Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Chinezen omarmen kunstmatige intelligentie: 'AI gaat samen met welvaart en veiligere samenleving'

Hans Stehouwer

Volgens het masterplan van president Xi Jinping is China in 2030 het leidende land in de wereld op het gebied van kunstmatige intelligentie. Nu al loopt het land in de toepassingen van AI ver vooruit, weet sinologist Manya Koetse.

Koetse blikt bij WNL Op Zondag niet alleen vooruit, maar kijkt ook terug. "China is keihard gegaan. Die transformatie is ongelofelijk. Als je het hebt over China en langetermijnplannen, dan ga je al terug naar de jaren '80. Wij kijken anders tegen China aan, maar China kijkt ook heel anders tegen zichzelf aan."

Nieuwe rol

"China is heel erg bezig met de nieuwe rol die zij hebben op het wereldtoneel en alles wat daarbij hoort", betoogt Koetse. "Ik kijk heel veel naar de sociale media en wat er leeft onder de mensen. Wat mij opvalt is dat ook de jeugd heel erg bezig is met: hoe kijkt het buitenland naar ons? Worden wij wel serieus genomen? Dat is ook wel interessant."

Manya Koetse
Sinologist

“Het is ongelofelijk hoe normaal het voor sommige mensen al geworden is om een robotaxi naar werk te nemen. Ook uit veiligheidsperspectief.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Een van de moderniteiten in het Aziatische land betreft de zelfrijdende taxi. "Wuhan is het hart van de robotaxi internationaal gezien. Er rijden hier duizend robotaxi's rond. Ik ben daar ook om die reden naartoe gegaan. Ik voelde me echt als een tijdreiziger. Het is ongelofelijk hoe normaal het voor sommige mensen al geworden is om een robotaxi naar werk te nemen. Ook uit veiligheidsperspectief. Er is in China de afgelopen jaren veel discussie geweest over veiligheid bij taxichauffeurs. Dames voelen zich veiliger zonder chauffeur dan met chauffeur."

Beluister WNL Op Zondag hier terug:

Gecentraliseerd

Koetse ziet een groot verschil tussen Amerika en China op AI-gebied. "Je ziet dat het een hele andere strijd is. In Amerika wordt het heel erg geleid door private bedrijven en is het heel erg commercieel. De aanpak van China is veel meer gecentraliseerd. Het is de overheid die heel veel initiatieven stimuleert, maar ook beperkt. Omdat de overheid achter zoveel initiatieven zit, vertrouwt de burger het ook."

"In China zie je dat AI-toepassingen samengaan met toegenomen welvaart en een veiligere samenleving", aldus Koetse. "Als je kijkt naar China veertig jaar terug heeft het land zulke grote stappen gemaakt, waardoor mensen ook hypergemotiveerd zijn om die technologie te omarmen; het maakt het leven beter."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau