main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 2 februari 2020 — 13:30

8 feiten en fabels over het coronavirus: ‘Paniek zorgt voor meer schade dan het virus’

Het aantal slachtoffers van het coronavirus stijgt nog altijd. Met de stijging van het aantal slachtoffers, neemt ook de paniek toe. Is dat terecht? In tv-programma WNL op Zondag zet arts-viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht de feiten en fabels op een rij.

1. Het virus is een biowapen (fabel)

“Wat ik vooral ongelofelijk vind, is dat er mensen zijn dit denken dat dit virus een biowapen is. Zij denken dat het ontwikkeld is door mensen. Dat is de grootste flauwekul die ik heb gelezen en ook gevaarlijk om te vertellen. We moeten juist China steunen in plaats van denken dat dit een doelbewuste actie is.”

2. Dit virus verspreidt zich sneller dan SARS (feit) 

“Dit virus verspreidt zich sneller dan SARS, wat ook een coronavirus is. Het verschil is dat bij dat virus iedereen ziek werd en mensen dus snel geïsoleerd konden worden. Bij dit virus wordt niet iedereen ziek, dus is de verspreiding groter. Eerder hoopten we dat je eerst ziek moest worden voor je het virus kunt verspreiden, maar het gaan nu ook wat verhalen de rondte waaruit blijkt dat mensen het virus verspreiden zonder dat ze ziek zijn geworden. De vraag is: hoeveel van de overdracht van het virus komt voort uit die groep? Als dat beperkt is, dan is dat niet zo heel erg belangrijk. Als het om een grote groep mensen gaat, wordt het wel heel moeilijk om het virus in China te houden en komt het de wereld 0ver.”

3. We moeten nu al preventieve maatregelen nemen in Nederland (fabel)

“We moeten constant alle maatregelen die we nemen baseren op de feiten. Anders krijg je paniek en dat veroorzaakt juist meer schade. Op dit moment is er geen verspreiding in Nederland en is er dus ook geen reden om maatregelen, zoals het dichtgooien van Chinese weekendscholen, te nemen.”

4. Het virus verspreidt zich via de lucht (fabel)

“Het virus reist niet door de lucht, maar verspreidt zich via druppeltjes speeksel of slijm. Als ik iets aanraak waar besmet speeksel of slim opzit en vervolgens mezelf aanraak waardoor het in mijn lichaam komt, kan ik wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om in de elleboog te hoesten en altijd de handen te wassen. Het kan zich overigens niet via voedsel verspreiden. Als je voedsel kookt, gaat het virus dood.”

5. Het virus is afkomstig van vleermuizen (feit)

“Het virus komt bij de vleermuizen vandaan, maar of wij het ook hebben gekregen van de vleermuizen weten we nog niet. Bij andere coronavirussen zoals SARS zat er een tussengastheer tussen. In die gevallen heeft een vleermuis een zoogdier gebeten en komen wij weer met dat zoogdier in aanraking. Of er in dit geval sprake is geweest van een tussengastheer, weten we nog niet. Het is overigens zeer onwaarschijnlijk dat dit virus van de slang afkomstig is.”

6. Het aantal sterfgevallen is relatief laag (feit)

“De mortaliteit van dit virus is laag. Er zijn veel mensen besmet, maar relatief weinig mensen overleden. Het verschil tussen een normale seizoensgriep en dit virus, is dat we hier nog niet tegen kunnen vaccineren. Dat betekent dat zwakke of ouderen mensen sneller ziek worden, naar de intensive care-afdeling in ziekenhuis moeten en daarmee voor overbelasting van ziekenhuizen zorgen. Dat is nu het grote probleem in China. Het is dus niet zozeer de mortaliteit die ervoor zorgt dat de Chinese overheid zulke drastische maatregelen neemt, maar de belasting op de gezondheidszorg en de risico’s die dat met zich meebrengt.”

7. Nederland is goed voorbereid op het virus (feit)

“We hebben in Nederland een ontzettend goede gezondheidsstructuur bestaande uit huisartsen, GGD, RIVM en heel veel goede ziekenhuizen. Wij kunnen veel problemen in de eerste lijnszorg opvangen, waardoor er minder hoge druk komt te staan op de ziekenhuizen.”

8. Vooral zwakkeren en ouderen kunnen sterven door het virus (feit)

“Klopt. Vooral oudere en zwakkere kunnen overlijden door het virus, maar het kan wel zo zijn dat anderen zorg nodig hebben als ze besmet zijn.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer

Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van…

Lees meer