main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 april 2024 — 10:16

De EU, een economische reus op lemen voeten: ‘Als wij iets willen doen, moet het nu’

EU-lidstaten komen vandaag en morgen bijeen om te praten over de concurrentiepositie van de EU in het industriebeleid. Op welke manier kunnen wij nog opboksen tegen China en de Verenigde Staten? “Zolang wij nog een economische reus zijn en geopolitiek heel snel proberen een been bij te trekken, hebben we nog kansen”, zegt directeur politieke zaken HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Europese Unie is momenteel een economisch reus op lemen voeten. Om niet volledig te worden overlopen door de Amerikaanse en Chinese economie, is het noodzaak voor het bondgenootschap daar snel verandering in te brengen. Volgens Ten Broeke is het daar nog niet te laat voor. “Het heeft alles te maken met het aantrekken van industrie. Heel veel Europese industrie is ondertussen verdwenen naar de Verenigde Staten. Daar moeten wij naar kijken in termen van concurrentie”, aldus de HCSS-man.

Volgens Ten Broeke heeft de vertrekkende industrie deels te maken met de energietransitie die wij doormaken. “Energie is zoveel duurder dan op andere plekken in de wereld. Dan snap je wat er gebeurt met ons industriële vermogen. Dat dreigt weg te gaan.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ook in Nederland is dat voelbaar, stelt Ten Broeke. “Grote bedrijven twijfelen of ze hier wel kunnen blijven. Iedereen maakt zich zorgen of wij nog wel competitief genoeg zijn.”

Interne markt

Een van de sleutels naar succes is de interne markt. Die werd in 1993 in het leven geroepen en bracht de EU veel welvaart. Volgens de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel staat de interne markt onder druk. ‘We hebben dé bron van onze welvaart verwaarloosd’, zei hij. Ten Broeke onderstreept deze woorden. “Hij heeft gelijk.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start. 

Daarom is aan oud-premier van Italië Enrico Letta gevraagd een rapport op te stellen. Hij zorgde er in 1993 voor dat er een interne markt kwam en mag nu opnieuw zijn hoofd daarover buigen. Zijn rapport moet uitwijzen wat nodig is om de interne markt te versterken en te behouden. “Daar wordt vandaag over gesproken”, aldus Ten Broeke.

Samenwerking in Europa

Op veel gebieden is samenwerking in Europa vereist, maar “dat is waar het altijd om spant”, zegt Ten Broeke. Als voorbeeld noemt hij de optie van gezamenlijk geld lenen. “Wat doen landen die zuinig zijn, zoals Nederland en Duitsland? Moeten zij hetzelfde inbrengen als landen die minder zuinig zijn en schulden hebben gemaakt op hun begroting?”

Het is één van de vraagstukken die vandaag in Brussel op tafel ligt. “Tegelijkertijd zijn wij het grootste handelsblok ter wereld. Als we nog iets willen, kunnen we het nu doen en moeten we het nu doen.”

Lees ook:

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer