main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 2 mei 2024 — 13:23

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing herziet. Hij vreest dat als bedrijven in Nederland een hogere importheffing moeten betalen, ze naar het buitenland vertrekken. “Doe het op Europees niveau”, zegt Roemer in het radioprogramma Sven op 1.

Om techreus ASML in Nederland te houden, trekt het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector, zo werd vorige maand bekend. Roemer denkt dat een soortgelijke investering nodig is in Limburg.

De gouverneur maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat in zijn provincie. “Als men niet volop gaat investeren in de verduurzaming van het Chemelotterrein, dan vertrekken bedrijven die daar zitten”, waarschuwt hij. “Dan raken we hier 33.000 banen kwijt. Terwijl: tachtig procent van wat daar gemaakt wordt, gebruiken wij dagelijks. We kunnen niet zonder deze belangrijke industrie.”

Voor de verduurzaming van Chemelot is de komende jaren zo’n twee miljard euro nodig, denkt Roemer. Hij vindt dat Den Haag de portemonnee moet trekken. “Bedrijven investeren zelf ook. Maar wat zij nodig hebben, is zekerheid over de infrastructuur. Denk aan de Delta Rhine Corrido, de ondergrondse buisleidingen die van Rotterdam richting Noordrijn-Westfalen gaan lopen. Die moeten een aantakking krijgen op het Chemelotterrein.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

‘Je kunt niet achterblijven’

Dat is nodig voor de aanvoer van waterstof en de afvoer van CO2, zegt de Commissaris van de Koning. Ook moet er worden geïnvesteerd in het elektriciteitsnet, dat nu al overvol is. “Er moeten 380 kV-verbindingen voor elektriciteit komen. Als we dat niet hebben, kan zo’n gebied niks en is het weg.” Hij waarschuwt Den Haag: “Je kunt niet achterblijven.”

Om de industrie in Limburg volledig te verduurzamen, is tot 2050 “een bedrag richting de 20 miljard euro nodig”, denkt Roemer. “Laat helder zijn: naast de overheid is dat ook een rekening voor het bedrijfsleven. Maar die bedrijven moeten wel zeker weten dat als ze gaan investeren, er stroom is, er waterstof aangevoerd kan worden en CO2 afgevoerd kan worden. Dat moet op orde zijn. De overheid moet nu beginnen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Roemer wil van de het kabinet op korte termijn de toezegging dat de Delta Rhine Corridor aangelegd wordt en op tijd klaar is. “En dat de stroomvoorziening voor 2028 geregeld is en dat er een soort level playing field is.”

CO2-importheffing

Hij richt zich tot demissionair minister Jetten, die onlangs aankondigde dat bedrijven een hogere CO2-importheffing moeten gaan betalen. “Ik snap waar het plan vandaan komt, maar als je als regio de enige bent die dat betaalt, dan ben je zo je bedrijven kwijt”, waarschuwt Roemer. Hij wil dat Jetten teruggaat naar de tekentafel.

“Ik heb veel liever dat je het in veel groter verband doet en niet: het ene land wel en het andere land niet. Doe het op Europees niveau”, aldus de voormalig SP-leider. Hij wil dat er nu stappen worden gezet. “We hebben niks aan mooie woorden, we hebben daden nodig. Er moeten harde toezeggingen worden gedaan dat dit geregeld gaat worden.”

Lees ook: 

Vestigingsklimaat is zo slecht nog niet, maar kan beter stellen economen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer