main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 maart 2020 — 15:08

Deze ondernemers rekenden op honderden toeristen, maar door corona komt niemand: ‘Alles valt weg’

Ondernemers Ruud Vlasman en Katja Huizinga vervoeren met hun tourbedrijf normaal gesproken toeristen. Vorig jaar konden zij het werk nauwelijks aan, maar door de coronacrisis lijken zij dit jaar het tegenovergestelde te krijgen: er komt niemand. Dat is te zien in het programma Stand van Nederland, waarin de komende weken ondernemers tijdens de coronacrisis worden gevolgd.

“Normaal rond deze tijd heb je elke ochtend een volle mailbox, maar nu zit de mailbox vol met opzeggingen”, schetst Vlasman. Hij en zijn kompaan Huizinga profiteren elk jaar van de miljoenen toeristen die ons land komen bezoeken. Het bedrijf uit Amsterdam brengt die toeristen overal heen.

“Vorig jaar konden we het werk amper aan. We hebben er een nieuwe bus bij, zodat we meer kunnen”, zegt Huizinga. Die bus hadden ze deze maanden goed kunnen gebruiken, zegt Vlasman. “We zouden een heel druk seizoen krijgen, zo zag het ernaar uit.”

Coronavirus slaat toe bij ondernemers

De uitbraak van het coronavirus veranderde echter alles voor de twee ondernemers. Vliegtuigen blijven in alle landen aan de grond en dus is de massale toestroom van toeristen opgedroogd. “Dan valt in één keer al het werk weg”, zegt Vlasman. “De hele sector is helemaal stilgevallen.”

LEES OOK: Topdrukte in de uitvaartbranche door coronacrisis: ‘We zijn harder aan het werk voor veel minder omzet’

Vlasman en Huizinga moeten zichzelf nu zien te redden in deze crisistijd. De beide ondernemers verwachten niet meteen in financiële problemen te komen. “Een maand of twee, drie kunnen we het uithouden”, verwacht Huizinga. “Het ligt eraan wat de overheid doet.”

Huis kwijt

De onzekerheid over hoelang de coronacrisis nog gaat duren, zorgt wel voor angst. “Ik vind het wel angstig dat je echt failliet kan gaan of je huis kwijt kan raken”, zegt Huizinga. “Maar het is ook juist belangrijk om het luchtig te houden. Je kan er toch geen moer aan veranderen.”

LEES OOK: Rozenkweker raakt rozen aan de straatstenen niet kwijt: ‘Elke dag 50.000 euro verlies’

Ook Vlasman houdt niet van doemdenken. Hij plaatst zijn situatie in perspectief. “Alle mensen die ziek zijn is het eerste waar iets voor geregeld moet worden. Het zakelijke is allemaal relatief. In het ergste geval kan ik die bus niet meer betalen. Het is nu gewoon wachten op nieuwe klanten. Zodra het reizen weer gaat beginnen, pikken wij de draad zo weer op.”

Stand van Nederland volgt de komende tijd ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis. Hoe proberen zij het hoofd boven water te houden in crisistijd? Kijk de nieuwste aflevering nu terug via NPO Start!

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer