main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 april 2021 — 10:25

Kabinet beslist over AstraZeneca: ‘Enorme impact wanneer je 60-minners hier niet meer mee inent’

Kan er binnenkort weer volop geprikt worden met het AstraZeneca-vaccin in Nederland? De Gezondheidsraad brengt hier vandaag een spoedadvies over uit, nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) woensdag concludeerde dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de zeer zeldzame bijwerkingen. “AstraZeneca is een belangrijk vaccin in onze vaccinatiestrategie”, zegt zorgjournalist bij Elsevier Weekblad Marieke ten Katen hierover. “Het vaccin was vooral bedoeld voor mensen onder de 60 jaar. Als je nu besluit die groep daar niet meer mee in te enten heeft dat een enorme impact.”

Ten Katen vindt het moeilijk om in te schatten of Nederland het prikken met het AstraZeneca-vaccin weer zal hervatten. Op dit moment krijgen mensen jonger dan 60 in Nederland tijdelijk geen AstraZeneca-prik. Deze pauze werd vorige week ingelast in afwachting van het advies van de EMA naar aanleiding van een onderzoek naar de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. “De EMA zegt: we kunnen eigenlijk geen onderscheid maken op basis van leeftijd. Dus voor iedereen geldt dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen dit kleine risico”, legt ze uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Maar in een aantal andere landen zie je gebeuren dat er daadwerkelijk onder een bepaalde leeftijd, dus onder de 55 of 60, niet meer ingeënt wordt met dit vaccin. Dat geeft ook een bepaalde politieke druk op zo’n beslissing”, zegt Ten Katen. Zo kunnen inwoners van het Verenigd Koninkrijk onder de 30 jaar een alternatief krijgen voor het AstraZeneca-vaccin.

Bijsluiter

Het oordeel van EMA luidt dat ernstige problemen met het bloed inderdaad beschouwd moeten worden als “zeer zeldzame bijwerkingen” van het coronavaccin van AstraZeneca. De gecombineerde problemen van trombose en een laag aantal bloedplaatjes worden vanaf nu in de bijsluiter opgenomen. Het agentschap onderzocht in totaal 86 wereldwijde meldingen (t0t 22 maart) van deze gecombineerde problemen in detail. Van deze mensen zijn er 18 overleden.

Op 4 april waren er wereldwijd inmiddels ongeveer 222 meldingen van deze bijwering. In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn in totaal 34 miljoen vaccinaties met AstraZeneca gezet. Wereldwijd zijn er dat nog veel meer, maar precieze aantallen zijn niet bekend.

1 op de 100.000

Hoe groot is de kans op deze bijwerking dus echt? “Trombose zelf komt niet vaker voor na een vaccinatie. Het gaat echt om een uniek ziektebeeld wat eigenlijk een soort auto-immuunziekte is”, legt Ten Katen uit. Per land verschilt het aantal meldingen enorm, zegt de zorgjournalist. Daarom is het moeilijk om te zeggen hoe vaak de bijwerking daadwerkelijk voorkomt. “De EMA vatte het gisteren samen als ‘1 op de 100.000’. Die kans is dus veel kleiner dan dat jij of ik corona krijgen en daar ernstig ziek van worden.”

Voor de uiteindelijke beslissing over het wel of niet doorprikken met het AstraZeneca-vaccin moeten er verschillende afwegingen worden gemaakt, zegt Ten Katen. “Hoe veel alternatieven hebben we eigenlijk? Hoe veel hebben we van de andere vaccins beschikbaar? Stel dat je nu besluit om de 60-minners hier niet meer mee in te enten, als zij dan heel lang moeten wachten op een ander vaccin lijkt me dat ook niet helemaal de juiste beslissing.”

LEES OOK: EMA: ook meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer