main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 maart 2022 — 08:27

Pensioenfondsen willen investeren in defensie, maar niet in wapens en munitie

Sinds de oorlog in Oekraïne is losgebarsten, lijkt de nood voor een Europese defensie steeds groter te worden. Meer investeren is het devies. De manier om dit te doen is via pensioenfondsen. Er wordt gesproken over een Europees participatiefonds dat gericht is op militaire kapitaalgoederen, behalve wapens en munitie.

Nederlandse pensioenfondsen zien wel heil in deze investering. Dat schrijft De Telegraaf. Eind 2023 zou het fonds moeten worden gepresenteerd. Het idee is afkomstig van het Instituut voor Pensioeneducatie (IVP).

IVP constateerde enkele jaren geleden al dat de krijgsmachten dringend behoefte hebben aan investeringen. Bijvoorbeeld om nieuwe schepen en vliegtuigen aan te kunnen schaffen. Het probleem is echter dat er in de defensiebegrotingen onvoldoende of beperkte ruimte is voor investeringen. Het IVP denkt dat het voor pensioenfondsen een goede investering zou zijn. Concreet denken de initiatiefnemers aan investeringen in nieuwe radarinstallaties, satellieten, cybercapaciteiten, kazernes en verduurzaming van voertuigen.

Geen wapens en munitie

De investeringen in defensie zijn echter niet gericht op het inslaan op wapens en munitie. Hoofdeconoom bij Rabobank Ester Barendregt legt uit waarom. “Pensioenfondsen beleggen voor gepensioneerden en zij hebben ook ideeën waar hun toekomstige uitkering vandaan moet komen. Zij vinden steeds meer dat het verantwoorde beleggingen moeten zijn”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. En daar vallen wapens en munitie dus niet onder.

Ook defensie-expert van HCSS Peter Wijninga begrijpt deze “principekeuze”. “Ze zijn ook tegen investeringen in tabaksindustrie en dat soort zaken”, zegt Wijninga.

Als pensioenfondsen besluiten te investeren, dan kan de defensiebegroting breder ingezet worden. Wapens en munitie aanschaffen “zou dan een overheidsuitgave kunnen worden”, zegt Wijninga. “Infrastructuur, voertuigen, satellietverbindingen. Dat zijn zaken die heel belgangrijk zijn voor defensie en slokken een heel groot deel van het budget op.”

Investeerders

“Het komt uit de hoek van investeerders, die zeggen dat het voor hun interessante beleggingen zijn”, vertelt Barendregt over waarom pensioenfondsen zich willen mengen in defensie. Dat heeft er volgens Barendregt mee te maken dat de investeerders vooral geïnteresseerd zijn in beleggen op lange termijn.

Er valt de econoom nog iets anders op. “Er wordt niet gesproken over hoe het aan de kant van de overheden georganiseerd moet worden. Dus er is in dit plan geen sprake van dat Europese lidstaten dat samen zouden lenen.”

LEES OOK: Extra geld voor defensie moet mogelijk worden opgehaald bij kleine ondernemers

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer