in zo’n vaccin een eiwit, en dat eiwit heeft meerdere punten die door de antistoffen aangepakt worden. En we weten, afhankelijk van welk vaccin het is, dat een van die punten mogelijk verandert”, legt de viroloog uit. Dat hoeft in principe geen problemen op te leveren, als het maar om één punt gaat. “Maar als dat virus uiteindelijk verder muteert zouden de antistoffen mogelijk ook niet tegen de andere punten werken”, zegt Osterhaus. “Het is een langduriger proces, dus des te meer reden om de zaak zo veel mogelijk in te dammen nu.”

D66 wil dat het kabinet ‘met spoed’ advies vraagt aan het RIVM over een vliegverbod van en naar Zuid-Afrika. Duitsland heeft al beperkingen aangekondigd van het vliegverkeer van en naar Zuid-Afrika.

LEES OOK: Crisisberaad lidstaten over coronamutatie moet tot Europese eensgezindheid leiden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer