main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 mei 2020 — 13:56

Cruciaal debat voor KLM in Kamer: ‘Als je een luchtvaartmaatschappij wil, moet je wel de ruimte geven’

Welke voorwaarden moeten er verbonden zijn aan de staatssteun voor KLM? Daarover gaat de Tweede Kamer vandaag in debat. KLM is hard geraakt door de coronacrisis, maar lijkt gered te gaan worden met staatssteun van twee miljard tot vier miljard euro. Volgens luchtvaartjournalist Yteke de Jong zullen er door partijen stevige voorwaarden worden gesteld aan de steun voor de luchtvaartmaatschappij.

Met name de duurzaamheidseisen zijn fors, zegt De Jong in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Daarnaast gaat het vooral over schrappen van nachtvluchten, om hinder tegen te gaan.”

Volgens De Jong klinkt dat als een redelijke voorwaarde, maar heeft KLM een deel van de nachtvluchten hard nodig, zeker in de vroege ochtend. “Tussen half zes en half zeven is het een heel belangrijk spitsuur op Schiphol. Vluchten uit Amerika en Azië komen dan aan. Passagiers stappen dan over op de zeven-uur-vluchten van KLM binnen Europa.” Volgens De Jong heeft het flinke gevolgen voor KLM als de maatschappij nachtvluchten voor een groot deel moet schrappen. “Dan ga je morrelen aan het netwerk.”

Politiek moet niet op stoel van KLM gaan zitten

KLM wil meewerken aan eisen van de overheid, zegt De Jong. “Maar je moet kijken wat werkbaar blijft”, waarschuwt ze. De politiek moet niet op de stoel van de netwerkmanager van KLM gaan zitten, vindt de luchtvaartjournalist.

D66 wil een verbod op vakantievluchten voor KLM. Ook dat vindt De Jong geen goed idee. “Eigenlijk zou de Nederlandse politiek juist moeten stimuleren dat KLM, mocht de vraag er zijn, naar bijvoorbeeld Ibiza gaat vliegen.” Op die manier kan KLM eerder de leningen aan banken aflossen. “We hebben het hier namelijk niet over overheidsgeld, maar over garanties voor leningen van banken.” Volgens De Jong gaat de bemoeienis uit de politiek nu ‘heel erg ver’.

Grote verdeeldheid in coalitie

Politiek journalist van NRC Barbara Rijlaarsdam acht het niet kansrijk dat de eis van D66 wordt omarmt door een meerderheid van de kamer. “Tot nu heb ik alleen D66-kamerlid Jan Paternotte erover gehoord.” Ook haar lijkt het onverstandig als de overheid op de directiestoel van KLM gaat zitten. “Maar daar is in Den Haag vooralsnog geen meerderheid voor.”

VDD en CDA zouden in de coalitie tegenover D66 en ChristenUnie staan in de KLM-discussie. Rijlaarsdam: “Het is de traditionele scheidslijn in deze coalitie. ChristenUnie en D66 zijn in de coalitie gestapt met het idee dat het het groenste kabinet ooit zou worden. Als er dan iets voorligt als miljardensteun aan KLM, willen zij aan hun achterban laten zien dat ze nog steeds hun duurzaamheidsverhaal hebben. Maar ze delven het onderspit, want ze zijn de kleinste. ”

LEES OOK: ‘Ov-bedrijven in financieel zwaar weer, mondkapje moet uitkomst bieden: ‘Goede oplossing’’

Volgens Rijlaarsdam zien VDD en CDA niets in de eisen van D66, en willen zij het herstel van KLM zo min mogelijk belemmeren.

Volgens luchtvaartjournalist De Jong is het op dit moment verstandig ‘om de rijen te sluiten’. “Dat zal electoraal misschien niet goed vallen. Maar wil je nog een luchtvaartmaatschappij, of niet? Die keuze ligt hier. Als je een luchtvaartmaatschappij wil, moet je het bedrijf toch een beetje de ruimte geven.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer