main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Russische president Vladimir Poetin.
Op1 - 5 maart 2022 — 01:24

Hoogleraar: ‘Poetin ziet zichzelf als redder van de Russische ziel, het is een heilige strijd’

Hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht Beatrice de Graaf denkt dat het Westen de bedoelingen van de Russische president Vladimir Poetin niet voldoende begrijpt. Volgens haar is dat wel van belang, zeker in mogelijke onderhandelingen om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. “Poetin zegt dat hij de redder is van de Russische ziel. Het is een heilige strijd.”

Volgens De Graaf haalt Poetin de laatste jaren steeds vaker de geschiedenis van Rusland aan. In tegenstelling wat volgens haar vaak in het Westen wordt gedacht, is de Sovjet-Unie voor hem niet het belangrijkste hoofstuk. Hij spreekt liever over het gevallen keizerrijk en de Russische orthodoxe kerk, zegt De Graaf vrijdagavond in Op1. “Poetin zegt dat hij degene is die op de troon zit.”

De Graaf vindt dat we Poetin beter moeten leren kennen. Alleen dan kunnen onderhandelingen met de Russische president succesvol zijn, denkt ze. “Het doel moet zijn: hoe helpen we Oekraïne en hoe voorkomen we een derde wereldoorlog? Dat doel bereik je door te onderhandelen. De eerste regel van onderhandelen is: ken je tegenstander. Wat drijft je tegenstander en wat zijn de waarden waar over valt te onderhandelen?.”

Troon

Wie is Poetin dan en wat wil hij? Volgens De Graaf wordt de leider van Rusland gedreven door het bewaken van de Russische waarden en is zijn droom het herstellen van het Russische keizerrijk. Poetin ziet zichzelf als de redder van het “ware christendom” en het Russische volk. “Dat volk en het christendom vallen voor hem samen”, stelt De Graaf. “Hij is op een gegeven moment ook echt op een byzantijnse troon gaan zitten, in een Grieks klooster in Athos, de geboorteplek van de orthodoxie.”

In veel toespraken zegt Poetin hoe belangrijk hij het vindt dat hij Russisch gedoopt is, door zijn moeder, en dat het Russische volk de waarden van het christendom verdedigt, zegt De Graaf. “De zuiverheid, de eer, de mannelijkheid en de trots. Poetin zegt altijd dat het Westen die waarden heeft verzaakt en liberaal, decadent, nihilistisch en atheïstisch is.”

‘Hoeder van de Russische ziel’

Het bewaken van de orthodoxe-waarden gaat zelfs zo ver dat Poetin Rusland ziet als “het derde Rome”, zegt De Graaf. Dat heeft alles te maken met de val van Constantinopel (nu Istanboel) in 1453. “Moskou heeft de vlam levend gehouden en op een gegeven moment is daar het Moskouse patriarchaat gevestigd.”

“Als je iemand hoort zeggen ‘wij vestigen het Derde Rijk’, gaan bij een historicus alle alarmbellen af. We hebben het vaker gehoord in de geschiedenis. Het derde Rome dat Poetin vestigt is een voortzetting van het oude Rome, van de keizerrijken.” Het laat zien dat Poetin “serieus genomen wil worden als hoeder van de Russische ziel”, zegt De Graaf. “Dat zegt hij al twintig jaar en de boodschap is steeds feller.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Poetin ‘hoeder orthodoxie’

En hij is niet de enige die die boodschap verkondigt. Ook de Russische patriarch Kirill van Moskou, de geestelijk leider van de Russisch-orthodoxe kerk, ziet de Russische president als “de redder” van het moederland, vertelt De graaf. “En de patriarch komt uit de hemel. Dat is een groot verschil hoe wij met kerk en staat omgaan. De kerk heeft hier geen territoriale macht, alleen in het Vaticaan. In Rusland is er nog wel een theocratie, een kerkelijke staat.” De Russisch-orthodoxe kerk is de grootste orthodoxe kerk ter wereld, met zo’n 100 miljoen volgelingen.

Volgens de Russisch Nederlandse Kristina Petrasova is de invloed van Kirill in Rusland “enorm”, zo zegt ze in Op1. “Sinds de val van de Sovjet-Unie is er een enorme opleving van het geloof. Mensen gaan allemaal naar de kerk. Het zit in de cultuur.” Volgens De Graaf verkondigen Kirill en Poetin in Rusland de boodschap dat er in Oekraïne duivelse krachten actief zijn. “En Poetin heeft gisteren gezegd: Oekraïne is het anti-Rusland. Daar zit het kwaad; de ondermijning van het ene en ondeelbare Russische rijk. Het moet weggevaagd worden.”

Keizerrijk

Maar het is Poetin niet alleen te doen om het bewaken van de Russische orthodoxie. Hij “wordt gedreven door de opvatting van een heilig Russisch rijk met hemzelf als redder van de natie”, vertelt De Graaf. Die natie is herenigd bij het samenbrengen van alle Russische volken en het herstellen van de Russische glorie, vertelt ze. “Poetin roept dat hij de tsaren in ere wil herstellen en dat hij zelf een tsaar is.”

Om dat Russische keizerrijk te herstellen, zou Rusland ook landen als Finland, Belarus, de Baltische staten en een deel van Polen moeten innemen. Volgens De Graaf is een poging daartoe niet realistisch. “Poetin weet dat dat de harde grens is met de NAVO. Maar dit is wel een blauwdruk die in Rusland leeft.”

LEES OOK: Gaat Poetin de staat van beleg afkondigen?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer