main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar is het aantal millennials met een koopwoning gehalveerd, terwijl in diezelfde periode de prijs voor een huurhuis is verdubbeld. “De huisvesting in Ierland is één grote financiële en maatschappelijke ramp. Zo erg is het hier in decennia niet geweest”, zegt beleidswetenschapper Rory Hearne.

“Mensen hebben het echt zwaar”, uit Hearne, expert op het gebied van de Ierse huisvestingscrisis, zijn zorgen. Volgens hem is het probleem terug te voeren naar de periode in de jaren 90 en 2000, toen de Ierse regering stopte met de bouw van sociale woningen en de woningvoorziening aan de markt overliet.

Er zijn wel nieuwe, prijzige vrijesectorwoningen gebouwd, maar geen sociale huurwoningen die gewone mensen kunnen betalen. “Er is een enorme kloof tussen de economische groei en de flink gestegen dakloosheid”, vertelt Hearne in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Duizenden daklozen

Omdat Ierland vrijwel geen rechten voor huurders kent, kan het zo zijn dat mensen die in een huurwoning zitten zonder reden op straat worden gezet. Het aantal daklozen is mede daardoor de afgelopen paar jaar gestegen van 4000 naar 14.000. Ruim een derde daarvan betreft kinderen. “Zulke cijfers zijn ongekend”, aldus Hearne.

Het toenemend aantal daklozen komt volgens Hearne ook door het feit dat de regering investeringen op de private markt stimuleert. “Ze laten daarbij na om huurders te beschermen, omdat ze vrezen dat huurbescherming vastgoedinvesteerders zal afschrikken.”

Sinead Griffin woont nog thuis

40 procent van de Ieren onder de 40 jaar woont door de wooncrisis nog thuis bij zijn of haar ouders. Ter vergelijking: in Nederland is dat momenteel 10 procent. Inmiddels is Ierland uitgegroeid tot het allerduurste Europese land om te wonen. Veel Ieren verlaten daarom noodgedwongen de hoofdstad Dublin om elders in het land een geschikte woonruimte te vinden.

Zo ook Sinead Ellen Griffin, die haar huis in de hoofdstad kwijtraakte. Ze keerde terug naar haar ouders in haar geboorteplaats Waterford. “Toen ik weer terug was, zag ik pas hoe ernstig de wooncrisis was. Verhuizen bleek onmogelijk met deze huurprijzen. Ik wilde hogerop komen, maar dat lukte gewoon niet.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Griffin woont inmiddels alweer vijf jaar in haar ouderlijk huis. “Als je bijna 35 bent en je slaapt nog steeds in je kinderkamer, dan doet dat iets met je gemoedstoestand. Je stagneert. Dat komt niet door iets wat we niet hebben gedaan, maar door de omstandigheden.” Frustrerend voor deze mensen is het feit dat in een stad als Waterford honderden woningen leegstaan. “Het is niet dat we de faciliteiten niet hebben, maar ze zijn simpelweg niet beschikbaar.”

Ieren die denken dat een stad als Waterford de ideale uitkomst is, hebben het dus mis. Ook hier betalen huurders ruim 1400 euro per maand voor een tweekamerappartement. Op het dieptepunt in de Ierse huurwoningcrisis, twee jaar geleden, waren in heel Ierland, een land van 5,1 miljoen inwoners, slechts 851 huurwoningen beschikbaar. Het resultaat: honderden mensen die letterlijk in de rij stonden voor een paar vrijgekomen vierkante meters.

50.000 woningen

Door de economische crisis is sinds 2011 tien jaar lang amper een nieuw huis gebouwd in Ierland, vertelt senator van de centrumrechtse partij Fianna Fáil Mary Fitzpatrick op een bouwplaats waar 1000 nieuwe woningen moeten verrijzen. “Het was een doemscenario van tien jaar lang te weinig aanbod, verergerd door een sterk verhoogde vraag door bevolkings- en economische groei.”

Het aanbod is omhooggegaan, maar niet het juiste aanbod, aldus Hearne. “Er zijn meer dan 50.000 nieuwe woningen per jaar nodig, maar dit jaar komen er maar 33.000 bij. Een groot verschil. Gemeentes bouwen elk jaar duizenden woningen in bijvoorbeeld Nederland. Dat moeten we hier ook doen.”

“We hebben het meest uitgebreide landelijke woningbouwplan in Europa”, countert Fitzpatrick. “Onze huizenbouwcijfers zijn met afstand de hoogste van Europa.”

70 procent wil emigreren

70 procent van de jongere Ieren hebben geen vertrouwen meer dat het goedkomt en overwegen te emigreren, waaronder Griffin. Daar gelooft Fitzpatrick niet in. “Dat was een opiniepeiling of je weg zou willen. De statistieken laten echter zien dat het aantal emigranten en remigranten gelijk is.”

Hearne pleit voor meer Europese samenwerking op het gebied van huisvesting. “Want er is niet alleen hier een huizencrisis, ook in Nederland, Portugal en Spanje. Niet zo erg als in Ierland, maar het wordt steeds erger. Huisvesting zal één van Europa’s voornaamste proeven worden in de toekomst. Als Europa zijn jongeren geen woonruimte kan bieden, wat voor toekomst hebben ze dan?”

Nederland is niet het enige land dat kampt met een woningcrisis. In Ierland is de situatie inmiddels zo erg, dat duizenden mensen op straat dreigen te belanden of weer moeten intrekken bij hun ouders. Het gevolg is dat veel Ierse millennials zich genoodzaakt zien te emigreren. Kijk donderdag om 21.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Lees ook:

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf…

Lees meer

Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer