main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 april 2017 — 08:47

‘Europese Unie stort in binnen vier jaar’

De Europese Unie zal binnen vier jaar instorten. Dat voorspelt journalist Arnold Karskens. “Ik denk dat twee derde van de Europese onderdanen een andere Unie wil. Daar moeten ze naar luisteren, anders klapt de boel uit elkaar”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

‘Einde van de keuze voor traditionele partijen’

De conclusie is onder andere gebaseerd op de uitslag van de Franse verkiezingen, waarin volgens historicus en oud VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn duidelijk te zien is dat Frankrijk het heeft gehad met de traditionele politieke partijen: voor het eerst in vijftig jaar is geen enkele kandidaat van een traditionele partij door naar de tweede ronde. De strijd om het presidentschap gaat tussen Emmanuel Macron, 23,75% van de stemmen en vergelijkbaar met D66, en Marine Le Pen, 21,53% van de stemmen, vergelijkbaar met de PVV.

“Macron richtte pas vorig jaar zijn eigen partij op en ook op Le Pen’s Front National werd tot een aantal jaar geleden niet gestemd omdat dat een soort taboe was. Front National haalde nooit eerder zoveel stemmen”, aldus Boekestijn, die stelt dat het van beide kandidaten heel knap is dat ze het tot de laatste ronde hebben geschopt.

‘Macron zwijgt over aanslagen’

Boekestijn voorspelt dat Macron uiteindelijk zal winnen, omdat de afvallers hun achterban hebben opgeroepen op hem te stemmen. Toch is de race nog niet helemaal gelopen: “Door de aanslagen in Frankrijk hebben veel katholieken kritiek op de politieke islam. Macron zwijgt daarover, dus het zou best kunnen dat een groot deel van de katholieken in de tweede ronde op Le Pen stemt.”

Instabiel

Eén ding is volgens Boekestijn en Karskens duidelijk: ook Frankrijk gaat een instabiele periode in. “Ze krijgen straks een president waar in eerste instantie slechts een vijfde van de Franse stemgerechtigden voor koos”, aldus Boekestijn.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer