Nog nooit zoveel besmettingen in Nederlandse verpleeghuizen: ‘Boosterprik kwam te laat’
Nog niet eerder zijn er in zoveel Nederlandse verpleeghuizen bewoners besmet geraakt. Het sluiten van verpleeghuizen is echter uit den boze, zo zegt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde). Er moet nu volop worden ingezet op het zetten van de boosterprik.
In veel verpleeghuizen is het momenteel erg moeilijk om de zorg rond te krijgen, omdat ook personeel steeds vaker besmet raakt. “Met hand-en-spandiensten wordt iedereen eigenlijk zo veel mogelijk geholpen”, zegt De Groot.” Je ziet dat er soms dubbele diensten worden gedraaid, dat iemand van de technische dienst opeens koffie loopt te schenken. Je probeert van alles te doen om het zo goed mogelijk te blijven houden voor de mensen.”
‘Verpleeghuizen nooit meer sluiten’
Maar de verpleeghuizen sluiten? De eerste keer kon het niet anders, zegt De Groot. “Er waren toen onvoldoende testen en beschermingsmiddelen, dus om het virus in te dammen moest dat gebeuren. Maar daarna is iedereen gaan nadenken over hoe dit voorkomen kon worden.”
Ook Ben de Koning, directeur van zorginstelling Frankeland in Schiedam, vindt dat verpleeghuizen “nooit meer” gesloten mogen worden. “Die mensen zitten in de laatste fase van hun leven. Als je dat dan ook nog zonder bezoek moet doen, dat gaan we niet meer doen.”
‘Boosterprik kwam te laat’
Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt dat in 947 verpleeghuizen ten minste één coronabesmetting is. Het verpleeghuis van De Koning is er daar één van. “Sinds 19 oktober hebben we ongeveer tussen de vijftig en zestig besmette bewoners gehad, en iets meer dan veertig besmette medewerkers”, vertelt hij. Ook hij benadrukt het belang van de boosterprik. “De boosterprik is gewoon te laat gekomen”, zegt hij. “Laten we hier van leren, want waarschijnlijk moeten we over zes of zeven maanden weer.”
Daar is De Groot het mee eens. Het zetten van de boosterprikken bij 80-plussers is op 18 november van start gegaan. “Zeker in huizen waar een eigen medische dienst is loopt dat voorspoedig”, vertelt zij. “Zij kunnen zelf hun boostervaccinaties bestellen en er wordt per regio gekeken hoe het dat in de kleinschalige huizen geregeld kan wonen waar geen medische dienst is.”
Maar het gaat niet alleen om de boosterprik, zegt De Groot. Het is ook belangrijk dat de besmettingscijfers in zijn geheel weer naar beneden gaan en dat men zich beter aan de maatregelen houdt. “Want daardoor komt het binnen in de verpleeghuizen en daar wonen toch kwetsbare mensen die met het minste of geringste ernstig ziek kunnen werken.”
LEES OOK: Radboudumc doet oproep: ‘Kom meteen met boosterprik voor ouderen’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer