Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’
Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar is het aantal millennials met een koopwoning gehalveerd, terwijl in diezelfde periode de prijs voor een huurhuis is verdubbeld. “De huisvesting in Ierland is één grote financiële en maatschappelijke ramp. Zo erg is het hier in decennia niet geweest”, zegt beleidswetenschapper Rory Hearne.
“Mensen hebben het echt zwaar”, uit Hearne, expert op het gebied van de Ierse huisvestingscrisis, zijn zorgen. Volgens hem is het probleem terug te voeren naar de periode in de jaren 90 en 2000, toen de Ierse regering stopte met de bouw van sociale woningen en de woningvoorziening aan de markt overliet.
Er zijn wel nieuwe, prijzige vrijesectorwoningen gebouwd, maar geen sociale huurwoningen die gewone mensen kunnen betalen. “Er is een enorme kloof tussen de economische groei en de flink gestegen dakloosheid”, vertelt Hearne in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Duizenden daklozen
Omdat Ierland vrijwel geen rechten voor huurders kent, kan het zo zijn dat mensen die in een huurwoning zitten zonder reden op straat worden gezet. Het aantal daklozen is mede daardoor de afgelopen paar jaar gestegen van 4000 naar 14.000. Ruim een derde daarvan betreft kinderen. “Zulke cijfers zijn ongekend”, aldus Hearne.
Het toenemend aantal daklozen komt volgens Hearne ook door het feit dat de regering investeringen op de private markt stimuleert. “Ze laten daarbij na om huurders te beschermen, omdat ze vrezen dat huurbescherming vastgoedinvesteerders zal afschrikken.”
Sinead Griffin woont nog thuis
40 procent van de Ieren onder de 40 jaar woont door de wooncrisis nog thuis bij zijn of haar ouders. Ter vergelijking: in Nederland is dat momenteel 10 procent. Inmiddels is Ierland uitgegroeid tot het allerduurste Europese land om te wonen. Veel Ieren verlaten daarom noodgedwongen de hoofdstad Dublin om elders in het land een geschikte woonruimte te vinden.
Zo ook Sinead Ellen Griffin, die haar huis in de hoofdstad kwijtraakte. Ze keerde terug naar haar ouders in haar geboorteplaats Waterford. “Toen ik weer terug was, zag ik pas hoe ernstig de wooncrisis was. Verhuizen bleek onmogelijk met deze huurprijzen. Ik wilde hogerop komen, maar dat lukte gewoon niet.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Griffin woont inmiddels alweer vijf jaar in haar ouderlijk huis. “Als je bijna 35 bent en je slaapt nog steeds in je kinderkamer, dan doet dat iets met je gemoedstoestand. Je stagneert. Dat komt niet door iets wat we niet hebben gedaan, maar door de omstandigheden.” Frustrerend voor deze mensen is het feit dat in een stad als Waterford honderden woningen leegstaan. “Het is niet dat we de faciliteiten niet hebben, maar ze zijn simpelweg niet beschikbaar.”
Ieren die denken dat een stad als Waterford de ideale uitkomst is, hebben het dus mis. Ook hier betalen huurders ruim 1400 euro per maand voor een tweekamerappartement. Op het dieptepunt in de Ierse huurwoningcrisis, twee jaar geleden, waren in heel Ierland, een land van 5,1 miljoen inwoners, slechts 851 huurwoningen beschikbaar. Het resultaat: honderden mensen die letterlijk in de rij stonden voor een paar vrijgekomen vierkante meters.
50.000 woningen
Door de economische crisis is sinds 2011 tien jaar lang amper een nieuw huis gebouwd in Ierland, vertelt senator van de centrumrechtse partij Fianna Fáil Mary Fitzpatrick op een bouwplaats waar 1000 nieuwe woningen moeten verrijzen. “Het was een doemscenario van tien jaar lang te weinig aanbod, verergerd door een sterk verhoogde vraag door bevolkings- en economische groei.”
Het aanbod is omhooggegaan, maar niet het juiste aanbod, aldus Hearne. “Er zijn meer dan 50.000 nieuwe woningen per jaar nodig, maar dit jaar komen er maar 33.000 bij. Een groot verschil. Gemeentes bouwen elk jaar duizenden woningen in bijvoorbeeld Nederland. Dat moeten we hier ook doen.”
“We hebben het meest uitgebreide landelijke woningbouwplan in Europa”, countert Fitzpatrick. “Onze huizenbouwcijfers zijn met afstand de hoogste van Europa.”
70 procent wil emigreren
70 procent van de jongere Ieren hebben geen vertrouwen meer dat het goedkomt en overwegen te emigreren, waaronder Griffin. Daar gelooft Fitzpatrick niet in. “Dat was een opiniepeiling of je weg zou willen. De statistieken laten echter zien dat het aantal emigranten en remigranten gelijk is.”
Hearne pleit voor meer Europese samenwerking op het gebied van huisvesting. “Want er is niet alleen hier een huizencrisis, ook in Nederland, Portugal en Spanje. Niet zo erg als in Ierland, maar het wordt steeds erger. Huisvesting zal één van Europa’s voornaamste proeven worden in de toekomst. Als Europa zijn jongeren geen woonruimte kan bieden, wat voor toekomst hebben ze dan?”
Nederland is niet het enige land dat kampt met een woningcrisis. In Ierland is de situatie inmiddels zo erg, dat duizenden mensen op straat dreigen te belanden of weer moeten intrekken bij hun ouders. Het gevolg is dat veel Ierse millennials zich genoodzaakt zien te emigreren. Kijk donderdag om 21.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Lees ook:
Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman
- VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
- President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
- Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
- En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.
Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?
Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
- Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
- Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
- en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
Daags na de aanslag van Hamas op 7 oktober van vorig jaar sprak toenmalig premier Mark Rutte (VVD) zijn steun uit voor Israël. Als het…
Lees meerHet bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…
Lees meerMinister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…
Lees meerIn het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…
Lees meerOngeveer een op de zes patiënten die het afgelopen jaar een ziekenhuis of kliniek bezocht, kreeg te maken met een medische misser. Dat blijkt uit…
Lees meerPartijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz zei in WNL Op Zondag dat de NS antisemitisme faciliteert door pro-Palestijnse demonstraties op hun stations toe te staan….
Lees meerNa onderzoek van de ANWB, concludeert de wegenwacht dat de wegen drukker worden, mensen achter het stuur steeds meer haast hebben en dat het lontje…
Lees meerChristenUnie-leider Mirjam Bikker hoopt dat demonstranten vandaag geen pro-Palestijnse sit-ins houden op treinstations in Nederland. Het is precies een jaar geleden dat terreurorganisatie Hamas een…
Lees meerVVD-leider Dilan Yeşilgöz geeft toe dat het veelbesproken begrotingsoverleg “een zware nacht” was, maar ze heeft nooit geopperd om de steker uit het kabinet te…
Lees meerEén jaar geleden werd Israël opgeschrikt door de bloedige aanslag van Hamas, onder meer bij het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering. Op diezelfde locatie houdt Israël…
Lees meerDe onderlinge verhoudingen binnen de coalitie staan onder spanning. VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat PVV-minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie met concrete plannen moet…
Lees meerMensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…
Lees meerDe Duitse grenscontroles om mensen zonder geldig visum en terroristen te weren, zijn een middel om op korte termijn grip te krijgen, zegt hoogleraar sociologie…
Lees meerBrussel moet met financiële maatregelen komen om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese luchtvaartmaatschappijen. Deze oproep doet KLM-topvrouw Marjan Rintel in WNL Op…
Lees meer