Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is blij met het plan van demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën om maatregelen te nemen zodat de energierekeningen niet nog hoger uitvallen door de fors oplopende prijzen voor gas en stroom. “Fijn dat het kabinet de urgentie ziet”, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Het Nibud, dat huishoudens voorlicht over geldzaken, waarschuwde donderdag al voor verdere armoede als de energieprijzen nog verder stijgen. De energierekening voor consumenten valt mogelijk honderden euro’s hoger uit door de oplopende energieprijzen. Honderdduizenden huishoudens zouden hierdoor in de problemen kunnen komen, aldus het instituut.

‘Korte en lange termijn’

Ook benadrukt het Nibud dat het demissionaire kabinet zowel de korte als de lange termijn voor ogen moet houden bij het nemen van besluiten over de energierekeningen. Voor nu geldt dat de energierekening betaalbaar moet blijven.

Maar in de toekomst moeten de kosten voor de energietransitie niet te zwaar drukken op de financieel kwetsbaarste huishoudens, zegt Vliegenthart. De grootste problemen doemen volgens hem op bij mensen met een laag inkomen en een slecht geïsoleerd huis.

‘Draconische maatregel’

Volgens Vliegenthart is de makkelijkste manier om de energierekening betaalbaar te houden het verlagen van de belastingen op energie. Dat opperde Energie-Nederland al, de branchevereniging van energieleveranciers. Dat is volgens de Nibud-directeur wel een “draconische maatregel die op lange termijn misschien duur uitvalt”.

LEES OOK: Energierekening wordt zo’n 900 euro hoger als kabinet niet ingrijpt, waarschuwt Nibud