Zorgkosten thuiswonende senioren gaan enorm groeien
Vooral de kosten aan intensieve zorg voor thuiswonende senioren zijn vorig jaar flink toegenomen. Dat zegt ABN AMRO in een eigen analyse. Die groei is “nog maar een aanzetje” naar de grotere stijging, in de komende jaren, van uitgaven voor dit soort hulp. Deze is vergelijkbaar met zorg die anderen in verpleeghuizen krijgen.
De zorguitgaven waren vorig jaar in totaal redelijk stabiel, maar gaven volgens de bank een vertekend beeld. Bestrijding van corona vergde namelijk zo’n 4,3 miljard euro minder dan in 2021.
“Deze 4,3 miljard euro is vervolgens voor de helft uitgegeven aan intensieve zorg voor ouderen”, constateert ABN AMRO. Het gaat dan om mensen thuis en in instellingen samen. De andere helft ging naar extra huisartsenzorg, meer en duurdere geneesmiddelen, meer zorg voor gehandicapten en extra ziekenhuiszorg.
Intensieve ouderenzorg
In de zorginstellingen bevinden zich nog steeds ongeveer 130.000 ouderen, dus daarin zit hem de kostenstijging niet, al hadden ze ook daar met zaken als inflatie te maken. “Dit betekent dat de extra kosten voor intensieve ouderenzorg met name naar de zorg thuis is gegaan.”
In 2022 kwamen er 3400 “intensief verzorgden” thuis bij, hetgeen het totale aantal tot 20.600 lotgenoten bracht. In het eerste kwartaal van 2023 kwamen er 1400 senioren bij die thuis intensieve zorg krijgen. Deze trend naar meer intensieve zorg thuis zet naar verwachting “stevig” door. Vooral na 2026 zal het omhoog gaan. Daar komt bij dat woonhuizen meestal niet erg geschikt zijn om dat soort hulp goed te verlenen.
290.000 extra woningen
Demissionair woonminister Hugo de Jonge streeft naar 290.000 extra woningen voor senioren in 2030, waarvan er minstens 40.000 geschikt zijn voor intensieve zorg thuis. “Of dit gaat lukken, is maar zeer de vraag. Nieuwbouw verloopt mede door de stikstofproblematiek traag, terwijl het bovendien denkbaar is dat beleggers en projectontwikkelaars binnen de beperkte ruimte die er wel is liever goedbetaalde eengezinswoningen realiseren”, aldus ABN AMRO.
“De minister heeft een goede richting ingezet , maar de realisatie duurt echter nog een behoorlijke tijd. Voordat de resultaten van het ingezette beleid zichtbaar zijn, zullen er dus tijdelijke maatregelen ingezet moeten worden”, reageert ouderenbelangenorganisatie ANBO. “Een van die maatregelen moet de tijdelijke verruiming van het aantal intramurale plekken zijn, tot de geplande woningen voor ouderen gerealiseerd zijn.”
Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ ziet ook een “explosieve groei” in het aantal intensieve verpleegplaatsen thuis, maar ook dat intussen de wijkverpleging krimpt. De club klaagt over een “jarenlange doorgeslagen focus op doelmatigheid en het uitblijven van investeringen”. Dit onderzoek laat volgens ActiZ “wederom zien dat de zorg voor ouderen een van de hoogste prioriteiten” moet zijn.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Zorg- en welzijnwerknemers over het algemeen tevreden met hun werk
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Leerlingen van de scholengemeenschap Scholen aan Zee in Den Helder moeten na de herfstvakantie toestemming vragen aan hun ouders om buiten op het schoolplein te…
Lees meerDe Tweede Kamer wil snel een helmplicht en een minimale leeftijd voor fatbikebestuurders in Nederland. Het aantal fatbikeslachtoffers blijkt groter dan gedacht. Voorzitter van De…
Lees meerDe verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meer