main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 maart 2017 — 20:02

Dit zijn de geldschieters achter de politieke partijen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde vandaag een overzicht van alle donateurs die sinds begin 2015 geld hebben gegeven aan politieke partijen. Partijen zijn verplicht alle donaties boven de 4.500 euro aan kandidaten en de partij en schulden boen de 25.000 euro te melden aan de overheid.

Alhoewel politieke partijen overwegend gefinancierd worden uit de staatskas biedt de lijst een interessant inzicht in de financiers achter diverse politieke partijen.

Bijna geen Amerikaans geld meer voor PVV

De PVV neemt een unieke plaats in binnen het landschap: omdat de partij geen leden toelaat krijgt zij veel minder geld van de overheid. In het verleden kreeg de PVV aanzienlijke bedragen van Amerikaanse geldschieters. Uit de lijst blijkt dat die bron van financiering goeddeels is opgedroogd.  In 2016 kreeg de partij slechts 6.853,70 euro van FOL Inc., een bedrijf dat in de Amerikaanse staat New York gevestigd is en 22.036,14 van het David Horowitz Freedom Center. In 2015 ontving de partij nog bijna 120.000 euro uit de Verenigde Staten. In 2017 ontving de partij tot 22 februari niks.

SP krijgt meeste geld

De SP ontvangt verreweg de meeste giften. Leden die voor de partij een functie bekleden moeten verplicht een deel van hun salaris afdragen, iets waar Emile Roemer afgelopen woensdag over vertelde in Goedemorgen Nederland. Uit het overzicht blijkt dat Roemer in 2106 87.967,52 euro aan de SP doneerde: net iets meer dan meeste andere SP-Kamerleden op de lijst in dat jaar.

DENK had schuld bij eigen stichting

DENK rapporteerde geen enkele donateur. Wel stond de partij voor zo een 54.612 euro in de schuld bij een stichting die beheerd wordt door Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zelf.

Henk Krol heeft rijke suikeroom

50Plus ontving sinds 2015 maar liefst 350.000 euro van Metterwoon Vastgoed, het bedrijf van Chris Thünnessen. Ondernemer Thünnessen stond in het verleden ook Pim Fortuyn en Rita Verdonk financieel bij.

Verder blijkt uit het schuldenoverzicht dat de SGP voor meer dan 50.000 euro in het krijt stond bij de Belastingdienst.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer