main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 mei 2020 — 12:43

Spoorboekje corona-aanpak biedt hoognodig perspectief: ‘Druk uit de samenleving begon op te lopen’

Nederland gaat stap voor stap van het slot. De laatste tijd werd de roep om een stip aan de horizon steeds luider. Op de persconferentie woensdagavond presenteerde premier Rutte heel veel stippen aan de horizon. Politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf stelt in Goedemorgen Nederland dat veel mensen hier aangenaam door zijn verrast.

Ook De Winther zelf was verrast. “Dat zo duidelijk met zo veel punten en zo’n lange tijd heel concreet met data versoepeling werd aangekondigd. Perspectief bieden is één ding. Maar dit waren vooruitzichten van, als het niet al te veel uit de klauwen loopt, dan kunt u ervan uitgaan dat u vanaf 1 juli weer kan gaan kamperen of dat u volgende week weer naar de kapper kan gaan.”

‘Ondernemer weet wat hij moet doen’

Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer stelde een paar weken geleden dat het mooi zou zijn als er na de meivakantie weer een beetje gas bij gegeven zou worden met het versoepelen van de coronamaatregelen. “Wij hebben bepleit dat het kabinet richtpunten zou geven. En dat zag je gisteren ook bij Rutte. Het is een beetje de Spaanse methode. Hij heeft wel vijf keer gezegd: als het kan. Het is vreselijk belangrijk want dan weet een ondernemer wat hij moet doen.”

Als een ondernemer een investering moet doen, kan hij nu gemakkelijker geld loskrijgen bij de bank, legt De Boer uit. “Stel, jij hebt een camping en je moet investeren in nieuwe douchefaciliteiten. Met dit richtpunt kan je naar de bank en zeggen: dit is het spoorboekje van Mark Rutte.”

LEES OOK: Voorzitter VNO-NCW pleit voor fonds om eigen vermogen van bedrijven zeker te stellen

‘Daar is wel iets gebeurd’

De Winther zelf ziet een groot verschil met de coronapersconferentie van twee weken geleden. “Het is wel een beetje onnavolgbaar. Toen zagen wij een enorm slot op de deur en dat wordt er nu min of meer stap voor stap weer afgehaald. Daar is wel iets gebeurd.”

Je hoorde de afgelopen dagen ook dat het kabinet merkte dat de druk uit de samenleving begon op te lopen, legt de politiek commentator uit. “Druk door mensen als Hans de Boer namens de werkgevers, maar ook van andere instituties en organisaties die zeggen: ‘jullie wilden eerst dat wij protocollen gingen maken over hoe het veilig kon’. Toen is ons een beetje hoop geboden maar nu horen wij daar niets meer over.”

‘Cijfers vallen mee’

Zelf moet De Winther nog zien of die protocollen nog toegepast gaan worden. “We hoorden gisteren van bijvoorbeeld de horeca dat ze er wel eentje hadden ingediend, maar uiteindelijk wordt daar niet veel mee gedaan. Maar er is wat dat betreft wel een verandering gekomen in de toon die het kabinet nu aanslaat. Er waren wat ministers die wel wat moeite hadden dat het steeds heel eenzijdig om het medische aspect was gegaan zoals Grapperhaus, Hoekstra en Wiebes.”

Het kabinet zegt nu dat het wel kan. “Maar niet om de druk vanuit de samenleving, hoewel ze daar niet doof voor zijn, maar omdat de cijfers meevallen. Dat het aantal besmettingen, aantal doden en ic-capaciteit, de drie elementen zijn waardoor wij nu eerder dingen kunnen doen dan wij ons twee weken geleden konden voorstellen.”

‘Evenwichtsbalk’

Rutte sprak tijdens de persconferentie woensdagavond over een “evenwichtsbalk”. De Winther vond dat een mooie metafoor. “Een evenwichtsbalk betekent ook dat je er weer vanaf kan vallen. Hij zei ook vijf keer, als het kan, als er geen nieuwe excessen zijn. Anders val je van die evenwichtsbalk af. Je moet ook niet met z’n 28’en op die evenwichtsbalk moet gaan staan. Dan wordt hij ook instabiel. Het is ook een metafoor om het rustig te houden. Zoek elkaar niet al te veel op. Vermijd drukke plekken.”

Ook de kwetsbaarheid wordt weergegeven met die evenwichtsbalk, aldus de politiek commentator van De Telegraaf. “Als de cijfers weer teleur gaan stellen, dan zou het kunnen zijn dat het perspectief dat gisteren geschetst is weer in de ijskast gaat.”

LEES OOK: Rutte: ‘Versoepeling kan alleen als iedereen zich verstandig blijft gedragen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer