main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 2 februari 2020 — 13:30

8 feiten en fabels over het coronavirus: ‘Paniek zorgt voor meer schade dan het virus’

Het aantal slachtoffers van het coronavirus stijgt nog altijd. Met de stijging van het aantal slachtoffers, neemt ook de paniek toe. Is dat terecht? In tv-programma WNL op Zondag zet arts-viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht de feiten en fabels op een rij.

1. Het virus is een biowapen (fabel)

“Wat ik vooral ongelofelijk vind, is dat er mensen zijn dit denken dat dit virus een biowapen is. Zij denken dat het ontwikkeld is door mensen. Dat is de grootste flauwekul die ik heb gelezen en ook gevaarlijk om te vertellen. We moeten juist China steunen in plaats van denken dat dit een doelbewuste actie is.”

2. Dit virus verspreidt zich sneller dan SARS (feit) 

“Dit virus verspreidt zich sneller dan SARS, wat ook een coronavirus is. Het verschil is dat bij dat virus iedereen ziek werd en mensen dus snel geïsoleerd konden worden. Bij dit virus wordt niet iedereen ziek, dus is de verspreiding groter. Eerder hoopten we dat je eerst ziek moest worden voor je het virus kunt verspreiden, maar het gaan nu ook wat verhalen de rondte waaruit blijkt dat mensen het virus verspreiden zonder dat ze ziek zijn geworden. De vraag is: hoeveel van de overdracht van het virus komt voort uit die groep? Als dat beperkt is, dan is dat niet zo heel erg belangrijk. Als het om een grote groep mensen gaat, wordt het wel heel moeilijk om het virus in China te houden en komt het de wereld 0ver.”

3. We moeten nu al preventieve maatregelen nemen in Nederland (fabel)

“We moeten constant alle maatregelen die we nemen baseren op de feiten. Anders krijg je paniek en dat veroorzaakt juist meer schade. Op dit moment is er geen verspreiding in Nederland en is er dus ook geen reden om maatregelen, zoals het dichtgooien van Chinese weekendscholen, te nemen.”

4. Het virus verspreidt zich via de lucht (fabel)

“Het virus reist niet door de lucht, maar verspreidt zich via druppeltjes speeksel of slijm. Als ik iets aanraak waar besmet speeksel of slim opzit en vervolgens mezelf aanraak waardoor het in mijn lichaam komt, kan ik wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om in de elleboog te hoesten en altijd de handen te wassen. Het kan zich overigens niet via voedsel verspreiden. Als je voedsel kookt, gaat het virus dood.”

5. Het virus is afkomstig van vleermuizen (feit)

“Het virus komt bij de vleermuizen vandaan, maar of wij het ook hebben gekregen van de vleermuizen weten we nog niet. Bij andere coronavirussen zoals SARS zat er een tussengastheer tussen. In die gevallen heeft een vleermuis een zoogdier gebeten en komen wij weer met dat zoogdier in aanraking. Of er in dit geval sprake is geweest van een tussengastheer, weten we nog niet. Het is overigens zeer onwaarschijnlijk dat dit virus van de slang afkomstig is.”

6. Het aantal sterfgevallen is relatief laag (feit)

“De mortaliteit van dit virus is laag. Er zijn veel mensen besmet, maar relatief weinig mensen overleden. Het verschil tussen een normale seizoensgriep en dit virus, is dat we hier nog niet tegen kunnen vaccineren. Dat betekent dat zwakke of ouderen mensen sneller ziek worden, naar de intensive care-afdeling in ziekenhuis moeten en daarmee voor overbelasting van ziekenhuizen zorgen. Dat is nu het grote probleem in China. Het is dus niet zozeer de mortaliteit die ervoor zorgt dat de Chinese overheid zulke drastische maatregelen neemt, maar de belasting op de gezondheidszorg en de risico’s die dat met zich meebrengt.”

7. Nederland is goed voorbereid op het virus (feit)

“We hebben in Nederland een ontzettend goede gezondheidsstructuur bestaande uit huisartsen, GGD, RIVM en heel veel goede ziekenhuizen. Wij kunnen veel problemen in de eerste lijnszorg opvangen, waardoor er minder hoge druk komt te staan op de ziekenhuizen.”

8. Vooral zwakkeren en ouderen kunnen sterven door het virus (feit)

“Klopt. Vooral oudere en zwakkere kunnen overlijden door het virus, maar het kan wel zo zijn dat anderen zorg nodig hebben als ze besmet zijn.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer