Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Sven op 1 Economie

'Lonen moeten harder stijgen dan inflatie', bepleit hoogleraar Arnoud Boot

Hans Stehouwer

We moeten met minder mensen meer gaan produceren, is een voornemen van het kabinet voor de periode 2025-2028. Volgens hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot is vooral het harder stijgen van de lonen ten opzichte van de inflatie cruciaal om de economie te prikkelen.

"Het kan, zeker", zegt Boot bij Sven op 1 over het voornemen uit het hoofdlijnenakkoord. "De resultaten kun je nooit zien binnen één kabinetsperiode. Dit vereist een omvorming van de Nederlandse economie die tien à vijftien jaar gaat duren, wat meteen ook aangeeft waarom dit politiek zo ingewikkeld is. Over een aantal jaar zijn er weer verkiezingen, en dan is het resultaat van dit beleid nog niet zichtbaar, als het beleid überhaupt gevoerd wordt."

Klaas Knot

DNB-baas Klaas Knot pleitte maandag in De Volkskrant voor een ingrijpende hervorming van ons belastingstelsel. "Zijn analyse was deels correct en juist deels verkeerd", oordeelt Boot. "Wat was het grote probleem van Nederland voor de crisis, rond 2018, 2015? Het grote probleem van Nederland is dat de lonen te laag zijn. Door die relatief lage lonen hebben we een gigantisch overschot op de handelsbalans. We exporteren als gekken. We zijn oneindig concurrerend."

Beluister de uitzending van Sven op 1 hier terug:

"Maar het oneindig concurreren betekent dat we door die lagere lonen heel veel laagwaardige activiteiten hebben", benoemt Boot de keerzijde. "Denk dan aan slachterijen, aan hele delen van de tuinbouw, die relatief laagwaardig zijn. Die hebben we omdat we relatief goedkope arbeid hebben. Zowel door immigranten, als een relatief laag loongebouw. We moeten het loongebouw omhoog krijgen. Dat betekent dat de lonen scherper moeten stijgen dan de inflatie. Anders gaan de lonen qua koopkracht niet omhoog."

Geleidelijk

Als je dat zomaar doet, wakker je de inflatie weer aan, waarschuwde Knot in zijn interview. "Je maakt het bedrijven ook buitengewoon ingewikkeld", vult Boot aan. "Er zijn allerlei mkb-bedrijven en allerlei bedrijven die ingesteld zijn op die lage lonen, die dat niet kunnen hebben. Het betekent dat je dit op een geleidelijke manier moet doen, dat je het uitsmeert van een periode van zo'n acht jaar. Dan geef je bedrijven de gelegenheid om zich aan te passen. Die kunnen zich dan aanpassen aan het feit dat arbeid duurder is."

Arnoud Boot

“Laten we alsjeblieft niet huilen om alles. Wat laagwaardig is, moet afgebouwd worden.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Door het opkrikken van het loongebouw gebeuren er volgens Boot twee dingen. "Bedrijven gaan zich aanpassen en zich meer richten op hoogwaardige activiteiten waar men minder mensen nodig heeft, dan wel mensen met relatief hogere inkomens kunnen veroorloven, omdat de activiteiten hoogwaardiger zijn. Laten we alsjeblieft niet huilen om alles. Wat laagwaardig is, moet afgebouwd worden. Hetgeen wat nieuw en hoogwaardig is, moet een kans krijgen."

Juiste prikkels

De economie past zichzelf aan, maar behoeft wel de juiste prikkels, bepleit Boot. "Natuurlijk begin je bij het minimumloon wat al enigszins omhooggegaan is. Dat hebben we redelijk bijgetrokken. Het loongebouw moet langzaam naar boven gebracht worden. Geen extreme loonstijgingen, maar wel loonstijgingen die boven de inflatie uitkomen. Bedrijven gaan zich dan aanpassen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau