main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 februari 2020 — 10:20

Wanneer komt er een vaccin tegen het coronavirus?

Nederland is het zoveelste land waar het coronavirus is opgedoken. Wereldwijd wordt er geprobeerd om verspreiding van het virus te voorkomen. Maar genezing door middel van een vaccin is nog niet mogelijk. Wanneer kunnen we dat verwachten?

De 56-jarige man uit Loon op Zand, waarvan gisteren bekend werd dat hij besmet is met het coronavirus, is het eerste besmettingsgeval in ons land. In veel andere Europese landen is dat aantal al flink hoger. De angst slaat toe dat het virus zich veel verder zal verspreiden. En die verdere verspreiding is niet uit te sluiten, omdat er simpelweg nog geen vaccin is om het virus te stoppen.

Wanneer hebben we een vaccin?

Dat vaccin zal er voorlopig zeker nog niet gaan komen, zegt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland van WNL. “Er wordt heel hard gewerkt aan een vaccin, maar het gaat nog minstens één tot anderhalf jaar duren voordat we dat hebben.”

Waarom duurt het ontwikkelen van een vaccin zo lang?

Dat er nog geen vaccin is, heeft volgens Osterhaus te maken met het ontwikkelingsproces van zo’n medicijn. “Het duurt heel lang, omdat je er heel voorzichtig mee moet zijn. Vaccins kunnen namelijk bijwerkingen hebben en dat moet je helemaal uitsluiten voordat je een vaccin op grote schaal kunt gaan gebruiken. Dus daar verwacht ik op korte termijn niet zoveel van.”

Wordt er al wel gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus?

Volgens Osterhaus zitten wetenschappers absoluut niet stil als het gaat om het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. In China lopen er volgens hem honderden tests. “Daar kijken ze of bepaalde geneesmiddelen die we voor andere virusinfecties hebben, eventueel zouden kunnen werken op dit coronavirus. Maar dat zijn hele moeilijke studies, dus dat duurt ook nog wel even.”

Wat kunnen we nu doen om niet ziek te worden?

Tot de tijd dat er een vaccin tegen het coronavirus is, moeten mensen hopen niet besmet te raken. En zij kunnen er zelf ook aan bijdragen dat ze niet ziek worden. “In Nederland is er nog heel weinig aan de hand, vergeleken met andere landen”, zegt Osterhaus. “Het is belangrijk dat er goed gekeken en geluisterd wordt naar het RIVM.”

LEES OOK: Hoe kan ik mezelf beschermen tegen het coronavirus?

En wat zegt het RIVM dan? Zij adviseren om bijvoorbeeld regelmatig je handen te wassen. Bovendien wordt aangeraden om te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog of een papieren zakdoekje. Ook moet je niet de hele tijd je gezicht aanraken. Een mondkapje dragen ter bescherming, moet volgens Osterhaus overigens niet als wondermiddel worden gezien. “Dat is een soort valse zekerheid.”

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer