Europees Parlement verdeeld over nieuwe kabinet: ‘Ruk naar rechts ook bij Europese verkiezingen verwacht’
Het Europees Parlement reageert wisselend op het nieuwe rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. ''Vanuit de partij Identiteit en Democratie, waar PVV onder valt, waren er felicitaties. 'Goed gedaan Wilders, lang leve Nederland''', vertelt Telegraafjournalist Alexander Bakker vanuit Brussel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Europese Groene Partij reageert veroordelend, vervolgt Bakker. In Brussel maken ze zich op voor de Europese verkiezingen. ''Daar verwachten ze een ruk naar rechts. Daarom wordt er met belangstelling naar Den Haag gekeken.''
VVD maakt onderdeel uit van de Europese liberale partij. Daar kan het wringen. De correspondent: ''Europarlementariër Sophie in 't Veld (voorheen D66, nu actief voor Volt in België) is al een beetje aan het stoken binnen de Europese liberalen, want vorige week hebben die Europese liberalen een verklaring ondertekend waarin ze zeggen dat ze op geen enkel niveau met uiterst rechts gaan samenwerken. Het is nog onduidelijk of dat gevolgen heeft voor de VVD binnen die Europese fractie.''
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Een beetje flauw, oordeelt Han ten Broeke, politiek directeur HCSS, in de Goedemorgen Nederland-studio. ''Typisch Nederlands, elkaar de maat nemen. Past ook wel een beetje bij Sophie. Het punt is dit: de hele omvang van alle Nederlandse Europarlementariërs is ongeveer even groot als die van de SGP in de Tweede Kamer. Dus als je invloed wil uitoefenen moet je onderdeel zijn van een hele brede Europese beweging. Dat er verschillen zijn weten we in ons land als geen ander. Ik zou me daar niet al te druk over maken.''
Buitenlandse media
Buitenlandse media vragen zich ondertussen af wie de nieuwe premier van Nederland wordt, maar ook hoe lang de nieuwe Nederlandse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zal standhouden. De samenwerking wordt gezien als overwinning voor Geert Wilders, tegen wie ook weerstand bestaat.
De weg is vrijgemaakt voor een "radicaal-rechtse regering", schrijft de Frankfurter Allgemeine uit Duitsland. De Süddeutsche Zeitung omschrijft Wilders als "een van de bekendste rechtse politici in Europa" en wijst op zijn banden met onder meer de Hongaarse premier Viktor Orbán.
Volgens de Franse krant Le Monde is Wilders de grootste winnaar van deze nieuwe coalitie, aangezien hij nu "een eind maakt aan het tijdperk Mark Rutte".
Wilders heeft wel afstand moeten nemen van "enkele van zijn meest extreme voorstellen", concludeert The New York Times. "En om er zeker van te zijn dat hij zich aan de grondwet zou houden, hebben de vier partijen de ongebruikelijke stap gezet om een document te tekenen waarin ze beloven zich daaraan te houden - iets dat lang voor lief werd genomen."
Weinig liefde en vertrouwen
Het valt de BBC op dat de formatie nogal wat tijd in beslag heeft genomen. De Britse omroep schrijft dat de aanloop gekenmerkt wordt door de opvallende verkiezingsuitslag en vervolgens moeizame onderhandelingen. Nog ziet de nieuwssite dat er veel vragen zijn, zowel over de inhoudelijke koers als de kabinetsleden.
Belgische media stellen vragen bij de stabiliteit van de nieuwe coalitie. "Veel liefde en vertrouwen is er nooit geweest tussen de vier partijen. Vooral Omtzigt stapt met frisse tegenzin in dit kabinet. Hij vertrouwt Wilders absoluut niet", schrijft De Standaard.