main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 april 2024 — 13:32

Gevangenen in New York spannen rechtszaak aan vanwege missen zonsverduistering

Er speelt een wel heel opvallende rechtszaak in Amerika. Zes gevangenen, die vastzitten in de staat New York, stappen naar de rechter omdat ze de zonsverduistering van 8 april dreigen te missen. De gevangenisautoriteit van de staat heeft besloten dat alle gedetineerden binnen moeten blijven tijdens dit fenomeen.

De gevangenen hebben verschillende religieuze achtergronden en het besluit is volgens hen een grondwettelijke schending om aan geloofsbelijdenis te doen. De zes bestaan onder meer uit een moslim en een baptist. Omdat de zonsverduistering pas over 20 jaar weer te zien zal zijn, lopen zij volgens de aanklacht een unieke kans mis om aan vieringen, bijeenkomsten en aanbidding te doen.

Ontsnappen tijdens zonsverduistering?

De reden van het besluit is dat de gevangenisautoriteit wil voorkomen dat er geweldsincidenten plaatsvinden of dat gedetineerden zelfs proberen te ontsnappen. Daarom hebben gevangenissen een lockdown afgekondigd tijdens deze zonsverduistering.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De verduistering zal maandag plaatsvinden tussen 14.00 en 17.00 uur, maar zal slechts van zeer korte duur zijn. Generaal buiten dienst Mart de Kruif vindt het besluit onzinnig en “kinderachtig”. Volgens hem is ontsnappen tijdens een zonsverduistering onmogelijk. “Het is zo kort, het stelt helemaal niks voor”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ook Amerikakenner Willem Post lacht om de zaak. “Je beroept je op je rechten, dat is iets heel Amerikaans. Zo’n zaak haalt natuurlijk weer het nieuws.”

Volgende verduistering in 2044

De woordvoerder van de gevangenisautoriteit, Thomas Mailey, benadrukt alle religieuze aanpassingen in overweging te nemen. De zaak wordt volgens hem op dit moment beoordeeld. De volgende zonsverduistering is pas in 2044, dus mocht de zaak op niets uitlopen, moeten de gevangenen hopen dat ze voor die tijd weer vrij zijn om de volgende verduistering te kunnen bewonderen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Lees ook:

Islamitisch blad geweerd uit gevangenis: ‘Wij willen niet dat deze content daar binnenkomt’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer