Socioloog Koopmans maakt zich zorgen om sociale samenhang in Nederland: 'Grote integratieproblemen'
Socioloog Ruud Koopmans maakt zich zorgen om de ontwikkeling van de sociale samenhang in Nederland. Bij WNL Op Zondag weidt Koopmans uit over de integratieproblemen die hij ziet.
"We hebben te maken met een bevolkingsgroei, alleen nog maar door migratie", weet Koopmans. "Als je naar de afgelopen tien jaar kijkt, is er een miljoen mensen bijgekomen door migratie. In de laatste vijf jaar zijn het er meer dan 600.000 geweest. Bevolkingsgroei door migratie is ook voor de woningmarkt een grote belasting."
Statisch
Fluitsma & Van Tijn bracht in 1996 het nummer '15 Miljoen Mensen' uit. "Daar zijn we ver van weg. We zijn ver weg van de streefcijfers. Als het zo doorgaat zijn we in 2040 al bij de twintig miljoen. Wat veel mensen vergeten, is dat het voornamelijk komt door twee vormen van migratie. Asielmigratie en gezinsmigratie, niet door arbeidsmigratie."
Beluister de uitzending van WNL Op Zondag hier terug:
"Men kijkt er enorm statisch naar", licht Koopmans toe. "Men kijkt niet naar de emigratie. Bij arbeidsmigratie gaan heel veel mensen ook terug. Twee derde komt uit de Europese Unie, de meeste mensen daarvan gaan vroeg of laat weer terug. Een punt dat ook altijd vergeten wordt, is dat gezinsmigratie ook voor een groot deel op de lange termijn bovenop die asielmigratie komt. Dat hadden we in het verleden ook met de gastarbeidersmigratie."
Heet hangijzer
Een heet hangijzer in de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen is de sociale samenhang van Nederland, iets waar Koopmans zich zorgen over maakt. "Ik denk dat we die problemen ten dele ook al zien. Bijvoorbeeld bij de gebeurtenissen in Amsterdam enige tijd geleden. Dat is een teken van grote integratieproblemen in delen van de bevolking met een migratieachtergrond, met name binnen islamitische groepen. En binnen die groep dan weer bij de Marokkaanse groep. Antisemitische opvattingen zijn binnen die groep sterk geconcentreerd."
Koopmans wil niet zeggen dat de totale integratie in Nederland mislukt is. "Er gaat ook heel veel goed. Als je zegt dat er integratieproblemen zijn, zeg je ook niet per se dat dé integratie mislukt is. Maar als twee, drie generaties later die problemen nog steeds in die mate een rol spelen, heeft dat te maken met culturele afstand."
Eigen schuld
"Het is ook een beetje onze eigen schuld", reageert trendwatcher Farid Tabarki op het pleidooi van Koopmans. "Nederland is het slechtste jongetje in de klas wat betreft maatschappijleer. Andere landen doen heel veel aan maatschappijleer en burgerschapsontwikkeling."
"Nederland doet daar in alle cijfers relatief weinig aan in onderwijs. Je kan niet verwachten van mensen die niet de Nederlandse cultuur met zich meenemen dat ze dat vanzelf leren. Daar moet je in investeren."