main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Misdaadcollege - 6 juni 2019 — 12:16

WNL Misdaadcollege: Met deze techniek spoort de politie minuscule bloedsporen op

In WNL-misdaadcollege vertellen politieonderzoekers en officieren van Justitie hoe de zaak van het ‘Maasmeisje’ werd opgelost. In 2006 werden er in de Maas verschillende lichaamsdelen gevonden van een jonge vrouw. Nadat haar identiteit was vastgesteld en de vader als verdachte was aangehouden, onderzocht de politie zijn woning. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van luminolonderzoek, een speciale methode om minuscule bloedsporen te vinden.

“We zijn met een stofkam door die woning heen gegaan,” zegt Marco Sens van de forensische opsporing. Het onderzoek duurde vijf dagen. Daarin zochten Sens en zijn collega’s naar voorwerpen die verband hielden met de items die ook waren aangetroffen in de koffer en de tassen waarin het lichaam zat. Ook zochten zij naar sporen die verband hielden met het overlijden van het Maasmeisje en het ontleden van haar lichaam.

“Het baarde ons zorgen dat de vader van Jessica (het Maasmeisje, red.) schoonmaker was van beroep,” zegt Sens. “We verwachtten ook dat als er ergens in de woning bloed had gevloeid, dat hij dat vakkundig zou hebben opgeruimd. In eerste instantie leek dat ook zo te zijn. Tot we in de badkamer kwamen.”

De badkamer

In de kleine badkamer weet het onderzoeksteam een aantal interessante sporen te vinden. “We zagen een paar hele kleine bloedspatjes onderaan de wasbak. Ook zagen we sneden in het linoleum bij het doucheputje.”

Bij het sporenonderzoek werd ook gebruik gemaakt van luminol, vertelt de officier van Justitie Monique Luijpen. “Daarmee kun je ook na langere tijd nog bloedsporen veiligstellen.”

Een expert op het gebied van luminolonderzoek is bloedbeeldanalist Martin Eversdijk. “Luminol wordt ingezet in zaken die net gebeurt zijn, maar ook in cold cases,” zegt Eversdijk. “Een van de oudste zaken die ik onderzocht heb was 23 jaar oud, en daar werd gewoon bloed gevonden.”

De rode bloedlichaampjes bevatten hemoglobine,” legt Eversdijk uit. “Hemoglobine bevat weer ijzer, en ijzer is de katalysator in deze reactie. Als luminol in contact komt met ijzer gaat het licht uitstralen door een chemische reactie.”

Door een plaats delict aardedonker te maken en onder te spuiten met luminol, kunnen zelfs minieme hoeveelheden bloed worden gevonden. Zelf als bloed vele duizenden keren wordt verdund met water, kan het nog aangetoond worden met dit soort onderzoek. “Dat betekent dat als je een paar liter bloed verliest, je er honderdduizend liter water overheen moet gooien om het te verwijderen.”

Deze aflevering van Misdaadcollege is nu te bekijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer