main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 3 maart 2020 — 15:06

Heeft het coronavirus effect op de groei van de Nederlandse economie?

Het aantal besmette mensen met het coronavirus in Nederland loopt de laatste dagen steeds verder op. De gevolgen op de korte termijn zijn bekend, maar hoe zit dat met de lange termijn? Bijvoorbeeld in de economie. Wat is de impact van het coronavirus op de groei van de Nederlandse economie?

Het Centraal Planbureau (CPB) is vandaag met cijfers naar buiten gekomen over de verwachte economische groei in ons land. Voordat deze cijfers er waren, zeiden verschillende deskundigen al dat de economie ook in Nederland de gevolgen van het coronavirus zou voelen.

“Als bedrijven in China failliet gaan, gaan we heel veel producten niet meer kunnen invoeren”, zei Rabobank-econoom Raphie Hayat hier begin februari over in de talkshow Op1.

LEES OOK: Dit zijn de gevolgen van het coronavirus voor de Nederlandse economie

En de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer zei afgelopen zondag in WNL Op Zondag te vrezen voor de economische gevolgen van het virus. “We mogen in onze handjes knijpen als we in ons land tussen de 0 en 0,5 procent groei uitkomen. Het gaat een mager economisch jaar worden.”

Wat is de impact van het coronavirus op de Nederlandse economie?

Volgen directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau is het niet makkelijk om aan te geven wat de exacte gevolgen van het coronavirus op de economie zullen zijn. Dit is moeilijk te voorspellen.

“Het is duidelijk dat het coronavirus nu al een negatief effect heeft op de economie. Als de verspreiding van het virus niet snel tot staan wordt gebracht, zal dit de economische groei verder negatief beïnvloeden.”

Komen we snel van het coronavirus af?

Het CPB verwacht zelf dat het coronavirus snel onder controle komt. Waarom ze dat denken, wordt niet gemeld. Wel zouden ze daar best gelijk in kunnen hebben. Viroloog Ab Osterhaus zei afgelopen vrijdag in Goedemorgen Nederland namelijk te verwachten dat het mooie weer van de komende maanden een positief gevolg kan hebben.

“We verwachten wel dat in de zomer de activiteit van het virus zal afnemen, omdat we weten dat andere luchtwegvirussen en verkoudheidsvirussen alleen maar echt rondgaan in de wintertijd. We kunnen het niet garanderen, maar het zou uitbreiding van het virus iets kunnen tegengaan.”

Welke economische groei kunnen we in Nederland verwachten?

Het CPB heeft meerdere scenario’s voor de economische groei en dat heeft alles te maken met het coronavirus. Als het effect van het virus namelijk meevalt – en dat is nu de verwachting – dan groeit de Nederlandse economie in 2020 met 1,4 procent. De economische groei komt in 2021 naar verwachting uit op 1,6 procent.

LEES OOK: Wanneer komt er een vaccin tegen het coronavirus?

De koopkracht stijgt dit jaar met 2,1 procent dankzij lastenverlichtingen. De koopkrachtstijging wordt in 2021 op 1,3 procent geschat. Het CPB verwacht dat de werkloosheid in ons land voorlopig laag blijft. Als de virusuitbraak niet snel onder controle is, valt de economische groei overigens aanzienlijk lager uit, is de verwachting.

Welke negatieve effecten zijn er naast het coronavirus nog meer?

Het coronavirus is niet het enige wat een negatief gevolg kan hebben op de Nederlandse economie en de groei daarvan. Volgens het CPB liggen er ook risico’s in de handelspolitiek die de Verenigde Staten hanteert. Dit blijft ‘onvoorspelbaar’, schrijft het CPB.

Verder zal de Brexit ook nog z’n sporen nalaten. Het CPB is blij dat een onordelijke Brexit is afgewend, maar stelt dat er wel nieuwe onzekerheid is over hoe de toekomstige handelsrelatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk eruit gaat zien en wanneer er daarover een deal ligt.

LEES OOK: Begint Brexit-soap nu pas? ‘Simpel handelsverdrag met Japan duurde vijf jaar’

In eigen land kijkt het CPB vooral naar het stikstofdossier. De invloed van de stikstof- en PFAS-problemen blijven volgens het bureau onzeker en ook dat kan de economische groei raken.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer