main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 mei 2024 — 10:11

Zorgmedewerkers leggen werk neer om toenemend geweld: ‘Agressie loopt de spuigaten uit’

Zorgvakbond NU’91 roept op tot een werkonderbreking van twee minuten om aandacht te vragen voor het toenemend geweld richting zorgpersoneel. Uit onderzoek van de zorgvakbond blijkt dat 87 procent van de zorgmedewerkers het afgelopen jaar met een vorm van agressie of geweld te maken heeft gehad. Ruim de helft ervaart dat zelfs dagelijks.

Aanleiding voor deze oproep is het steekincident in een ggz-instelling in Heerlen waarbij op 23 april een zorgmedewerker overleed. Tienduizenden zorgprofessionals sluiten zich bij deze actie aan, meldt voorzitter van NU’91 Femke Merel van Kooten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is goed om te zien dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen zich meteen achter de actie geschaard hebben.”

Van Kooten roept de politiek op om dringend iets aan geweld in de zorg te doen. “De SP heeft al Kamervragen gesteld. Daar zijn we heel blij mee.” Ook richt de NU’91-voorzitter zich tot de verantwoordelijk ministers. “Er moet nu iets gebeuren. Geen woorden, maar daden.”

‘Vinger bijna afgebeten’

Het gaat om spugen, trappen, knijpen, slaan en doodsbedreigingen, zowel online als op de werkvloer, vertelt Van Kooten. Nu dit probleem grootschalig aan de kaak wordt gesteld, ontvangt ze nog heftigere verhalen, waaronder van zorgmedewerkers die een gebroken sleutelbeen hebben opgelopen of waarvan de vinger bijna was afgebeten. “Agressie of geweld kan voortkomen uit iemand die wordt verzorgd tot familieleden, die het bijvoorbeeld niet eens zijn met een behandelplan.”

De emoties die erbij komen kijken, verdriet, wanhoop en woede, kan Van Kooten goed begrijpen. “Maar hoe je dat uit is natuurlijk een tweede. Agressie naar zorgprofessionals loopt de spuigaten uit. Daarom vragen we hier expliciet aandacht voor.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Luister meer naar medewerkers’

Werkgevers moeten meer luisteren naar medewerkers als zij goede ideeën hebben, vindt Van Kooten. Uit een peiling blijkt dat wanneer medewerkers met goede voorstellen komen om de werkomgeving veiliger te maken, 41 procent wordt afgewimpeld. “Door werkgevers wordt continu gezegd dat veiligheid de voornaamste prioriteit is. Laat dat dan ook zien. De onveiligheid neemt alleen maar toe.”

Personeelstekorten spelen daarin een grote rol. “Waar je normaal gesproken een behandeling met zijn tweeën doet, bijvoorbeeld wondverzorging bij een agressieve patiënt, wordt dat nu alleen gedaan. Je brengt een zorgprofessional op dat moment in een gevaarlijke situatie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

Geweld in hele zorgsector

Van Kooten ziet dat geweld en agressie in de hele zorgsector op grote schaal voorkomt. “Het beperkt zich niet tot de GGZ of het ambulancepersoneel. We hebben al een schrijnend zorgtekort, maar door het toenemende geweld geeft één op de vijf medewerkers aan dat ze overwegen te stoppen.”

Daarom ligt bij werkgevers een grote verantwoordelijkheid om te luisteren naar het zorgpersoneel. “Er zijn al voorbeelden van een alarmknop die niet werkt. Een zorgmedewerker moet vervolgens dagen wachten voordat dat hersteld wordt. Dat kan gewoon niet”, aldus Van Kooten.

Lees ook:

Hulpverleners: geweld is opnieuw toegenomen 

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer