main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 mei 2024 — 08:24

Canarische Eilanden overspoeld met vluchtelingen: ‘Zet ze vast en stuur ze terug’

Steeds meer vluchtelingen komen aan op Gran Canaria. Het Spaanse eiland kan dit niet langer meer aan. VVD-Europarlementariër Malik Azmani heeft het met eigen ogen gezien. “Hun kans op asiel is nul. Zet ze vast en stuur ze terug”, adviseert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Azmani was afgelopen dagen op Gran Canaria, waar hij met meerdere vluchtelingen en vluchtelingenorganisaties sprak. De conclusie na zijn bezoek aan het Spaanse eiland is dat ze het daar niet meer aankunnen.

Nul kans op asiel

Daarnaast is de kans nihil dat deze vluchtelingen asiel krijgen, stelt Azmani. “Deze mensen moet je vastzetten en terugsturen. Dat kan al op Gran Canaria, want je kan snel vaststellen dat we niet te maken hebben met vluchtelingen.”

Volgens Azmani hebben we te maken met vooral jonge mannen, met name uit Senegal en Mauritanië. “Het is heel duidelijk dat dit geen vluchtelingen zijn waar je een veilig heenkomen voor wil bieden. Dit zijn mensen die op zoek zijn naar werk.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De eilanden kunnen de grote getallen niet meer aan. “Het belangrijkste is dat we dit stoppen, ook voor de menselijke drama’s die plaatsvinden”, doelt Azmani onder meer op de 60 mensen die recent zijn omgekomen terwijl zij de oversteek waagden. “Het is vreselijk. Sommigen bereiken de Canarische Eilanden niet eens. Het is in- en intriest.”

Verwachting 80.000 vluchtelingen

Vorig jaar stapten meer dan 30.000 migranten het Canarische Eiland op. Komend jaar wordt ingeschat dat er 80.000 aan wal komen. “Dat kunnen de eilanden niet aan”, herhaalt Azmani. “Daarom worden ze naar Spanje overgebracht en dan kunnen ze vrijelijk bewegen, ook richting Nederland. Dat moeten we een halt toeroepen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

De vluchtelingen terugsturen, lukt Spanje niet. “Daarom moet er politieke druk komen”, zegt de Europarlementariër. “De urgentie is zo hoog. Vooral vanwege de menselijke drama’s.” Azmani verwacht dat dit één van de oplossingen is. “Dan gaan de aantallen naar beneden, omdat het geen zin heeft je leven te riskeren, of om zoveel geld te betalen aan mensensmokkelaars als je toch weet dat je wordt teruggestuurd.”

Afspraken met derdelanden

Is er met deze voorstellen van Azmani niet alsnog de angst voor een waterbedeffect? Want de problemen waar Gran Canaria mee kampt, deden zich eerder voor op het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee Lampedusa. “Daarom pleit ik al sinds jaar en dag voor afspraken maken met derdelanden.”

Azmani wijst op afspraken die eerder zijn gemaakt met Turkije en Tunesië. “Dat moet je ook met landen doen als Senegal en Mauritanië.” Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen recent nog gedaan, maar Azmani ziet daar nog niks van terug. “Je moet toezien op die afspraken. Als landen niet meewerken, moet het consequenties hebben. Alleen samen kunnen wij die vuist maken. Alleen samen kunnen wij de toestroom indammen.”

Lees ook:

Opnieuw dwangsom voor COA om aantal vluchtelingen Ter Apel

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer