main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 8 september 2024 — 15:19

Kan Harris het eerste debat van Trump winnen? ‘Iedereen weet dat hij een bully is’

Dinsdag 3 uur ’s nachts, Nederlandse tijd, zullen Kamala Harris en Donald Trump voor het eerst met elkaar in de debat gaan. Wie heeft de beste kaarten om het debat te gaan winnen? Volgens journalist Carol Rock is Trump de meest ervaren presidentskandidaat ooit. 

“Er is nog nooit een kandidaat geweest die zo vaak aan dit soort debatten heeft meegedaan. Voor Harris is het voor het eerst”, vertelt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

“We kennen Harris vooral als een nietsontziende openbaar aanklager. We hebben een aantal ondervragingen gezien, zoals bij opperrechter Brett Kavanaugh. Dat komt echt als een soort geweer dat afgeladen is. Je hebt mensen echt zien zweten en dat is haar modus operandi”, vertelt Rock. “Nu wordt het anders, omdat zij niet iemand in de rede kan vallen. De microfoons worden op slot gezet.”

Luister de podcast:

Dat Trump en Harris elkaar tijdens het debat niet in de reden kunnen vallen werd in juni afgedwongen door de Democraten, vertelt voormalig Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer. “Ze wilden niet dat Trump Joe Biden kon onderbreken. Nu keert diezelfde regel zich een beetje tegen hen, omdat ze nu wél willen dat Trump Harris onderbreekt en in de rede valt, zodat zij goed kan terugslaan.”

‘Trump is in de val gelopen’

Trump is min of meer in de val gelopen van de Democraten, denkt Emmer. In juni was het erop of eronder voor Biden. “Omdat hij in juni al was uitgenodigd om in debat te gaan met Trump, gaf het de Democraten nog de kans om een kandidaatswissel te doen. Hadden de Republikeinen gewacht, dan had er niet meer gewisseld kunnen worden.”

Harris zal zich dinsdag tijdens het debat moeten introduceren bij het grote publiek, zegt Emmer. “Heel veel mensen kennen haar nog niet goed genoeg. Trump kennen we allemaal en iedereen kent zijn nukken en weet dat het een bully is. Daar hoeft zij niet de nadruk op te leggen.”

WNL Op Zondag gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

‘Niet uit de tent laten lokken’

Rock denkt dat ze “vooral op haar eigen posture moet gaan letten. Ze moet zich niet uit de tent laten lokken”, zegt ze. “Het gaat erom dat zij rustig blijft en haar punt maakt. Ze wordt straks uitgebreid aangevallen op haar beleid als vicepresident, het migratiebeleid, de nalatenschap van Biden, het economisch beleid en de inflatie. Zij moet op die punten laten zien dat zij het juiste alternatief is voor Trump.”

Niets missen van WNL? Meld je hier aan voor de gratis nieuwsbrief!

Trump zal het naar verwachting nog lastig kunnen krijgen, denken de twee journalisten. Eerder zei Trump in een interview dat Harris niet zwart is en dat ze dat had verzonnen. “Dat is wat Trump doet”, zegt Rock. “Het interview dat ze met haar running-mate Tim Walz heeft gegeven, daar wordt op een gegeven moment gerefereerd aan het punt dat Trump zegt: ze is niet zwart. Dan zegt ze op een gegeven momument: volgende vraag graag.”

Kleine marges doen ertoe

De marges voor de winst van het presidentschap zijn klein. Het gevecht tussen de Democraten en de Republikeinen zal zich vooral gaan richten op het politieke midden. “46 procent van de Amerikanen staat stevig achter Trump en zal niet meer bewegen in die campagne”, zegt Emmer.

Rock: “De Republikeinen kunnen niet echt stemmers winnen, maar alleen verliezen. Dat is wat Trump moet zien te voorkomen.”

Republicans for Harris

Zelfs voormalig vicepresident namens de Republikeinen Dick Cheney schaart zich nu achter Harris. Rock verwacht dat er meer Republikeinen afstand zullen doen van Trump. “Wat ik heel opvallend vond waren de Evangelicals For Harris. Dat zijn extreem-conservatieve kiezers die zich langzaam aan het distantiëren zijn van Trump, omdat hij alle kanten op gaat over zijn abortusbeleid”, vertelt Rock. “Vorige keer zei Trump in Florida dat hij de zes-weken-ban niet zal steunen en dat er iets meer verruiming moet komen. Dat is niet wat ze hebben afgesproken.”

Ze besluit: “Alles wat Trump zegt gaat tegen hem gebruikt worden. Hij moet uitkijken en dat doet Trump dus nooit.”

Lees ook:

Ongewenste campagneactiviteiten op begraafplaats door Trump

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer