main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 februari 2023 — 08:15

Hulporganisaties praten over Giro555-actie voor Turkije en Syrië

Verschillende hulporganisaties praten over het optuigen van een Giro 555-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Dat zegt Japser Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De omvang van de ramp “legitimeert” een Giro 555-actie, zegt Kuipers. 

“Ik heb net contact gehad met Kees Zevenbergen, de voorzitter van Giro 555. Op dit moment wordt besproken of dat de goede stap is om te zetten”, zegt Kuipers, die benadrukt dat samenwerking tussen verschillende hulporganisaties op dit moment “ontzettend belangrijk” is.

“Dokters van de Wereld werkt in het gebied ook samen met andere organisaties, zoals het Rode Kruis. De krachten bundelen is in dit soort situaties heel noodzakelijk, zodat we niet langs elkaar heen werken”, zegt Kuipers. “Ik zou zeggen dat het nodig is om de handen ineen te slaan en daar alle hulp te bieden.”

Slachtoffers

Zo’n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921. In Syrië zijn volgens de laatste tellingen nog altijd 1440 doden, waardoor in totaal meer dan 4300 mensen de ramp niet hebben overleefd. Turkije meldt in de nachtelijke telling ook 15.834 gewonden.

Ook onder medewerkers van zijn organisatie zijn zeker drie doden te betreuren, vertelt Kuipers. “En onze coördinator ligt nog steeds onder het puin. Alle collega’s kennen wel iemand die ze verloren zijn, maar ze moesten onmiddellijk aan het werk. We hebben alle klinieken in Noord-Syrië geopend om slachtoffers op te vangen. Daar stromen mensen binnen met breuken, maar inmiddels ook met onderkoelingsverschijnselen.”

Tekst gaat verder onder tweet 

Syrië

Kuipers is pas net een paar dagen terug uit het noorden van Syrië, waar zijn organisatie slachtoffers van de oorlog in het land helpt. “De cynische reden dat ik daar was is omdat het een beetje een vergeten gebied is. Dokters van de Wereld had achttien klinieken in het gebied. Het afgelopen jaar hebben we negen klinieken moeten sluiten omdat veel donoren zeggen de prioriteit te geven aan Oekraïne.”

Kuipers hoopt “dat met deze ramp de aandacht voor dat gebied weer wat terugkomt, ook voor de lange termijn. De situatie daar is al meer dan 10 jaar mensonterend. Mensen zijn aan het overleven. Ze leven in tentjes en er is geen stromend water en elektra”.

Hij spreekt van een “perfecte storm” in Noord-Syrië. “Eerst die oorlog en nu de aardbeving en de winterkou. Het is echt een hele dodelijke situatie.”

Lees ook: 

Aardbeving in Turkije werpt discussie op over verbetering van gebouwen: ‘Erdoğan was gewaarschuwd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer