KNVB vaart andere koers richting WK in Saudi-Arabië: 'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel gaan'
De KNVB heeft zich niet te makkelijk neergelegd bij de toewijzing van het WK 2034 aan Saudi-Arabië, benadrukt voorzitter Frank Paauw in Sven op 1. De bond heeft gekozen voor een koerswijziging ten opzichte van het WK in Qatar twee jaar geleden. "We kunnen meer invloed uitoefenen als we wel gaan."
Saudi-Arabië kreeg op 13 december de officiële toewijzing om de 25e editie van het wereldkampioenschap voetbal te organiseren, ondanks de penibele mensenrechtensituatie. De mensenrechtenrapporten spreken in het Arabische land onder meer van beperkte vrijheid van meningsuiting, beperkingen van vrouwenrechten, beperkte religieuze vrijheid, martelingen en de doodstraf.
KNVB vaart andere koers
Vergeleken met het eindtoernooi in Qatar twee jaar geleden vaart de KNVB in aanloop naar dit toernooi een iets andere koers. De bond wil de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië de komende jaren agenderen en adresseren, zodat vanuit de internationale druk die ontstaat wellicht iets kan veranderen. "We hebben nog tien jaar om dit te blijven doen", onderstreept Paauw.
Sinds het moment van de toewijzing zijn deze langdurige trajecten in werking gezet, vervolgt hij. "Er is voortdurend overleg tussen allerlei instanties die hier een bijdrage aan leveren." De KNVB heeft er mede voor gezorgd dat in het bid voor landen die een WK willen organiseren een mensenrechtenparagraaf is opgenomen. "Daarmee is het geagendeerd en kan je het beoordelen."
KNVB heeft veel mondiale inspraak
Binnen de UEFA en de FIFA heeft de KNVB een goede reputatie. "Achter de grote bonden, zoals Engeland, Frankrijk en Duitsland, komt vaak de KNVB als het gaat om onder meer innovatie en jeugdontwikkeling. Wij hebben als één van de eerste landen bijgedragen aan de ontwikkeling van de VAR. Al is het nog steeds een learning process."
Kortom, naar Nederlandse inbreng wordt geluisterd, maar bij de toewijzing van een eindtoernooi aan een land zijn andere krachten in het spel. "Het is een hele lastige keuze. Als je het EK voetbal afgelopen zomer in Duitsland ziet, dan is alles perfect georganiseerd, met een goede sfeer. Zo wil je het altijd hebben, maar in het dagelijks leven moet je je soms neerleggen bij zulke situaties."
Luister deze uitzending van Sven op 1 hier terug als podcast:
'Nutteloos als alleen Nederland niet gaat'
De KNVB-voorzitter noemt het nutteloos als bijvoorbeeld alleen Nederland niet af zou reizen naar het eindtoernooi in de zandbak. "Als morgen de Europese Unie zegt: wij gaan als EU geen zakendoen met Saudi-Arabië, of Nederland of de UEFA beslist dat, dan gaan we als geheel niet. Je gaat niet als één land niet."
Toch ziet Paauw dat mensen één cruciaal element vergeten in de discussie. "Als ik dan mensen hoor afvragen of we wel moeten gaan, suggereert dat al dat we geplaatst zijn. Vergeet niet, we moeten ons nog kwalificeren."