main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 januari 2021 — 12:00

Bergschenhoek afsluiten om verspreiding Britse coronamutant tegen te houden?

De Britse mutatie van het coronavirus is ook in Nederland gesignaleerd, en vooralsnog lijkt dat vooral rond Bergschenhoek te zijn. Epidemioloog Frits Rosendaal doet daarom een rigoureus voorstel in het AD: sluit het hele gebied af van de rest van het land, om zo verspreiding tegen te gaan.

Rosendaal haalt een situatie in het Engelse dorpje Eyam aan, iets ten zuidwesten van Sheffield. Daar trok in 1665 de pest binnen, en de dorpelingen besloten zichzelf daarop volledig af te zonderen van de buitenwereld. Handelaren van elders konden hun waar achterlaten op rotsblokken buiten het dorp. Hun geld vonden ze in een inkeping in de steen.

Volgens de epidemioloog is het niet eens zo’n gek idee als Bergschenhoek hier een voorbeeld aan neemt.

Lansingerland

In de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland verspreidt de (waarschijnlijk) extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich rond een basisschool in het dorp Bergschenhoek. Binnen een paar weken zijn daar dertig besmettingen vastgesteld. Voor zover bekend is het daarmee het grootste cluster. In totaal zijn in Nederland zo’n vijftig besmettingen met de Britse variant, die B.1.1.7 wordt genoemd, bekend.

Medisch directeur van Pfizer Nederland Marc Kaptein benadrukt dat er in Nederland wel heel anders met de mutatie omgegaan wordt dan in het Verenigd Koninkrijk. “In het VK wordt rigoureus getest op welke mutatie er precies gaande is. Dat doen we in Nederland niet zo”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hier is dat steekproefsgewijs, en omdat we het steekproefsgewijs doen hebben we wel een globaal beeld wat er speelt, maar we weten minder precies waar nu exact die infecties optreden met die Britse mutatie, vergeleken met het VK.”

‘Je weet niet of het beperkt is tot Bergschenhoek’

Precies om die reden vraagt epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht zich af of zo’n afsluiting wel zou helpen. In het AD wijst hij erop dat de variant in meer plaatsen voorkomt. Zo zijn er ook gevallen aangetroffen in Amsterdam, Nijmegen en Friesland. Ook viroloog en Outbreak Management Team-lid Marion Koopmans noemt speciale maatregelen voor Lansingerland “lastig”.

Kaptein sluit zich bij Heesterberk en Koopmans aan. “Je weet niet of het nu beperkt is tot Bergschenhoek. Als dat zo is kun je er wel een hek omheen zetten, maar dan is het daarbuiten waarschijnlijk ook al gaande”, zegt de medisch directeur. “Dus ik denk dat het beter is om goed te monitoren, en met name zo snel mogelijk te vaccineren en aan de coronamaatregelen vast te houden.”

LEES OOK: Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant in Nederland na schooluitbraak

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer