main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 december 2021 — 12:23

Dit verandert er op 1 januari in je portemonnee

De zorgpremies stijgen, net als de energiekosten. Het huishoudboekje is het komende jaar weer aan een update toe aangezien er met het nieuwe jaar ook allerlei nieuwe regels en wetten gaan gelden. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen waar je rekening mee moet gaan houden.

Inkomstenbelasting

Zo betaal je komend jaar iets minder inkomstenbelasting als je tot 69.398 euro aan loon ontvangt. Het laagste tarief gaat namelijk van 37,10 naar 37,03 procent. Je betaalt dit over het deel van je inkomen tot 69.398 euro. Daarboven betaal je 49,5 procent. De heffingskorting gaat iets omhoog, maar hoe meer je verdient, hoe minder je hiervan profiteert.

Minimumloon

Het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 januari 2022 met 24 euro omhoog naar 1725 euro per maand (boven de 21 jaar). In juli steeg dat ook al met 17 euro per maand. Toch ga je er door de torenhoge inflatie eigenlijk nog altijd op achteruit.

De AOW

De AOW-leeftijd stijgt in 2022 met 3 maanden naar 66 jaar en 7 maanden. In 2021 was dat nog 66 jaar en 4 maanden. Niet alleen de leeftijd gaat omhoog, ook de netto AOW: voor alleenstaanden komt er 18 euro per maand bij (in totaal 1.244,35 euro), voor samenwonenden 13 euro per persoon per maand (in totaal 851,52 euro per persoon).

Energiebelasting en energiekosten

De overheid verlaagt in 2022 de energiebelasting door de torenhoge gasprijzen. De korting die je krijgt gaat omhoog van 560 euro naar 825 euro, los van de vraag hoeveel energie je gebruikt. Ook worden maximaal 800.000 huishoudens met een laag inkomen gecompenseerd. Zij ontvangen eenmalig ongeveer 200 euro voor het betalen van de energierekening.

Omdat de gasprijzen zo snel stijgen, kan het toch zo zijn dat je energierekening hoger uitvalt dan voorgaande jaren.

Zorg

De zorgpremies voor de basisverzekering worden volgend jaar hoger. Hoe veel hoger verschilt per zorgverzekeraar.

Verder gaan Nederlanders, vooral met een laag inkomen, die recht hebben op zorgtoeslag erop vooruit. Alleenstaanden krijgen tot 48 euro per jaar meer, voor meerpersoonshuishoudens is dat maximaal 60 euro. Het verplichte eigen risico blijft staan op 385 euro.

Wonen

Omdat mensen die geen huis kunnen kopen steeds vaker tussen schip en wal vallen wordt de inkomensgrens voor het huren van een sociale huurwoning verhoogd. Zo kunnen mensen die samen met zijn of haar partner minder dan 44.196 euro per jaar verdienen bij een woningstichting huren. Als je geen partner hebt, blijft de grens op 40.024 euro liggen.

Daarbij zijn de huurprijzen van sociale huurwoningen tot juli bevroren, dus deze kunnen 1 januari niet verhoogd worden. Huurprijzen in de vrije sector mogen in 2022 met maximaal 3,3 procent stijgen.

Verder mogen gemeenten vanaf volgend jaar een zelfwoonplicht invoeren voor koophuizen in het goedkope of middensegment. Daarbij gaat het om bestaande woningen, voor nieuwbouwwoningen mag dit namelijk al langer. Dit moet het makkelijker maken voor starters om een huis te kopen, omdat ze het nu nog vaak afleggen tegen beleggers die vaak veel meer geld te besteden hebben. Veel gemeenten hebben al aangegeven zo’n zelfwoonplicht te willen invoeren of dit te overwegen.

Schenken

Vanaf 2022 mogen ouders per kind maximaal 5667 euro onbelast schenken. In 2021 was dit 6604 euro.

Kinderbijslag

Op 1 januari 2022 gaat de kinderbijslag omhoog. Ouders van 12 tot en met 17-jarigen krijgen voortaan 329,56 euro per kwartaal. Dat is nu 321,24 euro. Bij het kindgebonden budget krijgen ouders met twee kinderen of meer maximaal 70 euro extra per jaar.

Hypotheekrenteaftrek

Wanneer je jaarlijks meer op je bankrekening gestort krijgt dan 69.398 euro kun je de hypotheekrente en andere kosten van de woning nog tegen maximaal 40 procent aftrekken. Eerder was dat 43 procent.

Sparen

Vanaf 1 januari krijgen spaarders bij ING en ABN AMRO geen rente meer over hun spaargeld. Het rentepercentage, nu 0.01 procent, gaat naar 0.

Verder gaan spaarders vanaf een vermogen van 100.000 euro bij ABN rente betalen over hun spaargeld. Die grens lag eerder op 150.000 euro. Rabobank en ING hanteren deze grens al.

Daarnaast gaat het vermogen waarover je geen belasting betaalt omhoog, van 50.000 naar 50.650 euro per persoon.

Thuiswerkvergoeding

Vanaf januari mag een werkgever zijn werknemers een onbelaste vergoeding voor thuiswerkkosten geven van twee euro per dag. Het is niet verplicht. Daarnaast blijft een onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer bestaan (19 cent per kilometer), maar die kun je niet voor dezelfde dag krijgen als de thuiswerkvergoeding.

Daar komt bij dat werkgevers per 1 januari 2022 alleen de daadwerkelijk gemaakte reiskosten mogen vergoeden. De vaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer vervalt.

LEES OOK: Nibud blij met ingreep om te hoge energierekening te voorkomen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer