main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Foto: ANP
7 april 2021 — 16:36

EMA: mogelijk verband tussen zeldzame trombose en AstraZeneca, voordelen wegen zwaarder dan risico

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt dat ernstige problemen met het bloed inderdaad beschouwd moeten worden als “zeer zeldzame bijwerkingen” van het coronavaccin van AstraZeneca. De gecombineerde problemen van trombose en een laag aantal bloedplaatjes moeten in de bijsluiter worden opgenomen, aldus EMA. De voordelen van het vaccin wegen echter zwaarder dan het “zeer kleine risico”, zo valt te lezen in een persbericht op de website.

EMA wijst er nog eens op dat covid-19 kan leiden tot ziekenhuisopname, dat mensen eraan kunnen overlijden en dat het vaccin van AstraZeneca dat kan voorkomen. Coronavaccins zijn bovendien schaars.

De Gezondheidsraad komt donderdag zelf met een spoedadvies over het AstraZeneca-vaccin. Daarvoor spraken zij met medische experts zoals tromboseartsen, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een Facebookbericht vandaag. “Meteen daarna besluiten we hoe nu verder. De GGD staat klaar om weer te gaan prikken. Veiligheid van vaccins moeten boven alle twijfel verheven zijn.”

De Jonge geeft rond 17.30 uur in de hal van het ministerie van VWS een reactie op de bevindingen van EMA rond het vaccin van AstraZeneca.

LEES OOK: Viroloog Marjolein Kikkert over AstraZeneca-stop: ‘Geen verstandige beslissing’

Immuunrespons

EMA onderzocht de afgelopen dagen gedetailleerd alle meldingen over deze mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. In totaal waren dat er 86, waarvan er 18 fataal afliepen. In een totaal kregen tot nu toe zo’n 25 miljoen mensen het vaccin toegediend.

Ter vergelijking: het RIVM schat dat in Nederland tussen de 1 procent en 1,3 procent van alle coronabesmettingen fataal afloopt. In ons land is de zeldzame combinatie van trombose en te weinig bloedplaatjes tot nog toe vijf keer gemeld bij bijwerkingencentrum Lareb. Een vrouw overleed hierdoor aan een longembolie.

Het zeldzame gecombineerde ziektebeeld komt mogelijk voort uit een immuunrespons, laat EMA weten. Een soortgelijke reactie wordt soms veroorzaakt door een trombosemedicijn, heparine.

Prikpauze

Het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin is in Nederland op dit moment gepauzeerd bij mensen onder de 60 jaar vanwege het risico op deze mogelijke bijwerkingen. De Jonge gaf vorige week aan op het nieuwe oordeel van het EMA te wachten totdat er besloten wordt over het hervatten van de prikken.

Dit is niet de eerste pauze: half maart stopte Nederland ook al tijdelijk met het prikken van het AstraZeneca-vaccin na meldingen van tromboseklachten in het buitenland. Het EMA zei kort daarna geen aantoonbaar verband te zien tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose in algemene zin.

Het doel dat begin juli iedereen (die dat wil) zijn eerste prik gehad heeft, blijft overeind, zo schrijft De Jonge. “We krijgen zoveel meer vaccins geleverd tot aan de zomer. GGD’en, huisartsen en ziekenhuizen staan klaar om als het nodig is 2,5 miljoen prikken per week te zetten. Leveranties van de vaccins zijn de enige beperkende factor. Deze week zetten we de 3 miljoenste prik.”

LEES OOK: Onrust over veiligheid AstraZeneca-vaccin: ‘Er is niet zo veel aan de hand’

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier