main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2022 — 14:42

Gaat Poetin echt over tot een invasie? ‘Iedereen die aanneemt dat hij niet bereid is iets te doen, is naïef’

De ernstige situatie aan de Russische grens met Oekraïne is voorlopig nog niet opgelost. De gesprekken tussen de hoofdrolspelers lopen vooralsnog op niets uit. Vandaag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken opnieuw bijeen, terwijl de Amerikaanse regering overweegt duizenden troepen naar NAVO-lidstaten in Oost-Europa te sturen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft meerdere gesprekken met Vladimir Poetin achter de rug. Tot zover heeft dit weinig resultaat opgeleverd. De Russische wereldleider hield zijn poot stijf. Inmiddels is de situatie zo verergerd, dat Biden zelfs Amerikaanse troepen richting Oost-Europa wilt sturen. Een stap die Biden eerder niet heeft willen nemen. “De Amerikanen zien dat het lijkt dat de Russen een vooropgezet plan hebben opgezet”, zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij HCSS, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Over dat plan, “dat zich al sinds oktober als een Zwitsers uurwerk lijkt te ontvouwen”, heeft Amerika de Westerse bondgenoten inmiddels ingelicht. Maar terwijl de gesprekken gaande zijn, gaat Poetin gewoon door. Denk aan meer en meer Russische troepen naar de grens met Oekraïne. Inmiddels zijn deze ook geposteerd bij Wit-Rusland. Daarnaast worden er oefeningen gedaan en er wordt materiaal binnen gehaald. Daar reageren de Verenigde Staten nu op, door de taal van Poetin “van bedreiging en intimidatie” te beantwoorden met het sturen van Amerikaanse troepen naar Europa. “Naar NAVO-lidstaten, die grenzen aan Oekraïne.”

Diplomatieke oplossing

Poetin zit weliswaar vaak genoeg om tafel met zijn Amerikaanse collega, maar de vraag rijst of Poetin überhaupt wel op zoek is naar een diplomatieke oplossing. “Je kunt er niet op rekenen dat hij niets doet, omdat hij dat in het verleden al bewezen heeft”, zegt Ten Broeke. “Denk aan Georgië en Moldavië waar hij happen uit nam. De annexatie van de Krim. Hij is ook in de Donbass aan het rommelen. Dus iedereen die denkt dat Poetin niet bereid is om iets te doen, is naïef.” De dreiging is volgens Ten Broeke “zeer serieus” en is “nooit eerder zo hoog geweest”.

Hij trekt de vergelijking met de Cubacrisis van 1962. Toen ook twee grootmachten tegenover elkaar stonden. “Nu staan er twee systemen tegenover elkaar. De Russen die niet accepteren dat Oekraïne een zelfstandig land is. En het Westen dat vindt dat soevereine landen zelf mogen bepalen waar ze lid van worden. Die ideologieën clashen nu met elkaar.”

Evacuatie

Nu het er steeds meer op begint te lijken dat er een militair conflict ontstaat in Oekraïne, evacueren andere landen hun ambassadepersoneel uit Kiev. De VS is daar al mee begonnen en Duitsland is daarvoor een plan aan het optuigen. Nederland gaat nog niet over tot actie.

Dat begrijpt Tweede Kamerlid van JA21, Derk Jan Eppink, niet. “We hebben gezien in Kaboel wat er gebeurt als je dat niet op tijd doet. Die fout moeten we niet nog een keer maken”, zegt hij. “We moeten tijdig beginnen met gepland evacueren.”

Volgens Ten Broeke is de situatie in Oekraïne niet te vergelijken met de situatie in Kaboel, toen de Taliban vorig jaar oprukte in Afghanistan en Nederland erg laat was met het evacueren van ambassadepersoneel. “Kiev wordt niet zomaar onder de voet gelopen”, legt Ten Broeke uit. “Het is wel duidelijk dat wij er alert op moeten zijn.”

Sancties

Sancties zouden Poetin ervan moeten weerhouden om over te gaan tot een militaire invasie. Daar gaan de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag over in beraad. Volgens Ten Broeke is het dan belangrijk dat zij een eenheid vormen, want anders “speel je Poetin enorm in de kaart”.

Over welke sancties gaat het dan? Ten Broeke noemt een aantal mogelijkheden en begint bij persoonsgerichte sancties. “Op het kliekje rondom Poetin. De politieke elite van het Kremlin.” Dit kan ook uitgebreid worden naar de economische elite van het Kremlin. “Het bevriezen van de goeden, in -en uitreisbeperkingen, financiële sancties ten aanzien van banken.” Het is echter maar de vraag of Poetin zich daardoor laat afschrikken. “De Russen hebben enorm incasseringsvermogen als het gaat om pijn die hen door anderen wordt toegebracht. Maar als het lang genoeg duurt, wil het soms wel werken. Het lijkt er echter nu op dat hij uit is op iets van een militair conflict.”

LEES OOK: Wat gaat er om in het hoofd van Vladmir Poetin? ‘Niemand weet wat hij wil’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer