main-logo NPO Start
Word lid
Misdaadcollege - 6 juni 2019 — 12:16

WNL Misdaadcollege: Met deze techniek spoort de politie minuscule bloedsporen op

In WNL-misdaadcollege vertellen politieonderzoekers en officieren van Justitie hoe de zaak van het ‘Maasmeisje’ werd opgelost. In 2006 werden er in de Maas verschillende lichaamsdelen gevonden van een jonge vrouw. Nadat haar identiteit was vastgesteld en de vader als verdachte was aangehouden, onderzocht de politie zijn woning. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van luminolonderzoek, een speciale methode om minuscule bloedsporen te vinden.

“We zijn met een stofkam door die woning heen gegaan,” zegt Marco Sens van de forensische opsporing. Het onderzoek duurde vijf dagen. Daarin zochten Sens en zijn collega’s naar voorwerpen die verband hielden met de items die ook waren aangetroffen in de koffer en de tassen waarin het lichaam zat. Ook zochten zij naar sporen die verband hielden met het overlijden van het Maasmeisje en het ontleden van haar lichaam.

“Het baarde ons zorgen dat de vader van Jessica (het Maasmeisje, red.) schoonmaker was van beroep,” zegt Sens. “We verwachtten ook dat als er ergens in de woning bloed had gevloeid, dat hij dat vakkundig zou hebben opgeruimd. In eerste instantie leek dat ook zo te zijn. Tot we in de badkamer kwamen.”

De badkamer

In de kleine badkamer weet het onderzoeksteam een aantal interessante sporen te vinden. “We zagen een paar hele kleine bloedspatjes onderaan de wasbak. Ook zagen we sneden in het linoleum bij het doucheputje.”

Bij het sporenonderzoek werd ook gebruik gemaakt van luminol, vertelt de officier van Justitie Monique Luijpen. “Daarmee kun je ook na langere tijd nog bloedsporen veiligstellen.”

Een expert op het gebied van luminolonderzoek is bloedbeeldanalist Martin Eversdijk. “Luminol wordt ingezet in zaken die net gebeurt zijn, maar ook in cold cases,” zegt Eversdijk. “Een van de oudste zaken die ik onderzocht heb was 23 jaar oud, en daar werd gewoon bloed gevonden.”

De rode bloedlichaampjes bevatten hemoglobine,” legt Eversdijk uit. “Hemoglobine bevat weer ijzer, en ijzer is de katalysator in deze reactie. Als luminol in contact komt met ijzer gaat het licht uitstralen door een chemische reactie.”

Door een plaats delict aardedonker te maken en onder te spuiten met luminol, kunnen zelfs minieme hoeveelheden bloed worden gevonden. Zelf als bloed vele duizenden keren wordt verdund met water, kan het nog aangetoond worden met dit soort onderzoek. “Dat betekent dat als je een paar liter bloed verliest, je er honderdduizend liter water overheen moet gooien om het te verwijderen.”

Deze aflevering van Misdaadcollege is nu te bekijken op NPO Start.

Door: Tom Janssen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer