main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 juni 2020 — 10:29

KLM en Transavia voor de rechter, tientallen consumenten eisen geld terug

Vliegmaatschappijen KLM en Transavia moeten volgende week voor de rechter verschijnen, omdat ze weigeren geld terug te geven aan consumenten van wie de vlucht is geannuleerd vanwege de coronacrisis. Claimbureau Aviclaim meldt dat het een zaak heeft aangespannen namens tientallen gedupeerden.

Als een vlucht wordt geannuleerd en niet kan worden omgeboekt, moet een reiziger volgens het Europees passagiersrecht kunnen kiezen uit een voucher of het terugkrijgen van het geld. KLM en Transavia gaven consumenten vaak tegen hun zin in enkel de keuze voor een voucher. Aviclaim heeft duizenden klachten van reizigers gebundeld en is samen met tientallen gedupeerden een zaak begonnen tegen de luchtvaartmaatschappijen.

De zaak tegen KLM begint op 16 juni en is aangespannen namens 25 mensen die in totaal 18.000 euro terugeisen. Transavia moet een dag later voor de rechter verschijnen; 84 mensen eisen totaal 21.000 euro terug.

Kabinet stond vouchers toe

Het kabinet staat tijdelijk de uitgifte van vouchers toe, ondanks een tik op de vingers van de Europese Commissie, omdat omboeken nagenoeg onmogelijk is en de luchtvaartmaatschappijen nauwelijks inkomsten hebben door corona.

Oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif zou volgende week naar de Verenigde Staten vliegen om zijn zoon te bezoeken, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Ik wacht op een voucher.” Parlementair verslaggever Eric Vrijsen van Elsevier Weekblad kwam juist net op tijd terug van een reis. “Ik ben vlak voor de beperkingen los zijn gebarsten nog teruggekomen uit Nieuw-Zeeland.” Hij zou via Zuid-Korea terugvliegen, “maar dat was opeens een coronahaard”. Hij kon met Korean Air over Dubai vliegen. “Dat heeft mij geen cent gekost.”

LEES OOK: Cruciaal debat voor KLM in Kamer: ‘Als je een luchtvaartmaatschappij wil, moet je wel de ruimte geven’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer