main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 3 maart 2020 — 15:06

Heeft het coronavirus effect op de groei van de Nederlandse economie?

Het aantal besmette mensen met het coronavirus in Nederland loopt de laatste dagen steeds verder op. De gevolgen op de korte termijn zijn bekend, maar hoe zit dat met de lange termijn? Bijvoorbeeld in de economie. Wat is de impact van het coronavirus op de groei van de Nederlandse economie?

Het Centraal Planbureau (CPB) is vandaag met cijfers naar buiten gekomen over de verwachte economische groei in ons land. Voordat deze cijfers er waren, zeiden verschillende deskundigen al dat de economie ook in Nederland de gevolgen van het coronavirus zou voelen.

“Als bedrijven in China failliet gaan, gaan we heel veel producten niet meer kunnen invoeren”, zei Rabobank-econoom Raphie Hayat hier begin februari over in de talkshow Op1.

LEES OOK: Dit zijn de gevolgen van het coronavirus voor de Nederlandse economie

En de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer zei afgelopen zondag in WNL Op Zondag te vrezen voor de economische gevolgen van het virus. “We mogen in onze handjes knijpen als we in ons land tussen de 0 en 0,5 procent groei uitkomen. Het gaat een mager economisch jaar worden.”

Wat is de impact van het coronavirus op de Nederlandse economie?

Volgen directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau is het niet makkelijk om aan te geven wat de exacte gevolgen van het coronavirus op de economie zullen zijn. Dit is moeilijk te voorspellen.

“Het is duidelijk dat het coronavirus nu al een negatief effect heeft op de economie. Als de verspreiding van het virus niet snel tot staan wordt gebracht, zal dit de economische groei verder negatief beïnvloeden.”

Komen we snel van het coronavirus af?

Het CPB verwacht zelf dat het coronavirus snel onder controle komt. Waarom ze dat denken, wordt niet gemeld. Wel zouden ze daar best gelijk in kunnen hebben. Viroloog Ab Osterhaus zei afgelopen vrijdag in Goedemorgen Nederland namelijk te verwachten dat het mooie weer van de komende maanden een positief gevolg kan hebben.

“We verwachten wel dat in de zomer de activiteit van het virus zal afnemen, omdat we weten dat andere luchtwegvirussen en verkoudheidsvirussen alleen maar echt rondgaan in de wintertijd. We kunnen het niet garanderen, maar het zou uitbreiding van het virus iets kunnen tegengaan.”

Welke economische groei kunnen we in Nederland verwachten?

Het CPB heeft meerdere scenario’s voor de economische groei en dat heeft alles te maken met het coronavirus. Als het effect van het virus namelijk meevalt – en dat is nu de verwachting – dan groeit de Nederlandse economie in 2020 met 1,4 procent. De economische groei komt in 2021 naar verwachting uit op 1,6 procent.

LEES OOK: Wanneer komt er een vaccin tegen het coronavirus?

De koopkracht stijgt dit jaar met 2,1 procent dankzij lastenverlichtingen. De koopkrachtstijging wordt in 2021 op 1,3 procent geschat. Het CPB verwacht dat de werkloosheid in ons land voorlopig laag blijft. Als de virusuitbraak niet snel onder controle is, valt de economische groei overigens aanzienlijk lager uit, is de verwachting.

Welke negatieve effecten zijn er naast het coronavirus nog meer?

Het coronavirus is niet het enige wat een negatief gevolg kan hebben op de Nederlandse economie en de groei daarvan. Volgens het CPB liggen er ook risico’s in de handelspolitiek die de Verenigde Staten hanteert. Dit blijft ‘onvoorspelbaar’, schrijft het CPB.

Verder zal de Brexit ook nog z’n sporen nalaten. Het CPB is blij dat een onordelijke Brexit is afgewend, maar stelt dat er wel nieuwe onzekerheid is over hoe de toekomstige handelsrelatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk eruit gaat zien en wanneer er daarover een deal ligt.

LEES OOK: Begint Brexit-soap nu pas? ‘Simpel handelsverdrag met Japan duurde vijf jaar’

In eigen land kijkt het CPB vooral naar het stikstofdossier. De invloed van de stikstof- en PFAS-problemen blijven volgens het bureau onzeker en ook dat kan de economische groei raken.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer