main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 28 maart 2020 — 15:08

Deze ondernemers rekenden op honderden toeristen, maar door corona komt niemand: ‘Alles valt weg’

Ondernemers Ruud Vlasman en Katja Huizinga vervoeren met hun tourbedrijf normaal gesproken toeristen. Vorig jaar konden zij het werk nauwelijks aan, maar door de coronacrisis lijken zij dit jaar het tegenovergestelde te krijgen: er komt niemand. Dat is te zien in het programma Stand van Nederland, waarin de komende weken ondernemers tijdens de coronacrisis worden gevolgd.

“Normaal rond deze tijd heb je elke ochtend een volle mailbox, maar nu zit de mailbox vol met opzeggingen”, schetst Vlasman. Hij en zijn kompaan Huizinga profiteren elk jaar van de miljoenen toeristen die ons land komen bezoeken. Het bedrijf uit Amsterdam brengt die toeristen overal heen.

“Vorig jaar konden we het werk amper aan. We hebben er een nieuwe bus bij, zodat we meer kunnen”, zegt Huizinga. Die bus hadden ze deze maanden goed kunnen gebruiken, zegt Vlasman. “We zouden een heel druk seizoen krijgen, zo zag het ernaar uit.”

Coronavirus slaat toe bij ondernemers

De uitbraak van het coronavirus veranderde echter alles voor de twee ondernemers. Vliegtuigen blijven in alle landen aan de grond en dus is de massale toestroom van toeristen opgedroogd. “Dan valt in één keer al het werk weg”, zegt Vlasman. “De hele sector is helemaal stilgevallen.”

LEES OOK: Topdrukte in de uitvaartbranche door coronacrisis: ‘We zijn harder aan het werk voor veel minder omzet’

Vlasman en Huizinga moeten zichzelf nu zien te redden in deze crisistijd. De beide ondernemers verwachten niet meteen in financiële problemen te komen. “Een maand of twee, drie kunnen we het uithouden”, verwacht Huizinga. “Het ligt eraan wat de overheid doet.”

Huis kwijt

De onzekerheid over hoelang de coronacrisis nog gaat duren, zorgt wel voor angst. “Ik vind het wel angstig dat je echt failliet kan gaan of je huis kwijt kan raken”, zegt Huizinga. “Maar het is ook juist belangrijk om het luchtig te houden. Je kan er toch geen moer aan veranderen.”

LEES OOK: Rozenkweker raakt rozen aan de straatstenen niet kwijt: ‘Elke dag 50.000 euro verlies’

Ook Vlasman houdt niet van doemdenken. Hij plaatst zijn situatie in perspectief. “Alle mensen die ziek zijn is het eerste waar iets voor geregeld moet worden. Het zakelijke is allemaal relatief. In het ergste geval kan ik die bus niet meer betalen. Het is nu gewoon wachten op nieuwe klanten. Zodra het reizen weer gaat beginnen, pikken wij de draad zo weer op.”

Stand van Nederland volgt de komende tijd ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis. Hoe proberen zij het hoofd boven water te houden in crisistijd? Kijk de nieuwste aflevering nu terug via NPO Start!

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier