main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 2 mei 2024 — 09:29

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd. Opvallend is dat meer dan de helft starter is, blijkt uit de hypotheekbranche waar De Telegraaf over schrijft. 

Volgens manager van adviesketen De Hypotheekshop Martin Hagedoorn is “de huurmarkt tegenwoordig nog krapper dan de koopmarkt”. Daarnaast is de gemiddelde huursom inmiddels zo hoog, dat het meer loont om een huis te kopen, zegt hij tegen de krant. Het gevolg is dat het huuraanbod in rap tempo krimpt. In vergelijking met de laatste drie maanden van vorig jaar, is een kwart van het aantal huurwoningen verdwenen, meldt huurplatform Pararius.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De stijging in het aantal hypotheekaanvragen kan ook een negatief effect hebben op de woningmarkt, vrezen experts. Doordat veel mensen kiezen voor koop, kan het aanbod snel afnemen. De vraag overstijgt het aanbod dan zodanig, dat de huizenprijzen nóg harder stijgen.

‘Creatiever zijn’

VVD-Europarlementariër Malik Azmani vindt dat we creatiever moeten zijn om het woningaanbod te doen groeien. Ook omdat hij ziet dat veel jonge mensen noodgedwongen nog bij hun ouders wonen. “Het is een grote zorg”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Azmani stelt voor om beter te kijken naar het financieren van bouwprojecten of het vergemakkelijken van het verlenen van vergunningen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Dat veel starters nu de koopmarkt boven de huurmarkt verkiezen, baart de VVD’er zorgen. “Vaak hebben zij de middelen niet om iets te kopen. Het is een heel groot vraagstuk dat hoge prioriteit nodig heeft om het op te lossen.”

Lees ook:

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer