main-logo NPO Start
Word lid
Misdaadcollege - 6 juni 2019 — 12:16

WNL Misdaadcollege: Met deze techniek spoort de politie minuscule bloedsporen op

In WNL-misdaadcollege vertellen politieonderzoekers en officieren van Justitie hoe de zaak van het ‘Maasmeisje’ werd opgelost. In 2006 werden er in de Maas verschillende lichaamsdelen gevonden van een jonge vrouw. Nadat haar identiteit was vastgesteld en de vader als verdachte was aangehouden, onderzocht de politie zijn woning. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van luminolonderzoek, een speciale methode om minuscule bloedsporen te vinden.

“We zijn met een stofkam door die woning heen gegaan,” zegt Marco Sens van de forensische opsporing. Het onderzoek duurde vijf dagen. Daarin zochten Sens en zijn collega’s naar voorwerpen die verband hielden met de items die ook waren aangetroffen in de koffer en de tassen waarin het lichaam zat. Ook zochten zij naar sporen die verband hielden met het overlijden van het Maasmeisje en het ontleden van haar lichaam.

“Het baarde ons zorgen dat de vader van Jessica (het Maasmeisje, red.) schoonmaker was van beroep,” zegt Sens. “We verwachtten ook dat als er ergens in de woning bloed had gevloeid, dat hij dat vakkundig zou hebben opgeruimd. In eerste instantie leek dat ook zo te zijn. Tot we in de badkamer kwamen.”

De badkamer

In de kleine badkamer weet het onderzoeksteam een aantal interessante sporen te vinden. “We zagen een paar hele kleine bloedspatjes onderaan de wasbak. Ook zagen we sneden in het linoleum bij het doucheputje.”

Bij het sporenonderzoek werd ook gebruik gemaakt van luminol, vertelt de officier van Justitie Monique Luijpen. “Daarmee kun je ook na langere tijd nog bloedsporen veiligstellen.”

Een expert op het gebied van luminolonderzoek is bloedbeeldanalist Martin Eversdijk. “Luminol wordt ingezet in zaken die net gebeurt zijn, maar ook in cold cases,” zegt Eversdijk. “Een van de oudste zaken die ik onderzocht heb was 23 jaar oud, en daar werd gewoon bloed gevonden.”

De rode bloedlichaampjes bevatten hemoglobine,” legt Eversdijk uit. “Hemoglobine bevat weer ijzer, en ijzer is de katalysator in deze reactie. Als luminol in contact komt met ijzer gaat het licht uitstralen door een chemische reactie.”

Door een plaats delict aardedonker te maken en onder te spuiten met luminol, kunnen zelfs minieme hoeveelheden bloed worden gevonden. Zelf als bloed vele duizenden keren wordt verdund met water, kan het nog aangetoond worden met dit soort onderzoek. “Dat betekent dat als je een paar liter bloed verliest, je er honderdduizend liter water overheen moet gooien om het te verwijderen.”

Deze aflevering van Misdaadcollege is nu te bekijken op NPO Start.

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

  • Thierry Baudet van Forum voor Democratie over Hollandse waarden en de Miljoenennota
  • Werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW blikt vooruit op Prinsjesdag
  • Opiniemaker Elma Drayer over haar boek ‘Witte schuld’
  • Financieel journalist Erica Verdegaal en zakenvrouw Jacqueline Zuidweg over negatieve rente. Wat betekent dat voor uw spaargeld?
Waar willen Nederlanders dat het begrotingsoverschot aan wordt uitgegeven?

Het kabinet moet het geld dat overblijft door het begrotingsoverschot uitgeven aan salarisverhogingen in de publieke sector. Dat vindt althans het merendeel van de deelnemers…

Lees meer

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het…

Lees meer

Ooggetuige steekpartij in Breda: ‘Ik zag hoe mijn vriend neerviel’

De politie in Breda heeft vandaag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drie jongeren te hebben neergestoken, meldt de politie….

Lees meer

Bestuur Haga Lyceum moet definitief weg, anders gaat geldkraan dicht

Het bestuur van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die…

Lees meer

Lugubere details bij moordzaak op No Surrender-baas Brian Dalfour

De rechtbank in Breda is vandaag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe,…

Lees meer