main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 juni 2023 — 14:51

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

Nadat de dagelijkse boodschappen in rap tempo duurder zijn geworden, klinkt vaker de kritiek dat bedrijven de hoge inflatie aangrijpen om de prijzen nog een beetje extra te verhogen om meer winst te boeken. Ook de Europese Centrale Bank onderzoekt of dit soort extra prijsverhogingen de inflatie stuwen. Maar uit de onderzoeksresultaten van het Centraal Bureau voor de Statistiek rijst geen beeld op dat deze zogeheten “graaiflatie” onderschrijft.

Bijna 28 procent van de bedrijven vreest een slechtere concurrentiepositie en berekent daarom niet alle extra kosten door voor bijvoorbeeld energie, lonen of grondstoffen. Een op de vijf bedrijven verwacht veel minder te verkopen als klanten moeten opdraaien voor alle kostenstijgingen. Daarnaast gaf 23 procent van de ondernemingen aan dat afspraken over prijsstijgingen al vastliggen in contracten. Een op de vier bedrijven liet weten geen extra kosten te hebben gehad, of ze volledig door te kunnen berekenen.

Schuldenlast

In de Conjunctuurenquête Nederland ging ook aandacht uit naar de schuldenlast bij ondernemers. Ruim 5 procent van alle bedrijven vindt de eigen hoeveelheid schulden een probleem. De meeste zorgen daarover leven in de horeca, waar 13 procent van de ondernemers de eigen schuldenlast als problematisch bestempelt.

Het CBS verzamelde de gegevens voor het onderzoek begin april, samen met de KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. De antwoorden komen van bedrijven met minimaal vijf medewerkers die niet in de financiële sector actief zijn.

‘Winst blijft achter’

VNO-NCW en MKB-Nederland stellen in een reactie dat bij veel bedrijven de omzet wel toeneemt, maar de winst achterblijft. Ze vinden het “zorgelijk” dat voor het vijfde kwartaal op rij meer ondernemers een daling van de winstgevendheid rapporteren. “Van groot belang is dat we met elkaar de balans bewaren, zowel in de prijsvorming als in de lonen”, benadrukken ze. “Waar de lonen omhoog kunnen, moet dat ook en dat is maatwerk. Tegelijk moeten we oppassen dat we niet onbedoeld de inflatie blijven aanjagen.”

Lees ook: 

Zeven op tien Nederlanders letten in supermarkt beter op door inflatie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer