main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 2 februari 2020 — 13:30

8 feiten en fabels over het coronavirus: ‘Paniek zorgt voor meer schade dan het virus’

Het aantal slachtoffers van het coronavirus stijgt nog altijd. Met de stijging van het aantal slachtoffers, neemt ook de paniek toe. Is dat terecht? In tv-programma WNL op Zondag zet arts-viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht de feiten en fabels op een rij.

1. Het virus is een biowapen (fabel)

“Wat ik vooral ongelofelijk vind, is dat er mensen zijn dit denken dat dit virus een biowapen is. Zij denken dat het ontwikkeld is door mensen. Dat is de grootste flauwekul die ik heb gelezen en ook gevaarlijk om te vertellen. We moeten juist China steunen in plaats van denken dat dit een doelbewuste actie is.”

2. Dit virus verspreidt zich sneller dan SARS (feit) 

“Dit virus verspreidt zich sneller dan SARS, wat ook een coronavirus is. Het verschil is dat bij dat virus iedereen ziek werd en mensen dus snel geïsoleerd konden worden. Bij dit virus wordt niet iedereen ziek, dus is de verspreiding groter. Eerder hoopten we dat je eerst ziek moest worden voor je het virus kunt verspreiden, maar het gaan nu ook wat verhalen de rondte waaruit blijkt dat mensen het virus verspreiden zonder dat ze ziek zijn geworden. De vraag is: hoeveel van de overdracht van het virus komt voort uit die groep? Als dat beperkt is, dan is dat niet zo heel erg belangrijk. Als het om een grote groep mensen gaat, wordt het wel heel moeilijk om het virus in China te houden en komt het de wereld 0ver.”

3. We moeten nu al preventieve maatregelen nemen in Nederland (fabel)

“We moeten constant alle maatregelen die we nemen baseren op de feiten. Anders krijg je paniek en dat veroorzaakt juist meer schade. Op dit moment is er geen verspreiding in Nederland en is er dus ook geen reden om maatregelen, zoals het dichtgooien van Chinese weekendscholen, te nemen.”

4. Het virus verspreidt zich via de lucht (fabel)

“Het virus reist niet door de lucht, maar verspreidt zich via druppeltjes speeksel of slijm. Als ik iets aanraak waar besmet speeksel of slim opzit en vervolgens mezelf aanraak waardoor het in mijn lichaam komt, kan ik wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om in de elleboog te hoesten en altijd de handen te wassen. Het kan zich overigens niet via voedsel verspreiden. Als je voedsel kookt, gaat het virus dood.”

5. Het virus is afkomstig van vleermuizen (feit)

“Het virus komt bij de vleermuizen vandaan, maar of wij het ook hebben gekregen van de vleermuizen weten we nog niet. Bij andere coronavirussen zoals SARS zat er een tussengastheer tussen. In die gevallen heeft een vleermuis een zoogdier gebeten en komen wij weer met dat zoogdier in aanraking. Of er in dit geval sprake is geweest van een tussengastheer, weten we nog niet. Het is overigens zeer onwaarschijnlijk dat dit virus van de slang afkomstig is.”

6. Het aantal sterfgevallen is relatief laag (feit)

“De mortaliteit van dit virus is laag. Er zijn veel mensen besmet, maar relatief weinig mensen overleden. Het verschil tussen een normale seizoensgriep en dit virus, is dat we hier nog niet tegen kunnen vaccineren. Dat betekent dat zwakke of ouderen mensen sneller ziek worden, naar de intensive care-afdeling in ziekenhuis moeten en daarmee voor overbelasting van ziekenhuizen zorgen. Dat is nu het grote probleem in China. Het is dus niet zozeer de mortaliteit die ervoor zorgt dat de Chinese overheid zulke drastische maatregelen neemt, maar de belasting op de gezondheidszorg en de risico’s die dat met zich meebrengt.”

7. Nederland is goed voorbereid op het virus (feit)

“We hebben in Nederland een ontzettend goede gezondheidsstructuur bestaande uit huisartsen, GGD, RIVM en heel veel goede ziekenhuizen. Wij kunnen veel problemen in de eerste lijnszorg opvangen, waardoor er minder hoge druk komt te staan op de ziekenhuizen.”

8. Vooral zwakkeren en ouderen kunnen sterven door het virus (feit)

“Klopt. Vooral oudere en zwakkere kunnen overlijden door het virus, maar het kan wel zo zijn dat anderen zorg nodig hebben als ze besmet zijn.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer