main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Expat Stijn Luttik en presentator Nejifi Ramirez.

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de lasten. Zoals de Nederlandse expat Stijn Luttik, die een klein appartement deelt met een huisgenoot. “Zelfstandig wonen in Dublin is praktisch onbetaalbaar”, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Ierland heeft één van de sterkste economieën van Europa, dankzij een gunstig belastingklimaat voor bedrijven. Desondanks is het voor veel mensen onmogelijk zelfstandig te wonen. Dat ervaart ook Luttik, die als expat in Dublin werkt voor Google. Met hoge verwachtingen verhuisde hij naar Ierland. “Die verwachtingen moest ik vrij snel aanpassen toen ik hier kwam.”

Een van die verwachtingen was zelfstandig wonen, in een mooi, ruim appartement. “Dat is in Dublin praktisch onbetaalbaar”, zegt de expat. Daarom deelt hij een appartement met een huisgenoot en heeft hij alleen een kleine slaapkamer voor zichzelf. “Het is best prijzig. Wij betalen met z’n tweeën 2800 euro, exclusief.”

‘Soms slapen we op de vloer’

Voor veel mensen in Ierland is wonen onbetaalbaar geworden. Sterker nog, Ierland is momenteel het duurste land van Europa om in te wonen. In de afgelopen 20 jaar is het aantal millennials met een koopwoning gehalveerd. In diezelfde periode is de prijs van een huurhuis verdubbeld. Om een beeld te schetsen: 40 procent van de Ieren onder de 40 jaar woont nog bij zijn ouders. In Nederland ligt dat op 10 procent.

Dit toont aan dat niet alleen expats, die vaak een goed salaris hebben, met een woonprobleem kampen. Hoe zit het dan met de lokale bevolking? “Het is heel moeilijk. Een goed huis is erg duur”, vertelt een jonge Ierse man. “Ik huur samen met nog twee jongens, maar de kamer is twee bij drie meter. We delen het bed en soms slapen we op de vloer.”

Meer zien van Stand van Nederland: Generatie Europa van Omroep WNL? Dat kan hier.

Een Ierse vrouw van 28 woont noodgedwongen bij haar ouders. “Het is gewoon te duur. De huur is torenhoog en kopen lukt niet”, doet zij haar verhaal. “Op jezelf wonen is erg moeilijk. Ik zou graag iets kopen, maar helaas lukt dat niet.”

Wie treft blaam?

De lokale bevolking kan amper aan een woning komen, waar de expats – hoe hoog de kosten ook zijn – dat nog wel lukt. Zijn zij dan onderdeel van het probleem? Luttik, die meeleeft met de Ieren, vindt van niet. “Het is echt triest, want ik heb mij hier altijd welkom gevoeld. Ik denk ook niet dat zij expats als onderdeel van het probleem zien, maar er is wel degelijk een probleem.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Toen Luttik net in Dublin kwam wonen, bekroop hem af en toe wel een schuldgevoel. “Maar dat is niet eerlijk”, vindt hij. Hij krijgt ondersteuning van beleidswetenschapper Rory Hearne, die ook niet de schuld bij expats legt. “Zij zijn niet het probleem. Veel werkende jonge mensen die hierheen komen, brengen juist essentiële vaardigheden met zich mee.” Hearne merkt op dat ook expats te lijden hebben onder de woningcrisis. “Zij worden uitgezet of moeten een appartement of huis met anderen delen.”

Expat Helen Riesewick weet wel wie schuldig is aan de Ierse woningcrisis: niet de multinationals, maar de regering. “Ze krijgen zoveel belasting en ik heb het gevoel dat ze daar niets mee doen. Kijk maar naar de infrastructuur of straten en huizen.” Hearne is het eens met Riesewick. “Het ligt écht bij de regering.”

De woningcrisis in Ierland groeit uit tot een steeds groter drama. Niet alleen Ieren zelf, maar ook expats met een riant salaris betalen zich blauw aan hoge huurkosten. Wat is de oplossing voor deze crisis en wie heeft dit veroorzaakt? Kijk deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Europa nu terug op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Zaterdag 22.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presentatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer