main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2024 — 10:05

Europees Parlement verdeeld over nieuwe kabinet: ‘Ruk naar rechts ook bij Europese verkiezingen verwacht’

Het Europees Parlement reageert wisselend op het nieuwe rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. ”Vanuit de partij Identiteit en Democratie, waar PVV onder valt, waren er felicitaties. ‘Goed gedaan Wilders, lang leve Nederland”’, vertelt Telegraafjournalist Alexander Bakker vanuit Brussel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Europese Groene Partij reageert veroordelend, vervolgt Bakker. In Brussel maken ze zich op voor de Europese verkiezingen. ”Daar verwachten ze een ruk naar rechts. Daarom wordt er met belangstelling naar Den Haag gekeken.”

VVD maakt onderdeel uit van de Europese liberale partij. Daar kan het wringen. De correspondent: ”Europarlementariër Sophie in ’t Veld (voorheen D66, nu actief voor Volt in België) is al een beetje aan het stoken binnen de Europese liberalen, want vorige week hebben die Europese liberalen een verklaring ondertekend waarin ze zeggen dat ze op geen enkel niveau met uiterst rechts gaan samenwerken. Het is nog onduidelijk of dat gevolgen heeft voor de VVD binnen die Europese fractie.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Een beetje flauw, oordeelt Han ten Broeke, politiek directeur HCSS, in de Goedemorgen Nederland-studio. ”Typisch Nederlands, elkaar de maat nemen. Past ook wel een beetje bij Sophie. Het punt is dit: de hele omvang van alle Nederlandse Europarlementariërs is ongeveer even groot als die van de SGP in de Tweede Kamer. Dus als je invloed wil uitoefenen moet je onderdeel zijn van een hele brede Europese beweging. Dat er verschillen zijn weten we in ons land als geen ander. Ik zou me daar niet al te druk over maken.”

Buitenlandse media

Buitenlandse media vragen zich ondertussen af wie de nieuwe premier van Nederland wordt, maar ook hoe lang de nieuwe Nederlandse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zal standhouden. De samenwerking wordt gezien als overwinning voor Geert Wilders, tegen wie ook weerstand bestaat.

De weg is vrijgemaakt voor een “radicaal-rechtse regering”, schrijft de Frankfurter Allgemeine uit Duitsland. De Süddeutsche Zeitung omschrijft Wilders als “een van de bekendste rechtse politici in Europa” en wijst op zijn banden met onder meer de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Volgens de Franse krant Le Monde is Wilders de grootste winnaar van deze nieuwe coalitie, aangezien hij nu “een eind maakt aan het tijdperk Mark Rutte”.

Wilders heeft wel afstand moeten nemen van “enkele van zijn meest extreme voorstellen”, concludeert The New York Times. “En om er zeker van te zijn dat hij zich aan de grondwet zou houden, hebben de vier partijen de ongebruikelijke stap gezet om een document te tekenen waarin ze beloven zich daaraan te houden – iets dat lang voor lief werd genomen.”

Weinig liefde en vertrouwen

Het valt de BBC op dat de formatie nogal wat tijd in beslag heeft genomen. De Britse omroep schrijft dat de aanloop gekenmerkt wordt door de opvallende verkiezingsuitslag en vervolgens moeizame onderhandelingen. Nog ziet de nieuwssite dat er veel vragen zijn, zowel over de inhoudelijke koers als de kabinetsleden.

Belgische media stellen vragen bij de stabiliteit van de nieuwe coalitie. “Veel liefde en vertrouwen is er nooit geweest tussen de vier partijen. Vooral Omtzigt stapt met frisse tegenzin in dit kabinet. Hij vertrouwt Wilders absoluut niet”, schrijft De Standaard.

Lees ook:

LTO-voorzitter verheugd over hoofdlijnenakkoord: ‘Geeft boeren weer perspectief’

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer