main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 december 2021 — 12:23

Dit verandert er op 1 januari in je portemonnee

De zorgpremies stijgen, net als de energiekosten. Het huishoudboekje is het komende jaar weer aan een update toe aangezien er met het nieuwe jaar ook allerlei nieuwe regels en wetten gaan gelden. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen waar je rekening mee moet gaan houden.

Inkomstenbelasting

Zo betaal je komend jaar iets minder inkomstenbelasting als je tot 69.398 euro aan loon ontvangt. Het laagste tarief gaat namelijk van 37,10 naar 37,03 procent. Je betaalt dit over het deel van je inkomen tot 69.398 euro. Daarboven betaal je 49,5 procent. De heffingskorting gaat iets omhoog, maar hoe meer je verdient, hoe minder je hiervan profiteert.

Minimumloon

Het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 januari 2022 met 24 euro omhoog naar 1725 euro per maand (boven de 21 jaar). In juli steeg dat ook al met 17 euro per maand. Toch ga je er door de torenhoge inflatie eigenlijk nog altijd op achteruit.

De AOW

De AOW-leeftijd stijgt in 2022 met 3 maanden naar 66 jaar en 7 maanden. In 2021 was dat nog 66 jaar en 4 maanden. Niet alleen de leeftijd gaat omhoog, ook de netto AOW: voor alleenstaanden komt er 18 euro per maand bij (in totaal 1.244,35 euro), voor samenwonenden 13 euro per persoon per maand (in totaal 851,52 euro per persoon).

Energiebelasting en energiekosten

De overheid verlaagt in 2022 de energiebelasting door de torenhoge gasprijzen. De korting die je krijgt gaat omhoog van 560 euro naar 825 euro, los van de vraag hoeveel energie je gebruikt. Ook worden maximaal 800.000 huishoudens met een laag inkomen gecompenseerd. Zij ontvangen eenmalig ongeveer 200 euro voor het betalen van de energierekening.

Omdat de gasprijzen zo snel stijgen, kan het toch zo zijn dat je energierekening hoger uitvalt dan voorgaande jaren.

Zorg

De zorgpremies voor de basisverzekering worden volgend jaar hoger. Hoe veel hoger verschilt per zorgverzekeraar.

Verder gaan Nederlanders, vooral met een laag inkomen, die recht hebben op zorgtoeslag erop vooruit. Alleenstaanden krijgen tot 48 euro per jaar meer, voor meerpersoonshuishoudens is dat maximaal 60 euro. Het verplichte eigen risico blijft staan op 385 euro.

Wonen

Omdat mensen die geen huis kunnen kopen steeds vaker tussen schip en wal vallen wordt de inkomensgrens voor het huren van een sociale huurwoning verhoogd. Zo kunnen mensen die samen met zijn of haar partner minder dan 44.196 euro per jaar verdienen bij een woningstichting huren. Als je geen partner hebt, blijft de grens op 40.024 euro liggen.

Daarbij zijn de huurprijzen van sociale huurwoningen tot juli bevroren, dus deze kunnen 1 januari niet verhoogd worden. Huurprijzen in de vrije sector mogen in 2022 met maximaal 3,3 procent stijgen.

Verder mogen gemeenten vanaf volgend jaar een zelfwoonplicht invoeren voor koophuizen in het goedkope of middensegment. Daarbij gaat het om bestaande woningen, voor nieuwbouwwoningen mag dit namelijk al langer. Dit moet het makkelijker maken voor starters om een huis te kopen, omdat ze het nu nog vaak afleggen tegen beleggers die vaak veel meer geld te besteden hebben. Veel gemeenten hebben al aangegeven zo’n zelfwoonplicht te willen invoeren of dit te overwegen.

Schenken

Vanaf 2022 mogen ouders per kind maximaal 5667 euro onbelast schenken. In 2021 was dit 6604 euro.

Kinderbijslag

Op 1 januari 2022 gaat de kinderbijslag omhoog. Ouders van 12 tot en met 17-jarigen krijgen voortaan 329,56 euro per kwartaal. Dat is nu 321,24 euro. Bij het kindgebonden budget krijgen ouders met twee kinderen of meer maximaal 70 euro extra per jaar.

Hypotheekrenteaftrek

Wanneer je jaarlijks meer op je bankrekening gestort krijgt dan 69.398 euro kun je de hypotheekrente en andere kosten van de woning nog tegen maximaal 40 procent aftrekken. Eerder was dat 43 procent.

Sparen

Vanaf 1 januari krijgen spaarders bij ING en ABN AMRO geen rente meer over hun spaargeld. Het rentepercentage, nu 0.01 procent, gaat naar 0.

Verder gaan spaarders vanaf een vermogen van 100.000 euro bij ABN rente betalen over hun spaargeld. Die grens lag eerder op 150.000 euro. Rabobank en ING hanteren deze grens al.

Daarnaast gaat het vermogen waarover je geen belasting betaalt omhoog, van 50.000 naar 50.650 euro per persoon.

Thuiswerkvergoeding

Vanaf januari mag een werkgever zijn werknemers een onbelaste vergoeding voor thuiswerkkosten geven van twee euro per dag. Het is niet verplicht. Daarnaast blijft een onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer bestaan (19 cent per kilometer), maar die kun je niet voor dezelfde dag krijgen als de thuiswerkvergoeding.

Daar komt bij dat werkgevers per 1 januari 2022 alleen de daadwerkelijk gemaakte reiskosten mogen vergoeden. De vaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer vervalt.

LEES OOK: Nibud blij met ingreep om te hoge energierekening te voorkomen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer