main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 3 november 2020 — 12:27

Ook zonder Trump America first, stelt buitenlanddeskundige Han ten Broeke

America first! Dat is de bekende slogan van Donald Trump die zijn uitwerking had op de buitenlandse politiek van de president. Volgens directeur politieke zaken bij denktank HCSS Han ten Broeke gaat dit Amerikaanse standpunt niet meer veranderen, zelfs niet als Biden de macht krijgt. “Trump is misschien wel symbolisch voor een keerpunt maar hij is zelf niet meer dan een symptoom van iets wat langer plaatsvond.”

Ten Broeke legt uit in Goedemorgen Nederland dat Trump wordt gezien als een transactionele president. “Een dealmaker, what’s in it for me? Er moet iets voor terugkomen. Hij wil een einde maken aan dat Amerika overal ter wereld een politieman moet zijn en heeft zich niet in nieuwe militaire avonturen gestort. Trump is geen nieuwe oorlogen gestart. Hij heeft zich teruggetrokken uit Syrië met alle gevolgen van dien. Daarom is ISIS ook nog niet verslagen.”

‘America alone in plaats van America first’

Daarnaast is Trump ook tegen veel wereldhandelsakkoorden. “Dat doe ik wel bilateraal, zegt hij. Ook is Trump een handelsoorlog begonnen met China. Zijn kiezers denken dat dat positief is geweest, maar dat is het niet. Je ziet de handelsbalans van de Amerikanen alleen maar verslechteren. In de retoriek en in de uitstraling lijkt het heel tough, maar is het nu America alone in plaats van Amerika first. Maar Amerika zal er ook achter komen dat ze het niet alleen kunnen. Het verval van de Amerikaanse hegemonie is ingeleid door deze president.”

Trump heeft volgens Ten Broeke wel zijn verkiezingsbelofte waargemaakt dat hij Amerikanen voorop stelt. “Hij zei het heel mooi toen hij het klimaatverdrag van Parijs verscheurde. Hij heeft wel meer verdragen verscheurd zoals de Irandeal en wat wapendeals, maar bij het klimaatverdrag van Parijs zei hij: ik ben niet gekozen door de burgers van Parijs maar door de burgers van Pittsburg. Daar heeft hij natuurlijk wel een punt.”

‘Door Trump geen naïviteit meer over China’

Ook heeft Trump het INF-akkoord van tafel geveegd.”Dat is het akkoord dat regelt dat er geen raketten op Europese bodem hoeven te staan om de Russen van ons af te houden. Maar Trump is van mening dat hij het niet meer in Europa moet zoeken maar in China. Waar Trump een pluim voor verdient is dat hij ons heeft afgeholpen van de naïviteit over China. Hij heeft ook Europa een beetje wakker gekust. Wij moeten nu zelf voor onze defensie en onze veiligheid gaan zorgen. Democraat Biden zal over China geen andere houding gaan aannemen, die is misschien nog wel tougher.”

LEES OOK: Joe Biden is favoriet, maar schrijf Donald Trump nog niet af’

Ten Broeke verwacht dat de rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten de buitenlandpolitiek van de gehele westerse wereld zal gaan bepalen. “Europa zal daar een positie in moeten zien te vinden. Heel veel Amerikaanse presidenten hebben ons gewezen op het feit dat wij onze contributie niet betaalden, deze Amerikaanse president heeft de NAVO een beetje onderuit gehaald door te zeggen dat de NAVO overbodig is. Daarmee heeft hij heel veel schade toegebracht aan de NAVO en het vertrouwen daarin, vraag maar aan de Baltische staten. Maar heeft er ook voor gezorgd dat wij in Europa nu zeggen: wacht eens even, misschien moeten wij eindelijk eens onze veiligheidsbroek gaan ophouden. Dat werd ook hoog tijd.”

‘Amerikanen gaan voor Amerikanen’

Trump is misschien wel symbolisch voor een keerpunt, maar hij is zelf niet meer dan een symptoom van iets wat al langer plaatsvond, stelt de buitenlanddeskundige. “Het vertrek van de Amerikanen uit het Midden-Oosten is niet met Trump begonnen. Je zou dat ook heel goed bij Obama kunnen leggen. Het was Obama die zich niet hield aan zijn eigen rode lijn in Syrië. Dat was het moment, zoals altijd in de buitenlandpolitiek, als er een vacuüm ontstaat, dat er een ander inspringt. Vaak een tegenstander van diegene die op dat moment de macht had. Dus de Russen en Iran zijn daarin gesprongen.”

Ten Broeke benadrukt dat er een nieuwe tijd is aangebroken. “Met Biden gaan wij niet meer terug. Biden zal nog wel wat handtekeningen zetten die Trump heeft weggehaald, wat andere accenten. Maar de politiek dat Amerikanen voor Amerikanen gaan, verandert niet.”

LEES OOK: Laatste dag Amerikaanse verkiezingen: ‘Alle registers worden opengetrokken’

Door: Bert van Doorn

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Dragons' Den

Startende ondernemers zijn op zoek naar een investering om hun idee naar een hoger plan te tillen. Johan en Dionne bestormen de markt met thee van eigen bodem en Malory heeft de oplossing voor thuiskappers. De Dragons zijn behoorlijk kritische investeerders; gaan ze de portemonnee trekken voor deze vernieuwende plannen?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De huidige coronapandemie toont het pijnlijk aan: overgewicht zorgt voor een extreme piek in deze gezondheidscrisis. (Te) dikke mensen zijn een grote risicodoelgroep. En dat is kostbaar. De rekening voor de gezondheidszorg loopt rap op. Hoe is dat op te lossen? Minder vet, suiker en zout in eten stoppen, zou je zeggen, maar lekker en ongezond eten levert ons ook een hoop geld op. En dat vinden we nou eenmaal lekker. Is met gezond voedsel wel geld te verdienen?

Donderdag om 22.20 uur
‘Negatief reisadvies tot 15 april, zwemles weer na medio maart’

Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen dringend wordt afgeraden om te reizen als…

Lees meer

Gemeente Amsterdam maakt einde aan demonstratie op Museumplein

De meeste betogers die zondagmiddag bijeen waren gekomen om ‘koffie te drinken’ op het Museumplein in Amsterdam zijn iets na 16.00 uur vertrokken na een…

Lees meer

RIVM: 4567 nieuwe coronabesmettingen, 30 sterfgevallen erbij

ussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 4567 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat is meer dan het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut…

Lees meer

Pinbetalingen in februari sterker dan ooit gedaald

Nederlanders hebben in februari door de coronalockdown veel minder gepind dan normaal. Volgens de Betaalvereniging Nederland lag het aantal pinbetalingen vorige maand ruim 30 procent…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zondag opnieuw minder dan een dag eerder. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1851, meldt…

Lees meer

Audi-rijder snelt met 214 kilometer per uur over N261 in Brabant

Een 26-jarige man uit het Brabantse Goirle scheurde zaterdagavond met 214 kilometer per uur in zijn Audi S3 over de N261 tussen Tilburg en Loon…

Lees meer

Foetus gevonden in bos in Zeist

In de buurt van een natuurgebied in Zeist is zondagochtend een foetus gevonden. Het lichaampje van het onvoldragen kind was jonger dan 24 weken. Dat…

Lees meer

Ayaan Hirsi Ali: ‘Integratie terwijl je vasthoudt aan eigen waarden is onzin’

“Je moet mensen die naar Nederland komen, heel duidelijk maken dat hier de Nederlandse cultuur, normen en wetten gelden.” Dat stelt Ayaan Hirsi Ali in…

Lees meer

Hoekstra houdt vast aan verkorten WW-uitkering, maar wel na coronacrisis

CDA-leider Wopke Hoekstra houdt vast aan zijn standpunt dat de WW verkort moet worden. Wel moet dat pas na deze crisistijd. Dat zegt hij in…

Lees meer

Wopke Hoekstra wil toptarief voor inkomens vanaf 150.000 euro

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt het redelijk en reëel om mensen met een hoog inkomen en bedrijven die tijdens of door de corona crisis extra winst…

Lees meer

Wopke Hoekstra vindt dat linkse partijen bedrijfsleven en ondernemers te zwaar willen belasten

Wopke Hoekstra maakt zich grote zorgen over de verkiezingsprogramma’s van linkse partijen als het gaat om hoe zwaar het bedrijfsleven en ondernemers worden belast. Dat…

Lees meer

Twee gewonden bij steekpartij in Rotterdam: getuige slaat stekende man met knuppel neer

Een 37-jarige Rotterdammer is zaterdagnacht zwaargewond geraakt door een steekpartij in het centrum van Rotterdam. Een 33-jarige plaatsgenoot heeft vermoedelijk meerdere keren op hem ingestoken….

Lees meer

Man mogelijk met opzet aangereden door heftruck in Urk

Op de Griend in Urk is zaterdagavond een man aangereden met een heftruck. De politie meldde aanvankelijk op Twitter dat er opzet in het spel zou…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug