main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 februari 2024 — 12:30

Onontdekt schilderij Piet Mondriaan lag jarenlang bij mensen thuis

Tachtig jaar na de dood van Piet Mondriaan is er een nieuw werk van zijn hand opgedoken. Het schilderij met de naam Kerkgang laat een boerenstel zien met kind dat op weg is naar de kerk. Het werk lijkt in geen velden of wegen op de abstracte kunst waarmee Mondriaan beroemd is geworden. Deze aquarel is waarschijnlijk in het begin van zijn carrière gemaakt.

De kunstenaar, geboren in Amersfoort en later als tiener opgegroeid in Winterswijk, werd wereldberoemd door zijn lijnrechte schilderijen waarin hij vooral primaire kleuren gebruikte, zoals rood, blauw en geel. De aquarel Kerkganger is in handen gekomen van Kunsthandelaar Simonis & Buunk in Ede. Zij hebben het kunstwerk onderzocht en het schilderij erkend als een echt werk van Mondriaan.

Kunsthandelaar Frank Buunk heeft het schilderij anderhalf jaar in bezit gehad, recht voor zijn neus. Na een bezoek aan het Mondriaanhuis viel voor hem het kwartje. “Er komen vanzelf mensen naar je toe die zeggen een Mondriaan te hebben, maar meestal is dat niet zo”, zegt directeur van Villa Mondriaan Jana Roovers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar nu dus wel.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start 

Schilderij was erfstuk

“Het is een erfstuk geweest en dat is bij twee zussen terechtgekomen die zich begonnen af te vragen of het schilderij een echte Mondriaan was of niet”, vertelt Roovers. Ze wijst naar de handtekening ‘P. Mondriaan’ die op het schilderij te vinden is. “Er staat alleen geen datum op. Dan is het altijd de vraag of er ander werk van Mondriaan is dat uit dezelfde periode komt.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Dat bleek zo te zijn. Er waren zelfs meerdere overeenkomsten met andere schilderijen uit die tijd. “Deze schilderijen zijn rond 1889 gemaakt.” Destijds was Mondriaan een 17-jarige student. “Figuren tekenen en schilderen was toen niet zijn sterkste kant. Dat maakt het ook grappig dat we in het schilderij geen gezichten zien.”

Kerk

Het is niet met zekerheid vast te stellen welke kerk op het schilderij staat afgebeeld. De mensen die richting de kerk kijken lopen in klederdracht waarvan vermoed wordt dat het een Achterhoekse stijl is. Roovers is in ieder geval hartstikke blij dat het werk binnen de muren van haar museum komt te hangen. “Het gebeurt niet vaak dat er nog werken worden ontdekt.”

De aquarel is vanaf 20 april te bewonderen in Villa Mondriaan in Winterswijk.

Lees ook:

Na Rembrandt en Vermeer is het nu de beurt aan Frans Hals in het Rijksmuseum

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer