main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2022 — 14:42

Gaat Poetin echt over tot een invasie? ‘Iedereen die aanneemt dat hij niet bereid is iets te doen, is naïef’

De ernstige situatie aan de Russische grens met Oekraïne is voorlopig nog niet opgelost. De gesprekken tussen de hoofdrolspelers lopen vooralsnog op niets uit. Vandaag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken opnieuw bijeen, terwijl de Amerikaanse regering overweegt duizenden troepen naar NAVO-lidstaten in Oost-Europa te sturen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft meerdere gesprekken met Vladimir Poetin achter de rug. Tot zover heeft dit weinig resultaat opgeleverd. De Russische wereldleider hield zijn poot stijf. Inmiddels is de situatie zo verergerd, dat Biden zelfs Amerikaanse troepen richting Oost-Europa wilt sturen. Een stap die Biden eerder niet heeft willen nemen. “De Amerikanen zien dat het lijkt dat de Russen een vooropgezet plan hebben opgezet”, zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij HCSS, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Over dat plan, “dat zich al sinds oktober als een Zwitsers uurwerk lijkt te ontvouwen”, heeft Amerika de Westerse bondgenoten inmiddels ingelicht. Maar terwijl de gesprekken gaande zijn, gaat Poetin gewoon door. Denk aan meer en meer Russische troepen naar de grens met Oekraïne. Inmiddels zijn deze ook geposteerd bij Wit-Rusland. Daarnaast worden er oefeningen gedaan en er wordt materiaal binnen gehaald. Daar reageren de Verenigde Staten nu op, door de taal van Poetin “van bedreiging en intimidatie” te beantwoorden met het sturen van Amerikaanse troepen naar Europa. “Naar NAVO-lidstaten, die grenzen aan Oekraïne.”

Diplomatieke oplossing

Poetin zit weliswaar vaak genoeg om tafel met zijn Amerikaanse collega, maar de vraag rijst of Poetin überhaupt wel op zoek is naar een diplomatieke oplossing. “Je kunt er niet op rekenen dat hij niets doet, omdat hij dat in het verleden al bewezen heeft”, zegt Ten Broeke. “Denk aan Georgië en Moldavië waar hij happen uit nam. De annexatie van de Krim. Hij is ook in de Donbass aan het rommelen. Dus iedereen die denkt dat Poetin niet bereid is om iets te doen, is naïef.” De dreiging is volgens Ten Broeke “zeer serieus” en is “nooit eerder zo hoog geweest”.

Hij trekt de vergelijking met de Cubacrisis van 1962. Toen ook twee grootmachten tegenover elkaar stonden. “Nu staan er twee systemen tegenover elkaar. De Russen die niet accepteren dat Oekraïne een zelfstandig land is. En het Westen dat vindt dat soevereine landen zelf mogen bepalen waar ze lid van worden. Die ideologieën clashen nu met elkaar.”

Evacuatie

Nu het er steeds meer op begint te lijken dat er een militair conflict ontstaat in Oekraïne, evacueren andere landen hun ambassadepersoneel uit Kiev. De VS is daar al mee begonnen en Duitsland is daarvoor een plan aan het optuigen. Nederland gaat nog niet over tot actie.

Dat begrijpt Tweede Kamerlid van JA21, Derk Jan Eppink, niet. “We hebben gezien in Kaboel wat er gebeurt als je dat niet op tijd doet. Die fout moeten we niet nog een keer maken”, zegt hij. “We moeten tijdig beginnen met gepland evacueren.”

Volgens Ten Broeke is de situatie in Oekraïne niet te vergelijken met de situatie in Kaboel, toen de Taliban vorig jaar oprukte in Afghanistan en Nederland erg laat was met het evacueren van ambassadepersoneel. “Kiev wordt niet zomaar onder de voet gelopen”, legt Ten Broeke uit. “Het is wel duidelijk dat wij er alert op moeten zijn.”

Sancties

Sancties zouden Poetin ervan moeten weerhouden om over te gaan tot een militaire invasie. Daar gaan de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag over in beraad. Volgens Ten Broeke is het dan belangrijk dat zij een eenheid vormen, want anders “speel je Poetin enorm in de kaart”.

Over welke sancties gaat het dan? Ten Broeke noemt een aantal mogelijkheden en begint bij persoonsgerichte sancties. “Op het kliekje rondom Poetin. De politieke elite van het Kremlin.” Dit kan ook uitgebreid worden naar de economische elite van het Kremlin. “Het bevriezen van de goeden, in -en uitreisbeperkingen, financiële sancties ten aanzien van banken.” Het is echter maar de vraag of Poetin zich daardoor laat afschrikken. “De Russen hebben enorm incasseringsvermogen als het gaat om pijn die hen door anderen wordt toegebracht. Maar als het lang genoeg duurt, wil het soms wel werken. Het lijkt er echter nu op dat hij uit is op iets van een militair conflict.”

LEES OOK: Wat gaat er om in het hoofd van Vladmir Poetin? ‘Niemand weet wat hij wil’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren als podcast: Haagse Lobby

Luister nu naar de nieuwste aflevering van WNL Haagse Lobby! Martijn de Greve gaat met de gasten in gesprek over de verzoeningspoging van politiek Den Haag met de aanstelling van een bemiddelaar om te voorkomen dat de boerenprotesten nog verder escaleren.
Te gast zijn:
– Oud-directeur communicatie van LNV & voormalig hoofd voorlichting van de VVD, Henri Kruithof
– Voorzitter van LTO-Nederland, Sjaak van der Tak
– Europarlementariër van de SGP Bert-Jan Ruissen
Maandagavond 20.30
Verdachte inbreker wordt opgespoord door ‘Find My AirPods’

Een man die van een inbraak in Leiden wordt verdacht is opgespoord door de AirPods die hij had meegenomen. Dat meldt de politie. Hij werd…

Lees meer

Drie verdachten tot levenslang veroordeeld in Caloh Wagoh-proces

De rechtbank heeft in het liquidatieproces tegen leden van de voormalige motorclub Caloh Wagoh drie verdachten tot levenslang veroordeeld voor moord, poging tot moord en…

Lees meer

Ook groot pensioenfonds PMT besluit pensioenen te verhogen

Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) heeft als laatste van de grootste pensioenfondsen in Nederland besloten om de pensioenen te verhogen. Aangesloten gepensioneerden krijgen er…

Lees meer

Kabinet: gemeenten zien toch ruimte voor hogere energietoeslag

Gemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 “bespreekbaar”, en daarmee ziet het kabinet toch een mogelijkheid om wat te doen aan de koopkrachtpijn van de…

Lees meer

Ziekenhuizen nemen hoogste aantal coronapatiënten op sinds april

De Nederlandse ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 155 nieuwe patiënten met corona binnenkomen op de verpleegafdelingen en intensive cares. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames…

Lees meer

Thom de Graaf waarschuwt opnieuw voor ontbreken crisiswetgeving bij nieuwe coronagolf

Vicepresident van de Raad van State Thom de Graaf maakt zich zorgen over het instabiele politieke en maatschappelijke klimaat. Dat zei hij dinsdagochtend in het…

Lees meer

Kabinet akkoord met toetreding Zweden en Finland tot NAVO

Het kabinet is dinsdag akkoord gegaan met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Beide landen besloten tot aansluiting bij het Atlantische bondgenootschap…

Lees meer

Angst voor recessie zorgt voor enorme daling waarde euro: laagste niveau in 20 jaar

De euro is gezakt naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in twintig jaar. De daling wordt veroorzaakt door het toenemende risico…

Lees meer

Politieactie tegen mensensmokkel in Duitsland en ook in Nederland

De Duitse politie is dinsdag op grote schaal in actie gekomen tegen bendes mensensmokkelaars. Er zijn negenhonderd agenten actief met talrijke huiszoekingen in heel het…

Lees meer

Gezondheidsraad adviseert geen bevolkingsonderzoek huidkanker

Om huidkanker te bestrijden moet vooral worden ingezet op voorlichting en gedragsverandering, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Een landelijk bevolkingsonderzoek is…

Lees meer

Verschillende distributiecentra van supermarkten nog steeds geblokkeerd

Verschillende distributiecentra van supermarkten worden nog altijd geblokkeerd door protesterende boeren. Sommigen hebben er de nacht doorgebracht. Er zijn op dit moment protestacties gaande bij…

Lees meer

Mkb’ers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers

Kleinere ondernemers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vastgoedfinanciers en leasemaatschappijen. Deze partijen bedienen bij zakelijke leningen tot 250.000 euro al ruim…

Lees meer

Supermarkten bekijken of ze schade blokkadeacties boeren kunnen verhalen

Supermarkten bekijken de mogelijkheid of zij de schade die zij lijden door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. Het is volgens een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau…

Lees meer

Gevangenen zamelen geld in voor familie van Gino

De gevangenen van de Sittardse gevangenis hebben bijna duizend euro ingezameld voor de familie van Gino. Het jongetje van negen werd een paar weken geleden…

Lees meer

Voorzitter LTO-Nederland: ‘We hebben drie harde eisen voor Remkes’

De boerengemeenschap, waaronder LTO-Nederland, kijkt met enige argwaan naar de aanstelling van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. De voormalig bestuurder moet de gesprekken tussen de boeren en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in