main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 april 2024 — 11:44

Thuiswerkenden wonen kwartier verder van werk, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers

De reistijd naar werk loopt behoorlijk uiteen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek onder werkend Nederland. Mensen die weleens thuiswerken wonen gemiddeld een kwartier verder van werk dan werknemers die altijd op kantoor te vinden zijn.

De reistijd van iemands woning naar werk was in 2023 gemiddeld 32 minuten, blijkt uit een uitgebreide rondgang van het CBS. Werknemers die altijd op locatie werken doen er 25 minuten over om op werk te komen. Bijna de helft van werkend Nederland werkt daarnaast weleens vanuit huis. Zij zouden gemiddeld 40 minuten nodig hebben om op werk te komen.  Daarnaast is er ook een kleine groep die altijd thuiswerkt. Hun reis zou gemiddeld 53 minuten duren.

De helft van de respondenten noemde het wegvallen van reistijd en/of reiskosten als reden om thuis hun werkzaamheden uit te voeren. Een andere veelgenoemde reden is dat thuiswerkenden thuis meer werk af kunnen krijgen en dat ze de werk- en privébalans prettig vinden. De meest genoemde reden waarom werknemers juist wel naar werk gaan is het sociale aspect.

Coronatijd

Tijdens de coronacrisis is thuiswerken een welbekend begrip geworden, een plek waar veel werkende Nederlanders dus nog steeds dagelijks hun werkzaamheden uitvoeren. De drukte op de weg neemt echter niet af, ziet BOVAG-voorzitter Han ten Broeke.

Hij ziet dat niets moeilijker is dan mensen hun gedragspatronen leren aan te passen. “Tijdens de coronacrisis zagen we dat als 10 procent van de files wordt afgenomen, er geen files meer zijn. Er werden minder kilometers gemaakt en we waren als land ineens van een groot probleem verlost.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je aan en mis niets!

Ten Broeke benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het kabinet zich moet realiseren hoeveel Nederlanders nog afhankelijk zijn van de auto om hun werk te kunnen doen. “Lang niet iedereen kan dat op zakelijke wijze doen en ook lang niet iedereen krijgt een vergoeding van zijn of haar baas.” Er moet meer begrip komen voor alle Nederlanders die in de auto kruipen, benadrukt hij.

Het hoeven niet alleen autokilometers te zijn, onderstreept Ten Broeke. “Ook mijn leden willen heel graag dat er meer op de fiets wordt gesprongen en dat er meer mogelijkheden komen qua openbaar vervoer. We moeten dat slimmer doen. Met corona werd het afgedwongen, nu moeten we het zelf gaan doen.”

Lees ook:

Heb jij straks recht om thuis te werken? ‘Persoonlijk contact is net zo belangrijk’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer