main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ter illustratie / ANP.
1 september 2020 — 17:20

Radboudumc: mogelijk helpt turberculosevaccin tegen coronavirus

Ouderen die het tuberculosevaccin BCG krijgen hebben 80 procent minder kans op het ontwikkelen van luchtweginfecties. Dat concluderen wetenschappers van het Radboudumc samen met Griekse en Duitse collega’s deze week in een studie in wetenschappelijk tijdschrift Cell. Nu is de hoop dat het BCG-vaccin ook infecties met het coronavirus zou kunnen voorkomen.

“De resultaten zijn hoopvol, maar hiermee hebben we nog niet bewezen dat het ook effectief is voor corona”, reageert hoofdonderzoeker Mihai Netea van het Radboudumc tegenover NRC. Om dat wel (eventueel) te bewijzen start volgende week een grootschalige studie. Daarin krijgen zevenduizend kwetsbare ouderen in twintig Nederlandse ziekenhuizen een BCG-vaccinatie of placebo. Zo wordt er gekeken wat het effect is van BCG op luchtweginfecties, waaronder COVID-19.

Ouderen beschermen

In de eerdere studie kregen 198 Griekse ouderen op de dag van hun ontslag uit het ziekenhuis een BCG-vaccinatie of een placebo. Van laatste groep kreeg 42 procent binnen een jaar na ontslag een nieuwe infectie. In de BCG-groep was dit 25 procent. Omdat deze studie al in 2017 werd opgezet was deze dus niet gericht op het coronavirus. De studie liep tot augustus dit jaar. Vanwege de enorme behoefte aan een middel dat ouderen beschermt tegen een corona-infectie, deden de wetenschappers in april wel een tussentijdse analyse met 150 deelnemers.

130 miljoen kinderen wereldwijd

Het BCG-vaccin komt uit 1921 en wordt jaarlijks aan 130 miljoen kinderen wereldwijd gegeven. Het zou niet alleen werken tegen de tuberculosebacterie, maar ook tegen andere bacterie- en virusinfecties. Kort na de introductie van het vaccin bleek namelijk dat de kindersterfte zodanig afnam dat deze niet alleen verklaard kon worden door een afname in tuberculosesterfte.

In 2005 zagen wetenschappers in een studie in Guinee-Bissau dat na een BCG-vaccinatie ook het aantal luchtweginfecties onder kinderen afneemt. De sterfte onder gevaccineerde pasgeboren baby’s lag bijna 40 procent lager dan bij ongevaccineerde baby’s. In 2018 gaven Nederlandse onderzoekers gezonde vrijwilligers een BCG-vaccinatie of een placebo, gevolgd door een gelekoortsvaccinatie. De groep die een BCG-vaccinatie kreeg, bleek beter bestand tegen het gelekoortsvaccin.

‘Kan veilig gegeven worden’

Dat het vaccin veilig gegeven kan worden is volgens Netea van het Radboudumc al duidelijk. Voor de coronacrisis liepen er namelijk al een aantal onderzoeken met het BCG-vaccin onder gezonde vrijwilligers. “Het was voor ons makkelijk om met vragenlijsten uit te zoeken of de gevaccineerden vaker last kregen van Covid-19-symptomen in de eerste weken van de uitbraak, dan niet-gevaccineerden”, legt Netea uit. Dat bleek niet zo te zijn, het aantal zieken en mensen met vermoeidheidsklachten was minder. De resultaten verschenen 5 augustus in Cell Reports Medicine.

Mocht uit de lopende studies blijken dat BCG inderdaad het aantal corona-infecties kan verminderen, dan kan het volgens Netea een interessante optie zijn om kwetsbare groepen hiermee te vaccineren. Toch benadrukt de hoofdonderzoeker dat er voorlopig geen reden is om met een grootschalige BCG-vaccinatiecampagne te starten. Daarvoor ontbreekt nog voldoende bewijs.

LEES OOK: Coronavaccin mogelijk al eind dit jaar op de markt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer