main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 januari 2021 — 12:00

Bergschenhoek afsluiten om verspreiding Britse coronamutant tegen te houden?

De Britse mutatie van het coronavirus is ook in Nederland gesignaleerd, en vooralsnog lijkt dat vooral rond Bergschenhoek te zijn. Epidemioloog Frits Rosendaal doet daarom een rigoureus voorstel in het AD: sluit het hele gebied af van de rest van het land, om zo verspreiding tegen te gaan.

Rosendaal haalt een situatie in het Engelse dorpje Eyam aan, iets ten zuidwesten van Sheffield. Daar trok in 1665 de pest binnen, en de dorpelingen besloten zichzelf daarop volledig af te zonderen van de buitenwereld. Handelaren van elders konden hun waar achterlaten op rotsblokken buiten het dorp. Hun geld vonden ze in een inkeping in de steen.

Volgens de epidemioloog is het niet eens zo’n gek idee als Bergschenhoek hier een voorbeeld aan neemt.

Lansingerland

In de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland verspreidt de (waarschijnlijk) extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich rond een basisschool in het dorp Bergschenhoek. Binnen een paar weken zijn daar dertig besmettingen vastgesteld. Voor zover bekend is het daarmee het grootste cluster. In totaal zijn in Nederland zo’n vijftig besmettingen met de Britse variant, die B.1.1.7 wordt genoemd, bekend.

Medisch directeur van Pfizer Nederland Marc Kaptein benadrukt dat er in Nederland wel heel anders met de mutatie omgegaan wordt dan in het Verenigd Koninkrijk. “In het VK wordt rigoureus getest op welke mutatie er precies gaande is. Dat doen we in Nederland niet zo”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hier is dat steekproefsgewijs, en omdat we het steekproefsgewijs doen hebben we wel een globaal beeld wat er speelt, maar we weten minder precies waar nu exact die infecties optreden met die Britse mutatie, vergeleken met het VK.”

‘Je weet niet of het beperkt is tot Bergschenhoek’

Precies om die reden vraagt epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht zich af of zo’n afsluiting wel zou helpen. In het AD wijst hij erop dat de variant in meer plaatsen voorkomt. Zo zijn er ook gevallen aangetroffen in Amsterdam, Nijmegen en Friesland. Ook viroloog en Outbreak Management Team-lid Marion Koopmans noemt speciale maatregelen voor Lansingerland “lastig”.

Kaptein sluit zich bij Heesterberk en Koopmans aan. “Je weet niet of het nu beperkt is tot Bergschenhoek. Als dat zo is kun je er wel een hek omheen zetten, maar dan is het daarbuiten waarschijnlijk ook al gaande”, zegt de medisch directeur. “Dus ik denk dat het beter is om goed te monitoren, en met name zo snel mogelijk te vaccineren en aan de coronamaatregelen vast te houden.”

LEES OOK: Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant in Nederland na schooluitbraak

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer