main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 november 2020 — 10:45

Justitieminister VS stemt toe met onderzoek naar fraude: ‘Je hoopt dat justitie in een democratie onafhankelijk is’

Terwijl Joe Biden zich klaarmaakt voor de reusachtige taak die hem te wachten staat, wil de huidige president een landelijk onderzoek naar stemfraude. William Barr, de minister van Justitie, steunt Donald Trump hierin en heeft aanklagers opdracht gegeven om onderzoek te doen. “Hier worden wet en justitie ingezet voor wat ondertussen wel een hele partijdige manier lijkt te zijn om de verkiezingen alsnog in je voordeel te beslechten”, zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke. “Onderdeel van een democratie is dat je kunt verliezen.”

Trump zou de eerlijkheid moeten kunnen opbrengen om zijn presidentschap over te dragen aan Biden, zegt Ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat heet de overdracht van macht. Die gaat in een democratie geweldloos, en in autoritaire regimes komt daar vaak geweld bij kijken, of misbruik en vals spel. Dat kan hier niet aan de orde zijn, dus daarom is het goed dat het in ieder geval onderzocht wordt. Maar er zit geen enkele basis in de claims van Trump tot nu toe.”

Het is volgens Ten Broeke ongekend in de Amerikaanse geschiedenis dat de overdracht nog niet heeft plaatsgevonden. “Dat er nog zelfs geen telefoontje van Trump naar Biden is gegaan om afspraken te maken.”

In aantal staten moeten stemmen opnieuw geteld

In een aantal staten kun je zeggen dat de stemmen opnieuw geteld moeten worden, vindt ook Ten Broeke. “De verschillen zijn ook niet overal even groot.” Maar Trump betwist de legitimiteit van de stembiljetten nu in maar liefst zes of zeven staten, en dat maakt ongeloofwaardig, aldus Ten Broeke.

De brief waarin justitieminister Barr toestemming geeft voor het fraudeonderzoek lijkt onderdeel te zijn van Trumps strategie om de verkiezingsuitslag in twijfel te trekken. Het is niet de eerste keer dat Barr laat zien dat “hij bereid is om justitieapparaten in te zetten voor de politieke belangen van zijn president”, zegt Ten Broeke. Hij noemt dat een hele zorgelijke ontwikkeling. “Je hoopt natuurlijk dat in een democratie als de Verenigde Staten, ook voor heel veel mensen altijd nog een voorbeelddemocratie, dat die justitie onafhankelijk is.”

Ook historicus Geerten Waling benadrukt net als Ten Broeke dat hertellingen of het aanspannen van rechtszaken bij twijfels niet per se ondemocratisch zijn. “Maar dat Trump zo erg twijfelt en zo hamert op fraude zonder dat hij daar bewijzen voor heeft, dat is wel een probleem voor de democratie”, zegt hij. “Het is ook een beetje een ondermijning vanuit Trump zelf van het presidentschap van Joe Biden. En dat is niet zo fraai, want je moet ook in een democratie kunnen zeggen: we zijn het totaal oneens, maar ik heb nu verloren, en ik ga het over vier jaar weer proberen.”

2024

Dat Trump het inderdaad over vier jaar weer gaat proberen, “wordt aangenomen”, zegt Ten Broeke. “En wat je in ieder geval ziet, is dat hoe langer hij het volhoudt, hoe meer hij zijn electorale achterban weet te mobiliseren. Waarvoor is nog onduidelijk.” En ook al vertrekt Trump, zal het ‘Trumpism’ niet zomaar weg zijn, benadrukt hij. “Er zijn nog altijd 70 miljoen Amerikanen die op hem gestemd hebben. Dat moeten we niet onderschatten.”

Een aantal wereldleiders hebben nog niet gereageerd op de winst van Joe Biden, waaronder die van China, Rusland, Turkije en Brazilië. Ten Broeke noemt dat “absoluut niet verrassend”. “Daar zit natuurlijk een duidelijk patroon, dat zijn de landen die over het algemeen zelf worden aangesproken op hun verkiezingen”, zegt hij. “Die kunnen nu laten zien door juist niet te reageren dat zij in ieder geval tot het laatst toe een oordeel bewaren, totdat alles helder en duidelijk is. Dat zullen ze de volgende keer weer uitspelen op het moment dat ze kritiek krijgen op de verkiezingen die ze zelf organiseren.”

LEES OOK: Ook zonder Trump America first, stelt buitenlanddeskundige Han ten Broeke

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer