EMA: mogelijk verband tussen zeldzame trombose en AstraZeneca, voordelen wegen zwaarder dan risico
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt dat ernstige problemen met het bloed inderdaad beschouwd moeten worden als “zeer zeldzame bijwerkingen” van het coronavaccin van AstraZeneca. De gecombineerde problemen van trombose en een laag aantal bloedplaatjes moeten in de bijsluiter worden opgenomen, aldus EMA. De voordelen van het vaccin wegen echter zwaarder dan het “zeer kleine risico”, zo valt te lezen in een persbericht op de website.
EMA wijst er nog eens op dat covid-19 kan leiden tot ziekenhuisopname, dat mensen eraan kunnen overlijden en dat het vaccin van AstraZeneca dat kan voorkomen. Coronavaccins zijn bovendien schaars.
De Gezondheidsraad komt donderdag zelf met een spoedadvies over het AstraZeneca-vaccin. Daarvoor spraken zij met medische experts zoals tromboseartsen, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een Facebookbericht vandaag. “Meteen daarna besluiten we hoe nu verder. De GGD staat klaar om weer te gaan prikken. Veiligheid van vaccins moeten boven alle twijfel verheven zijn.”
De Jonge geeft rond 17.30 uur in de hal van het ministerie van VWS een reactie op de bevindingen van EMA rond het vaccin van AstraZeneca.
LEES OOK: Viroloog Marjolein Kikkert over AstraZeneca-stop: ‘Geen verstandige beslissing’
Immuunrespons
EMA onderzocht de afgelopen dagen gedetailleerd alle meldingen over deze mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. In totaal waren dat er 86, waarvan er 18 fataal afliepen. In een totaal kregen tot nu toe zo’n 25 miljoen mensen het vaccin toegediend.
Ter vergelijking: het RIVM schat dat in Nederland tussen de 1 procent en 1,3 procent van alle coronabesmettingen fataal afloopt. In ons land is de zeldzame combinatie van trombose en te weinig bloedplaatjes tot nog toe vijf keer gemeld bij bijwerkingencentrum Lareb. Een vrouw overleed hierdoor aan een longembolie.
Het zeldzame gecombineerde ziektebeeld komt mogelijk voort uit een immuunrespons, laat EMA weten. Een soortgelijke reactie wordt soms veroorzaakt door een trombosemedicijn, heparine.
Prikpauze
Het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin is in Nederland op dit moment gepauzeerd bij mensen onder de 60 jaar vanwege het risico op deze mogelijke bijwerkingen. De Jonge gaf vorige week aan op het nieuwe oordeel van het EMA te wachten totdat er besloten wordt over het hervatten van de prikken.
Dit is niet de eerste pauze: half maart stopte Nederland ook al tijdelijk met het prikken van het AstraZeneca-vaccin na meldingen van tromboseklachten in het buitenland. Het EMA zei kort daarna geen aantoonbaar verband te zien tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose in algemene zin.
Het doel dat begin juli iedereen (die dat wil) zijn eerste prik gehad heeft, blijft overeind, zo schrijft De Jonge. “We krijgen zoveel meer vaccins geleverd tot aan de zomer. GGD’en, huisartsen en ziekenhuizen staan klaar om als het nodig is 2,5 miljoen prikken per week te zetten. Leveranties van de vaccins zijn de enige beperkende factor. Deze week zetten we de 3 miljoenste prik.”
LEES OOK: Onrust over veiligheid AstraZeneca-vaccin: ‘Er is niet zo veel aan de hand’
Door: Marinka Wagemans
Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Met versoepelingen in zicht, stijgen de besmettingscijfers en stromen de ziekenhuizen weer vol. Sommigen stellen zelfs noodzakelijke operaties uit. In talkshow OP1 zegt arts-microbioloog en…
Lees meerDemissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…
Lees meerHet aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…
Lees meerHet aantal verkeersdoden moet drastisch omlaag. Het nieuwe kabinet moet dan ook topprioriteit geven aan verkeersveiligheid, en daar is een miljardeninvestering voor nodig. Dat stelt…
Lees meerDe versoepelingen zijn voor veel ondernemers nog niet genoeg. Bovendien worden zij nog te weinig betrokken bij het oplossen van de coronacrisis, zegt ondernemer Carmen…
Lees meerOm de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…
Lees meerBijna 2000 asielzoekers die in vreemdelingendetentie zaten zijn in de afgelopen vijf jaar toch weer op straat gezet, terwijl zij eigenlijk uitgezet moesten worden. Dit…
Lees meerKroegbazen zijn druk bezig met herbevoorraden om klaar te zijn voor de opening van de terrassen op 28 april. Om te zorgen dat iedereen na…
Lees meerHet inmiddels demissionaire kabinet heeft doelbewust informatie voor het parlement achtergehouden. In een ministerraad in 2019 over de toeslagenaffaire zou in aanwezigheid van de VVD,…
Lees meerDe huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…
Lees meerHet Rode Kruis pleit al jaren voor EHBO-cursussen op scholen. Zo leren kinderen hoe ze moeten handelen bij een beroerte, bewusteloosheid of verstikking. Directeur van…
Lees meerTwee Nederlandse ziekenhuizen hebben een opnamestop afgekondigd vanwege de grote toestroom van coronapatiënten. In het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en in het Erasmus…
Lees meerOndanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…
Lees meerDe 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…
Lees meerEen 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…
Lees meer