main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 april 2023 — 08:26

Serieus drinkwatertekort dreigt in 2030, waarschuwt het RIVM: nu actie nodig

Als de overheid niet razendsnel actie onderneemt om de drinkwatervoorziening in Nederland op peil te houden, dreigt er in 2030 een serieus tekort. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).  Volgens het rijksinstituut staat de beschikbaarheid van drinkwater nu al regionaal onder druk, zoals in Gelderland, Overijssel, het westen van Zuid-Holland en Groningen.

De oplossingen zijn volgens het RIVM haalbaar, maar er moet wel snel mee worden begonnen. “Het is noodzakelijk om nu al actief naar nieuwe gebieden te zoeken om drinkwater te winnen.” Het RIVM ziet hier ook een twistpunt, aangezien meer water dat als drinkwater wordt gebruikt, betekent dat andere watergebruikers minder water kunnen gebruiken. Daarbij neemt waterwinning ook veel ruimte in beslag. Het RIVM wil daarom dat de overheid de belangen van landbouw, scheepvaart, industrie, recreatie en natuur bepaalt.

De voorzitter van de vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) Peter van der Velden waarschuwde hier recent al voor in het radioprogramma WNL Haagse Lobby. “Wij voorzien in 2030 een probleem. Dan moeten alle drinkwaterbedrijven uitbreiden. anders is drinkwater uit de kraan niet meer vanzelfsprekend.”

Je kunt deze uitzending terugluisteren als podcast:

Meerdere oplossingen

Om aan de vraag naar drinkwater te blijven voldoen, moet de overheid inzetten op meerdere oplossingen, zegt het RIVM. Het instituut wil meer inzetbare waterbronnen. Daarnaast moeten de voorraden groter worden en moet het mogelijk worden om water langer vast te houden. “Bijvoorbeeld door structureel meer water in de duinen of bekkens op te slaan. Dit kan bij de piekvraag in de zomer gebruikt worden.” Daarbij kunnen drinkwaterbedrijven beter samenwerken en op piekmomenten meer water uitwisselen.

De nieuwe voorzitter van het Veiligheidsberaad, Wouter Kolff, geeft aan dat dit soort problemen zich voordoen door klimaatverandering. “We moeten onszelf ook wel afvragen of het nu normaal is dat we de wc doorspoelen met drinkwater”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Het zou goed zijn als we onszelf er meer bewust van zijn. Dit vraagt wel meer actie voor de komende jaren.”

Lees ook:

Drinkwaterbedrijven lopen in 2030 tegen hun grenzen aan: ‘De productiecapaciteit moet omhoog’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer